ט"ו בשבט אמנם מאחורינו, אבל פריחת השקדיות נמצאת בתחילתה, ובהרבה מקומות בארץ ניתן לראות פריחה של עצי השקד.
"החורף משגע, לא רק עצי השקד פורחים – אפשר לראות גם מרבדי כלניות ואירוסים משמורות טבע וגנים לאומיים רבים" מספרת אטי קוריאט אהרון, אחראית קהל וקהילה במחוז הצפון של רשות הטבע והגנים.
"השקדית זקוקות לקור כדי לפרוח, ככה שכמה שיותר תצפינו כך גדל הסיכוי שלכם לראות את השקדייה בשיא פריחתה. שימו מעיל, קחו מטריה וצאו לטייל בארץ ישראל, רק חשוב לזכור לפני היציאה לטיול להיכנס לאתר רשות הטבע והגנים ולבדוק שאין התראות מזג אוויר באזור בו תרצו לטייל".
בורות לוץ - שקדייה מדברית מפתיעה
ברחבי הארץ, ניתן למצוא בטבע בעיקר את השקד המצוי, אך לא רבים יודעים שלצידו מתקיימים בישראל שלושה מיני שקד נוספים: שקד קטן עלים (שנחשב כתת מין של השקד המצוי), שקד ערבי ושקד רמון. האחרון, הוא מין שקד נדיר מאוד הנמצא בסכנת הכחדה חמורה. שקד רמון גדל בעיקר בשמורת הר הנגב - בהרים הגבוהים, ובתקופה זו פורח באזור בורות לוץ.
פריחת השקדיות// רחל אשכול, רשות הטבע והגנים
כדי לטייל בבורות לוץ, יש לנסוע בכביש 40 לכיוון מצפה רמון, לפני שמגיעים ליישוב, בצומת הרוחות, פונים מערבה לכביש 171 וממנו פונים לפי השלט לחניון לילה בורות לוץ. התחילו לצעוד בשביל האדום, שביל מעגלי קל העובר לצד מאגרי מים קדומים, טרסות עתיקות ותעלות נושנות לניקוז מים – כולם עדות אילמת לחקלאות שפרחה כאן בימי קדם. בורות המים מעוטרים בחלקם בצמחים המעידים על הימצאות מים, בעיקר הקנה המצוי, המתנשא לגובה.
שקדיות בנחל המערות
נחל המערות מתמלא בימים אלה בפריחת השקדיות, שהופכות את השבילים לגלריה חיה של צבעים וריחות. ענפיהן הדקים נושאים פרחים לבנים-ורדרדים, והרוח מפזרת עלי כותרת עדינים על הקרקע, יוצרת שביל רך ומזמין. התחושה היא של הליכה בתוך גלויה חורפית – נעימה, מרגיעה ומלאת קסם.
הטיול כאן הוא חוויה שמשלבת טבע עם נגיעה של היסטוריה. השבילים עוברים בין צמחייה עשירה, מרחבים ירוקים ומערות קדומות שבהן חיו בני אדם לפני עשרות אלפי שנים. לאורך הדרך יש פינות ישיבה מוצלות שבהן אפשר לעצור לרגע, לנשום את האוויר הצלול וליהנות מהשלווה. זה המקום לטייל בו בנחת – לעצור ליד עץ שקדייה פורח, ליהנות מהנוף הפתוח ולתת לטבע לעשות את שלו.
בית גוברין
גן לאומי בית גוברין, השוכן בלב אזור המכונה "ארץ אלף המערות", מציע חוויית טיול מגוונת בין שרידים ארכיאולוגיים, מגוון עשיר במיוחד של מערות קדומות שנחצבו בידי אדם ונוף של מרחבי טבע פתוחים המאפיינים את שפלת יהודה.
טבע ישראלי// צופית שקד, רשות הטבע והגנים
בתקופה זו, ניתן למצוא בכל רחבי האתר פריחה חגיגית של עצי שקד וראשית מרבדי כלניות אדומות ורקפות ורודות. בין שבילי הטיול והמערות, ניתן למצוא פינות מנוחה נעימות חלקן כוללות פינות פיקניק יפות ומונגשות. בימי שישי ושבת, ניתן להזמין מראש סלי פיקניק מפנקים ולאסוף אותם במרכז השירות למטייל. פרטים נוספים באתר רשות הטבע והגנים.
גן לאומי ושמורת הטבע ארבל – שקדיות בנוף עוצר נשימה
אין ספק שאחרי השנה וחצי האחרונות, כולנו התגעגענו לצפון היפה שלנו עם מרחביו הפתוחים וההרים המוריקים. המקום הכי טוב להגיע אליו וליהנות מנופי הצפון בכלל, ומפריחת השקדיות בפרט – זה גן לאומי ושמורת הטבע ארבל.
בשמורה, צומחים צמחים נדירים בין הסלעים והמצוקים, והמדרונות מתכסים בפריחה נהדרת של כלנית מצויה, כרמלית נאה, צבעוני ההרים, פשתה שעירה בוורוד ותורמוס ההרים בכחול. זהו המקום המושלם למי שרוצה לצלם את הטבע ואת פריחת החורף בשיא יופייה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו