X

זורים מלח על הפצעים הנפשיים: מלח עשוי לגרום לדיכאון

עד היום ידענו להגיד שמלח מעלה לחץ דם ומעלה את הסיכון לבעיות לב. כעת מתברר שהוא משפיע על הגוף בדרכים עמוקות, ועלול אף לגרום לבעיות נפשיות

מיתוסים על מלח שחובה לשבור , GettyImages
אולי לא כדאי להוסיף לאוכל. מלח. צילום: GettyImages

צריכת יתר של מלח מואשמת מזה שנים רבות בהעלאת לחץ דם וגרימה לבעיות לב, אך מחקר חדש מציע כי היא עלולה לפגוע גם בבריאות הנפשית שלנו. נעזרנו ב-Claude כדי להמליח לעצמנו את החיים.

חוקרים מאוניברסיטת נאנג'ינג לרפואה בסין גילו קשר מפתיע בין תזונה עתירת מלח להתנהגויות דמויות דיכאון בעכברים – ממצא שעשוי להסביר מדוע שיעורי הדיכאון בעולם עולים במקביל להתגברות הצריכה של מזון מעובד ומתובל בהגזמה. צוות המחקר מצא כי צריכת יתר של מלח מפעילה תגובות חיסוניות במוח שעלולות להוביל להתנהגויות הדומות לדיכאון. ממצאיהם, שפורסמו בשבוע שעבר ב-Journal of Immunology, מספקים הסבר ביולוגי לקשרים שנצפו בעבר בין צריכת מזון מעובד להפרעות מצב רוח.

במחקר, עכברים שהוזנו במזון עתיר מלח הראו התנהגויות דומות באופן מפתיע לאלו החווים דחק כרוני: הם חקרו פחות את סביבתם, הציגו חרדה מוגברת, ובילו יותר זמן ללא תנועה במבחנים המודדים "ייאוש התנהגותי" — דפוסים המקבילים לסימפטומים של דיכאון אנושי. החוקרים מצאו כי תזונה עתירת מלח הגבירה משמעותית את ייצור אינטרלוקין-17A (בקיצור: IL-17A), מולקולת איתות חיסונית, במיוחד בתאי חיסון מיוחדים הנקראים תאי T גמא דלתא. מחקרים קודמים קישרו רמות מוגברות של IL-17A לדיכאון, אך מחקר זה חושף נתיב ישיר ממלח בתזונה לייצור מוגבר של IL-17A ולסימפטומים דמויי דיכאון.

כדי לאשר את הקשר, הצוות בדק עכברים שעברו שינוי גנטי כך שאינם מסוגלים לייצר IL-17A. העכברים האלה לא הראו סימני דיכאון למרות צריכת תזונה עתירת מלח. באופן משכנע עוד יותר, כאשר החוקרים הסירו את התאים החיסוניים המייצרים IL-17A, בעלי החיים לא פיתחו יותר התנהגויות דמויות דיכאון כתוצאה מתזונה עשירה במלח.

המשמעות עבור בני אדם

אף שהמחקר נערך בעכברים, יש לו השלכות משמעותיות לבריאות האדם. מחקרי אוכלוסייה כבר הראו קשרים בין תזונה עתירת מלח לבין שיעורי דיכאון מוגברים. מחקר זה מציע הסבר אפשרי לדבר.

התזונה האמריקאית הממוצעת מכילה כ-3,400 מ"ג נתרן ביום — הרבה מעל המקסימום המומלץ של 2,300 מ"ג על ידי האגודה האמריקאית ללב. מזון מהיר מספק לעתים קרובות את כמות הנתרן היומית המומלצת בארוחה אחת.

זה אינו המחקר הראשון המקשר בין תזונה לבריאות הנפש: תזונה ים-תיכונית עשירה בפירות, ירקות, דגנים מלאים, שמן זית וחלבונים רזים קשורה לשיעורי דיכאון נמוכים יותר – מה שאולי מסביר כמה דברים לגבי ישראלים. לעומת זאת, תזונה עתירה במזונות מעובדים, סוכרים ושומנים לא בריאים נוטה להגביר את הסיכון לדיכאון.

ההיבט הייחודי של מחקר זה הוא זיהוי נתיב ביולוגי ספציפי המקשר ישירות בין תזונה לדיכאון. דיוק זה פותח דלתות לגישות טיפול אפשריות חדשות המכוונות למערכת החיסון, ולא רק למוח.

דרכים פשוטות להפחתת צריכת מלח

טיפולי דיכאון נוכחיים מתמקדים בדרך כלל בחוסר איזון של נוירוטרנסמיטרים באמצעות תרופות כמו SSRI או בשינוי דפוסי חשיבה באמצעות טיפול. הגילוי שגורמים תזונתיים עשויים לתרום לדיכאון דרך נתיבים חיסוניים מייצג שינוי חשוב בגישה שלנו לטיפול בבריאות הנפש.

יישום ממצאים אלה אינו מחייב בהכרח המתנה לטיפולים תרופתיים חדשים. שינויים תזונתיים פשוטים נגישים לרוב האנשים ע"י הפחתת צריכת מזון מעובד, אכילת יותר ארוחות ביתיות, בדיקת תוויות מזון לתכולת נתרן (או פשוט שימת לב לקיומו של סימון אדום על מוצרים) ושימוש בעשבי תיבול ותבלינים במקום מלח לטעם.

אנשי מקצוע בתחום הבריאות כבר ממליצים על שינויים תזונתיים למטופלים עם לחץ דם גבוה: צריכת יותר פירות, ירקות, דגנים מלאים וחלבונים רזים, ופחות נתרן. המחקר החדש מרמז שגישה כזו עשויה להועיל גם לבריאות הנפש.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר