הרעלה המונית בנגב: אחרי שנמצאו יותר מאלף דיות מתות - הוקם כוח משימה מיוחד

בעקבות ההרעלה הענקית של דיות ועייטים בדרום הארץ הוקם כוח משימה מיוחד של משרד החקלאות, ההגנ"ס ורשות הטבע והגנים שמטרתו תהיה להגן על הסביבה ולמנוע שימוש ברעלים מסוכנים • סמנכ"ל בכיר במשרד להגנת הסביבה: "אירוע חמור ואנחנו חייבים לעשות הכול כדי למזער את התופעה"

הרעלת דיות בדרום , רשות הטבע והגנים
הרעלת דיות בדרום. צילום: רשות הטבע והגנים

משרד החקלאות, המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים הכריזו היום (רביעי) על הקמת צוות עבודה בין-משרדי במטרה להביא לצמצום משמעותי של הרעלות חיות בר מחומרי הדברה חקלאיים ומהרעלות מכוונות, ולמנוע הישנות של אירועי הרעלה.

הרעלת נשרים באזור הדרום, צילום: שלומית שביט - רשות הטבע והגנים

כזכור בתחילת החודש נחשף אירוע הרעלה חריג בהיקפו באדמה חקלאית בנגב, בו יותר מאלף דיות שחורות ועיט צפרדעים נמצאו מתים לאחר ששתו משלולית שבה הצטברו חומרי הדברה. תופעת ההרעלות של חיות הבר מאיימת על האיזון העדין של המערכות האקולוגיות בטבע. לשימוש לא מושכל או לא חוקי בחומרי הדברה חקלאיים עלולות להיות השפעות חמורות על חיות הבר, בין אם כתוצאה מהרעלות המתרחשות מפעילות חקלאית ובוודאי אם מהרעלות בזדון.

הצוות הבין-משרדי מסר כי "אירועי הרעלה אלו מהווים איום משמעותי על חיות הבר בישראל ובראשן על אוכלוסיית הנשרים הנמצאת בסכנת הכחדה חמורה".

צמצום התופעה דורש שיתוף פעולה הדוק במציאה ויישום של פתרונות, ולשם כך התכנסו הגופים, ביניהם הגברת הבקרה, הפיקוח והאכיפה על השימוש בתכשירי הדברה בשטחים הפתוחים.

הרעלת דיות בדרום, צילום: רשות הטבע והגנים

בסדנה שהתקיימה בשירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות וביטחון המזון, נבחנו פתרונות אפשריים למניעת הרעלות, לרבות באמצעות בקרה על תכשירי הדברה. בכך, מקווים הגורמים להניע תהליך לשימוש מושכל ואחראי בחומרי הדברה חקלאיים, בדרך שתאפשר שמירה על חיות הבר, הסביבה, החקלאות והאדם.

מנהלת השירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות וביטחון המזון, שלומית ציוני, מסרה: "מוטלת עלינו האחריות לייצר מזון באמצעות גידולים חקלאיים ולבסס ביטחון מזון לאומי תוך שמירה על הסביבה. האסדרה, הפיקוח, הגברת ההדרכה והמידע לציבור על חומרי הדברה הנו חיוני לשמירה על בריאות הציבור, הסביבה ובעלי החיים, ויש לפעול לשיפור המצב הקיים. הבסיס להצלחה הוא שיתוף פעולה והקמת צוות עבודה משותף בין-משרדי שיבנה תכנית עבודה סדורה וייתן מענה למניעת הרעלות של חיות הבר ולשמירה על הסביבה".

סמנכ"ל בכיר למשאבי טבע וחוסן אקלימי במשרד להגנת הסביבה, רני עמיר: "מקרה הרעלת הדיות שהסתכם ביותר מ-1,170 פרטים מתים, הוא אירוע חמור ומייצג. אנחנו חייבים לעשות הכול באמצעי רגולציה, הנחיות מקצועיות, הסברה, פיקוח ואכיפה כדי למזער את התופעה".

המדען הראשי ברשות הטבע והגנים, פרופ' דרור הבלנה, צילום: שי אייזקס

המדען הראשי ברשות הטבע והגנים, פרופ' דרור הבלנה: "מאמצי שימור שאינם מלווים בשיפור האסדרה והפיקוח על השימוש בחומרי הדברה, לא יכולים לספק מענה הולם לפגיעה הנמשכת באוכלוסיות חיות בר. לכן, אני מברך על הקמתו של צוות עבודה בין-משרדי לשיפור מדיניות השימוש בחומרי הדברה שנועד לאפשר חקלאות משגשגת תוך מזעור האיום הקיים על חיות הבר, המערכות האקולוגיות והאדם".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר