הילה אלפרט

הילה אלפרט היא כתבת מגזין ב"ישראל היום". אלפרט, שנולדה בקיבוץ מעלה החמישה, היא כותבת, יוצרת אוכל, מחברת אלבומים קולינריים, מרצה, מגישת טלוויזיה ושחקנית. היא חוקרת אוכל על כל מופעיו, מחברת ספרי אוכל ומדריכי מסעדות, יועצת למסעדות ולתעשיית האוכל. היא אם לשלושה ילדים החיה בבת גלים

הכתבות של הילה אלפרט

קפה אברהם: כך בחר דרסה אובגן, בן העדה האתיופית "בונה", להנציח את אחיו שנפל בעזה

אל טקס הקפה של העדה האתיופית "בונה" (buna) מגיעים יום־יום בני משפחה ושכנים לאתנחתא המאפשרת לחלוק את כל שטרוד בו האדם • דרסה אובגן, לוחם בשייטת ואחיו של אברהם ז"ל, שנפל בדיוק לפני שנה ברצועת עזה, מבקש לזכור ולהזכיר את אחיו דרך הפולים המיוחדים שנושאים את טעמי המשפחה • "יש בטקס הזה משהו מאחד. בשבעה חשבתי שדרכו אוכל לספר על אברהם ועל התרבות שלנו, דרך שקיות קפה שעליהן מוטבע הדיוקן של אחי"

"לא היה יום שלא בכיתי": ישראל אהרוני שם הכל על השולחן

שף, כותב, שחקן, רקדן, מתקלט, פאשניסט • מתאהב באנשים תוך חמש דקות ורץ איתם למרחקים ארוכים על דרך האוכל - ובחיים עצמם • בגיל 74, ישראל אהרוני פותח סניף חדש של "אהרוני'ס פרייד צ'יקן" ומספר להילה אלפרט על החיבור בין משפחה לעסקים ("תמרה גם מבשלת אוכל בוכרי, אבל אחרת ממני"), צוחק על הריבים עם אייל שני ("לרוב הוא משעשע אותי"), וכואב את המשבר בענף המסעדנות ("זו לא רק אבידה כלכלית, אלא גם במובן התרבותי") ואת המצב במדינה • "בסוף אני אופטימיסט חסר תקנה", הוא מבהיר, ואל תגידו לו שהגיע הזמן לקינוח

גיהנום בגן עדן: הישראלי שהיה מאוהב במדגסקר - עד שהושלך שם לכלא

במשך שנים התרגל עקיבא, איש עסקים ופנסיונר של מערכת הביטחון, להיכנס ולצאת ממדגסקר, הסמוכה לאפריקה, עד שהסתבכות מוזרה שכללה נשיא מודח, מהומות קטלניות וחבר ותיק שחיפש לנקום בו - הטילה אותו לדרמה שבשיאה נעצר ונכלא באי • הוא הואשם בטבח מפגינים, שרד עם קוצב לב בכלא האימתני, התקיים על מרק דלוח בין רוצחים, וניצל בנס מול שומר עצבני שדרך לעברו נשק • את חוויותיו עד לרגע שחרורו כינס כעת בספר: "תמיד הסתובבתי מחובר לנשיאים, ופתאום מצאתי את עצמי בתחתית של התחתית"

"אינטימיות שלא הרגשתי בעבר": הבמאי היהודי זוכה האוסקר מביא נגיעה אחרת לטיפול הקולנועי בשואה

"ביער עבות אחד חיו פעם חוטבת עצים ענייה וחוטב עצים עני", מתחיל סיפור המעשה בסרטו החדש של מישל הזנוויציוס "סחורה יקרה מכל", סרט אנימציה שעולה מחר למסכים • "הסרט מעניק חמלה בזמנים אפלים, הבחירה האנושית להציל מישהו אחר ריגשה אותי", מסביר הבמאי זוכה האוסקר שהתארח לאחרונה בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בחיפה • רגע לפני יום השואה הבינלאומי הוא מספר על החיבור ליהדות ותוקף את האנטישמיות המתפרצת באירופה • "זה כבר לא משהו ששייך לימין הקיצוני. אחרי 7 באוקטובר נשים יהודיות שביקשו לגנות את העינויים והאונס גורשו מצעדה פמיניסטית גדולה בפריז - וזה לא מקרה בודד"

ממחנה יהודה למטבח המלון היוקרתי בישראל: "בהתחלה נתנו לי רק לנקות"

השף דוד ביטון גדל בין החמארות של שוק מחנה יהודה בירושלים, ספג צלילי עוד ומנדולינה של דודיו המפורסמים, וכנער סוער העדיף להתפתח במטבחים של מלונות • כיום הוא השף של מלון היוקרה "Six Senses שחרות", משחק באש בין טאבון לגחלים בבטן האדמה, מוצא יציבות בלב המדבר • "אני אוהב את השקט, מתרגל אליו ולומד אותו"

מתחברים לצד המתוק של הדגנים

בסבוסה הריסה, מאמונייה, עוגת דחדח - אין כמו ממתקי הסולת הנפלאים של מנאל איסמעיל להמתיק את החיים • המסעדנית שהחלימה מסרטן שד, ושבעבר התמודדה ב"מאסטר שף", ממזגת במטבחה בין התרבות הבדואית לטעמים מחברון, וגאה להיות חלוצה בחברה שלא תמיד מעניקה קול הולם לנשים • "האסלאם שממנו אני באה משדר אהבה, משדר שלום וחמלה", היא אומרת - ולא שוכחת להוסיף סירופ ותות

דג חרב: הנער מנוף הגליל שהפך לסושי מאסטר המסעיר בישראל

אצבעותיו של קובי שנאן מזכירות את אלה של אונו ג'ירו, מגדולי הסושי־מאסטרים של יפן • בעדינות ובדיוק הוא מעצב קציצות קטנות של אורז לניגירי, מושח נתחי דגים מגן העדן של הים בווסאבי יוצא דופן • הנער שגדל בנוף הגליל כשעוד היתה נצרת עילית, חמישי מבין ששת הילדים של זוג עולים מעיראק, פתח באביב האחרון בעיר התחתית של חיפה את "קימיקו" שלו ("דמות של ילדה חמודה מאיזו סדרה"), מסעדת סושי מסעירה שמזכירה את האינטימיות של בתי האוכל בארץ השמש העולה

זיכרונות אהבה מפולניה: האחיות רותו ודנה מודן במסע בוורשה בעקבות "הנכס"

הרעיון ל"הנכס" הגיע אל רותו מודן "כמו מברק", תפס אותה רגע לפני השינה • "סיפור על סבתא ונכדתה שנוסעות לוורשה להחזיר את הרכוש" היה המשפט שגלגלה כמה פעמים בראשה, שלא ייספג בחלומות, והפך בשנת 2013 לרומן גרפי וכעת לסרט שביימה אחותה הקטנה, דנה מודן • עם מעבר הדפים למסך הגדול, הילה אלפרט יצאה עם רותו למסע אישי ומשפחתי חוצה דורות, יבשות - ואיורים

טעם החיים: השף חיים כהן חוזר לבית הוריו ומספר על המסעדה החדשה והמפתיעה שלו

חיים כהן בשיחה אינטימית מהלב אל הצלחת. על מסלול הטעמים של ילדותו בשכונת קריית שלום שנספג בזיכרונות הפה, על סיפור האהבה לסיגל שהתחיל בקולנוע כשהיה בן 4, על ביס אחד שהכניס לפיו והפך לרגע מכונן שבו הבין כי הוא נולד לבישול - ואיך כל אלה מתכנסים לתפריט אחד של "MERYAM", מסעדת דגים כשרה שהוא פותח בימים אלה בבני ברק, שנקראת על שם אמו

"החלטתי שלא יהיה כפר בדרום לבנון שלא יהיו לי בו לפחות שני סוכנים": האיש שלנו בארץ הארזים על מה שהיה - ומה שלא יהיה לעולם

יאיר רביד (רביץ), ששירת ביחידה 504 ובמוסד, מכיר את נימי נימיה של ארץ הארזים, על המולת פלגיה ותהפוכותיה • האיש שכתב בידיו וברגליו את יחסי ישראל עם הנוצרים בלבנון, שטעם מתבשילי הכפרים בדרום ומחיי הלילה של ביירות, כבר לא היה בשירות כשישראל נסוגה, משאירה לבעלי בריתו הצד"לניקים - שאיתם שמר על קשר ושעל זכויותיהם נאבק - את ברירת הבריחה • הילה אלפרט נפגשה איתו לשיחה על מה שהיה, מה שהיום ומה שיהיה, שמעה על בתו של רועה הצאן שאת חייו הקריב ושעבורה נלחם, ועל ההבדל הדרמטי שבין שלום לפיוס בשפה הערבית, ומצאה געגוע עמוק, לצד כעס על קהילת המודיעין והבטחה אחת קודרת • "לבנון היא אהובתי, אבל אהובתי השניי", הוא אומר, "אני מכיר בחולשותיה כמו שאני מכיר את יופייה"

ארבעה טעמים וגעגוע: משפחתו של החטוף עודד ליפשיץ מחכה לו עם המאכלים האהובים עליו

עודד ליפשיץ, ממייסדי ניר עוז, הוא פעיל חברתי, איש של שלום ושל משפחה, היודע לשמוח באוכל • יחד עם אשתו יוכבד, השניים תיעדו את חייהם בקיבוץ שהם כה אוהבים • כשבאה האש בשבת השחורה, היא כילתה ארכיון של חיים שלמים • עודד ויוכבד נחטפו מביתם - היא שוחררה באוקטובר, הוא עדיין שם • בארוחת סתיו משפחתית קרוביו מספרים על אהובם - סוציאליסט, איש של מילים ושל תווים - ומייחלים ליום שבו יישבו איתו שוב מסביב לשולחן

תוצרת הארץ: מה עומד מאחורי הקאמבק הגדול של גידול השומשום בישראל

אחרי שנים שבהן השומשום נעלם משדות הארץ, עבודת מחקר בהובלתו של פרופ' צבי פלג הביאה לפריצת דרך מדעית בדמות פיתוח זני שומשום המותאמים לקציר מכני • זו השנה השנייה שבה מפיקים ב"מסיק מגל" טחינה טרייה ומתקתקה ושמן שומשום שנעצר בכבישה קרה • "זו לא חוכמה להביא הכל מחו"ל, החקלאות היא כיפת ברזל קרקעית ששומרת על האדמה"

ברוכים הבאים לבית הבובות: טיול מעורר תיאבון בסמטאות השכונה הכי טעימה בטוקיו

מתי בפעם האחרונה אכלתם בובה? ביקור בנינג'יוצ'ו, שכונה במזרח טוקיו, הקרויה "עיר הבובות" על שם תיאטרוני הבובות שפעלו בה, מציע הצצה אל העבר, אל מסורות מטבח יפניות • מיני מאפים שנולדו בין בתים שאליהם הקדמה לא ממהרת להיכנס, כבושים קראנצ'יים, חטיפי אורז יפניים שקולים על אש גלויה ואחת ממסעדות הסושי הטובות ביפן • הילה אלפרט טיילה בשכונה עם יונתן צאירי, בנו של בועז, מהאבות החלוצים של הסושי בארץ, שמקיים סיורי אוכל שכונתיים, וגילתה את סודותיה

מהגניבה הגדולה עד להגשמת החלום: הסיפור המדהים של החקלאי שמשגע את תל אביב

כשהדיי עפאים מעביר יד על הזקן, כאילו בפעולה הזו יצמיח איזו תובנה, הוא מזכיר שילוב בין י"ח ברנר לא"ד גורדון • החקלאי שמיטיב לבשל מילים ואוכל, שהקים עם אחיו ושותפיו משקים אורגניים בעמק האלה ובערבה, המציעים את תוצרתם בעיקר בירושלים ועכשיו גם בתל אביב, רואה בעצמו את "דור הגאולה" • "אני לא מחכה לימות המשיח", הוא קובע גם אחרי 7 באוקטובר, "זה כבר קרה. אני יושב תחת גפני ותחת תאנתי, מילולית"

רמה אחרת: האם התרבות הקולינרית בגולן המופגז תשרוד את המלחמה?

תפוחים, ענבים, נקטרינות, אוכמניות ודובדבנים שאין עסיסיים ומתוקים מהם • קובות וסמבוסות פלאיות של הבשלנית ממסעדה סאפא איברהים • שמן זית שמגיע מעצים סוריים שננטשו במלחמת ששת הימים • תנשמות ששומרות על הכרמים מפני נברנים • ואנשים נדירים שמנסים לחיות ולהתפרנס מהמזון שמצמיחה אדמת המקום היפה בארץ • בצל האסון הנורא במג'דל שמס, הילה אלפרט הצפינה ופגשה חקלאים, רועים, מלקטים ושפים, יהודים ודרוזים כאחד, שהפכו את רמת הגולן לפנינה קולינרית • לצד הכאב הבלתי ניתן להכלה, היא מצאה שם גם נבטים של תקווה ואופטימיות • "ייקח הרבה זמן עד שנבריא מהדבר הזה. צריך אמונה ותפילה. לא נקמה"

קאט! רגע אחרי צאת סרטו "חמדה", הבמאי שמי זרחין מספר על ההחלטה הגורלית בחייו

אהבת הקולנוע זועקת מכל פריים בסרטו החדש של שמי זרחין, "חמדה", שמשיב למסך בגדול את אסי לוי וששון גבאי, כוכבי סרטו הקאלטי "אביבה אהובתי" • הוא עדיין מפליא להתחמק מסטיגמות חברתיות ("אומרים לי 'איפה יש ערבים כל כך טובים? את מי חמיד מייצג'"), גונב דיאלוגים מנהגי מונית בטבריה ("סיפורים נוסעים בתחבורה ציבורית, לא בפרייבט") ונהנה מהעשייה, אבל היחס לקולנוע בארץ הוביל אותו להחלטה גורלית • בראיון חשוף ויצרי, הוא מצהיר: "אני בז לעצמי כשאני משתף פעולה עם משהו שהוא בוז לדבר שאני הכי אוהב בעולם - ואני לא רוצה לעשות סרטים יותר"

רק הליקוט יכול: האישה שהופכת את האוכל שזרקתם למעדנים חדשים

המילה "שאריות" לא קיימת בלקסיקון של הלקטת העירונית הילה הראל • במסעות הליקוט התכופים שלה היא אוספת צמחים, פירות וירקות שאף אחד לא יודע שאפשר לרקוח מהם מיני מאכל טעימים ובריאים • ולמי שיוצא מהסופר עם יותר מדי מצרכים וחור בעו"ש, היא מגלה: "כל מה שאנחנו צריכים כבר קיים איפשהו. רק צריך למצוא אותו" • כך נראה ניצחון בוהמייני על הבורגנות הקפיטליסטית

עמק תפארת: מסע חקלאי בשביל החלב

בשדות שהיום עומד עליהם מושב היוגב, עברו כבר במאה ה־19 נוסעים מאירופה ומארה"ב שכתבו שירי הלל לאדמת העמק הפורייה • את המסורת החקלאית שהחל יהושע חנקין המזוקן והמשיכו הוריהם - מייסדי המושב - ממשיכים חיים הלפרין ואורי גזית שמלווים את החלב היישר מהפרה ועד לגבינות הבוטיק, ודורון בר און שמביא את השדה לצלחת