X

תרמתם דם? תהיו בריאים! (זה לא איחול – זו עובדה)

אם אתם תורמים דם – קודם כל, שאפו. אתם באמת עושים דבר חשוב ואצילי. אבל יש סיכוי שגם הבריאות שלכם מרוויחה מזה

תרומת דם? ,  ElenaYakimova, שאטרסטוק
תרומת דם. צילום: ElenaYakimova, שאטרסטוק

תרומת דם היא הליך מקובל למדי, שמוכר כמעשה אצילי המסוגל להציל חיים של אחרים – אך מחקרים חדשים מגלים שהתורמים עצמם עשויים להפיק יתרונות בריאותיים משמעותיים מהמעשה האלטרואיסטי-לכאורה. נעזרנו ב-Claude כדי לתרום לתורמי הדם בישראל מידע על התועלת שהם עצמם מפיקים מהמעשה – מעבר למשהו מתוק חינם בדרך החוצה.

השפעות גנטיות מפתיעות

מחקר ממכון פרנסיס קריק בלונדון, שפורסם החודש בכתב העת Blood, מצא שתורמי דם קבועים עשויים לחוות שינויים גנטיים מעודנים שמפחיתים את הסיכון שלהם לפתח סרטני דם. המחקר השווה בין שתי קבוצות של תורמים בריאים בשנות ה-60 לחייהם: קבוצה אחת תרמה דם שלוש פעמים בשנה במשך 40 שנה; בעוד הקבוצה השנייה תרמה דם כחמש פעמים "בלבד" בסך הכל.

התוצאות היו מרתקות: שתי הקבוצות הציגו מספר דומה של מוטציות גנטיות – אך האופי שלהן היה שונה; כמעט 50% מהתורמים הקבועים נשאו סוג מסוים של מוטציה שבדרך כלל אינה קשורה לסרטן, לעומת 30% בלבד מהתורמים המזדמנים.

החוקרים משערים שתרומת דם קבועה מעודדת את הגוף לייצר תאי דם טריים, ומשנה את הנוף הגנטי של תאי גזע בדרך שעשויה להיות מועילה. בניסויי מעבדה, מוטציות אלו התנהגו באופן שונה מאלו הקשורות לסרטן הדם (לוקמיה), וכאשר הוזרקו לעכברים, תאי גזע מתורמים קבועים היו יעילים יותר בייצור תאי דם אדומים.

חידוש והתחדשות תאי דם

בכל פעם שאדם תורם דם, הגוף מתחיל במהירות את תהליך החלפת תאי הדם שאבדו. מח העצם מופעל לייצר תאים טריים – תהליך התחדשות טבעי שעשוי לתרום לתאי דם בריאים וחסינים יותר לאורך זמן. חלק מהראיות אף מרמזות שתרומת דם עשויה לשפר את הרגישות לאינסולין, ובכך עשויה לשחק תפקיד בהפחתת הסיכון לסוכרת מסוג 2 – אם כי המחקר בתחום זה עדיין נמשך.

כבר שנים מנסים מדענים לברר קשר אפשרי בין תרומת דם לבריאות הלב וכלי הדם. אחד הגורמים המרכזיים במחלות לב הוא צמיגות הדם — עד כמה הדם סמיך או דליל. כאשר הדם סמיך מדי, הוא זורם ביעילות פחותה, מה שמגביר את הסיכון להיווצרות קרישים, לחץ דם גבוה ושבץ. תרומת דם קבועה עוזרת להפחית את צמיגות הדם, מה שמקל על הלב לשאוב ומפחית את הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולריים.

ישנן גם ראיות גוברות לכך שתרומת דם עשויה לעזור בוויסות רמות הברזל בגוף – גורם נוסף הקשור למחלות לב. בעוד שברזל חיוני להובלת חמצן בדם, הצטברות עודפת של ברזל קושרה לעקה חמצונית ודלקת, התורמים למחלות לב. באמצעות הפחתת הברזל דרך תרומה, הסיכון לסיבוכים הקשורים לברזל עשוי לרדת.

מחקרים מסוימים אף הציעו קשר פוטנציאלי בין תרומת דם ללחץ דם נמוך יותר, במיוחד באנשים עם יתר לחץ דם. אמנם, אין זה תחליף לתרופות או שינויים באורח החיים – אך תרומת דם עשויה להיות דרך נוספת לסייע לבריאות הלב וכלי הדם הכללית.

בדיקות סינון בריאותיות חינם

ייתכן שתורמים אינם מודעים לכך, אבל בכל פעם שהם תורמים דם, הם מקבלים בדיקת סינון בריאותית קטנה. לפני התרומה, נבדקים לחץ הדם, רמות ההמוגלובין והדופק, ובמקרים מסוימים מבוצעות בדיקות סינון למחלות זיהומיות. זו מעין הזדמנות לזיהוי מוקדם של בעיות בריאות פוטנציאליות.

קורלציה או סיבתיות?

כמובן, נשאלת שאלה חשובה: האם יתרונות בריאותיים אלה נובעים מתרומת הדם עצמה, או שהם פשוט משקפים את "אפקט התורם הבריא"? הרי תורמי דם חייבים לעמוד בקריטריונים מחמירים. אנשים עם מחלות כרוניות, זיהומים מסוימים או היסטוריה של סרטן בדרך כלל אינם רשאים לתרום. המשמעות היא שאלה התורמים באופן קבוע עשויים להיות מלכתחילה בריאים יותר מהאוכלוסייה הכללית.

מעבר ליתרונות האישיים

ללא קשר לשאלה האם תרומת דם מעניקה יתרונות בריאותיים ישירים, ההשפעה מצילת החיים שלה על אחרים אינה מוטלת בספק. תרומת דם אחת יכולה להציל עד שלושה בני אדם, והביקוש לדם נותר גבוה באופן קבוע במערכות בריאות ברחבי העולם.

אם מחקרים עתידיים יאשרו שתרומת דם אכן מעניקה יתרונות מדידים גם לתורמים, זה עשוי לשמש כתמריץ גדול עוד יותר להשתתפות. לעת עתה, הסיבה הטובה ביותר לתרום נותרת פשוטה: זה מציל חיים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר