טובים השניים

רכישת כרטיסי טיסה משולבים מציעה גמישות וחיסכון לנוסעים • עם זאת, חשוב להכיר את המשמעויות ואת הסיכונים: טיסה עם שתי חברות שונות מאפשרת מחירים אטרקטיביים ומגוון אפשרויות, אבל ביטול או שיבוש באחת הטיסות יאלץ אתכם להיות יצירתיים כדי להשלים את הנסיעה

שדה התעופה , משה שי
שדה התעופה. צילום: משה שי

בשיתוף אמון הציבור

בתמיכת הקרן לתובענות ייצוגיות

טיסות משולבות הפכו לאחד הכלים החשובים ביותר עבור נוסעים בעידן שלאחר משבר הקורונה. בזמן שחברות תעופה רבות מתמודדות עם שינויים תכופים בלוחות הזמנים ומסלולי טיסה מצומצמים, הבנת היתרונות של כרטיסי טיסה משולבים הופכת קריטית. שילוב טיסות - של אותה חברה או חברות שונות - מאפשר לנוסעים גמישות רבה יותר, אופציות מגוונות להגיע ליעדם הסופי, וחיסכון כספי משמעותי.

שילוב טיסות הוא למעשה רכישת כרטיסים משתי חברות תעופה שונות,  או מאותה חברה עבור שתי טיסות בנפרד (קונקשן, או כרטיס הלוך וכרטיס חזור בנפרד). כל הטיסות נכללות בהזמנה אחת, אולם אם יש עיכוב בטיסה שהזמנתם מחברה אחת, חברת התעופה השנייה אינה אחראית למצוא פתרון חלופי להמשך המסלול.

חוק שירותי תעופה קובע כי אם הונפק לכם כרטיס לטיסה אך היא בוטלה, אתם זכאים לקבל מחברת התעופה, בין היתר, השבת תמורה או כרטיס חלופי, לבחירתכם, טיסה שבוטלה היא לא רק כזו שלא התקיימה כלל אלא גם טיסה שיוצאת באיחור של 8 שעות או יותר. לכן, אם בחרתם להמתין לטיסה שאיחרה ועליתם עליה, לא תהיו זכאים להחזר כספי אלא רק לפיצוי.

למוקד אמון הציבור מגיעות לא פעם תלונות על מקרים שבהם נוסע רכש כרטיסי טיסה הלוך וחזור ליעד שבחר, אך רק בדיעבד התברר לו שמדובר בשני כרטיסים שונים (שני כרטיסים חד־כיווניים - ONE WAY TICKET - ולא כרטיס אחד הלוך ושוב). כך למשל, קרה למשפחה שהזמינה חופשה לגיאורגיה דרך סוכן נסיעות. היא רכשה את הכרטיסים באתר המקוון של הסוכן ובחרה את הדיל הכי כדאי ואטרקטיבי, אבל כמה ימים לפני הטיסה קיבלה הודעה כי טיסת החזור בוטלה. לבסוף החליטה לוותר על החופשה מתוך הבנה שתקבל בחזרה את כספה עבור כל הטיסות, אך כשפנתה לסוכן התברר כי לא יהיה החזר על הטיסות הלוך, מאחר שהכרטיסים נרכשו ב"שילוב טיסות".

להיות מוכנים לכל תרחיש

לא תמיד אנחנו ערים לכך - גם אם מצוין במפורש "שילוב טיסות" או "שילוב שני כרטיסי טיסה נפרדים" - שהחבילה שבחרנו כוללת שני כרטיסים שונים, ולא תמיד מבינים את משמעות הדבר. מדוע בכלל מציעים לנו שני כרטיסי טיסה שונים? לרוב, משום שמדובר במחירים אטרקטיביים יותר, אך גם כי יש יותר גמישות בבחירת מועד ושעת הטיסה. למשל, אם אנחנו מוכרחים לטוס בתאריכים מסוימים, לא תמיד אותה חברת תעופה תוכל לספק לנו כרטיס הלוך ושוב.

לצד היתרונות, יש חיסרון אחד גדול: אם משהו משתבש באחת מהטיסות והיא מבוטלת, כנראה לא נקבל פתרון לטיסה השנייה שיוצאת כמתוכנן. למשל, כאשר רכשתם כרטיס לרומא עם חברה אחת, ובחזור עם חברה אחרת, והתברר כי החברה הראשונה ביטלה את הטיסה, זאת בעוד שטיסת החזור תצא כמתוכנן. במקרה זה יהיה עליכם לבדוק מה האפשרויות העומדות לפניכם ולקחת בחשבון כי אם אינכם עומדים בתנאים שחוק הגנת הצרכן קבע לביטול עסקה, החברה השנייה לא מחויבת לכם.

יש יתרון לא מבוטל בשילוב טיסות, אך עלינו להיות מוכנים לכך שמשהו ישתבש - למשל להיות נכונים להזיז את מועד היציאה/חזרה בהתאם לכרטיס אחר שנרכוש או שהחברה תציע, ולרכוש ביטוח/שירות המאפשר לנו לבטל ולשנות את המועדים בכרטיסים.

אם אנחנו מוכנים לכל תרחיש, בהחלט ייתכן ששילוב טיסות ישתלם לנו, אך הבעיה היא, כאמור, שלא תמיד אנחנו מודעים לכך שרכשנו חבילה מסוג זה. הנה כמה טיפים איך לזהות כי מדובר בשילוב טיסות: ראשית - חשוב מאוד שלא לדלג על אף פרט מתוך המידע שהעסק מציג לכם. קראו בעיון את כל הפרטים של ההזמנה, חלק ניכר מאתרי ההזמנות מציינים אם מדובר בשילוב טיסות, וברוב המקרים גם יספקו פירוט והסבר. מידע זה חשוב לא רק כדי לדעת איזה סוג כרטיסים אנחנו קונים, אלא גם כדי לדעת מה התנאים של כל אחד מהכרטיסים. למשל: בטיסה הלוך נכללת מזוודה אך בטיסה חזור לא, או שבאחת הטיסות ניתן לבצע שינויים ובשנייה אין אפשרות שכזו.

שנית - שימו לב שלרוב מדובר בשתי חברות תעופה שונות או יותר. חשוב גם לדעת כי ליד שילוב טיסות יש אפשרות נוספת שהיא "שותפות קוד" (קוד שייר - code share .(מדובר בהסכם שיתוף פעולה בין חברות תעופה, למשל: הטיסה מוזמנת על שם חברה X אך בפועל מופעלת על ידי חברת Y  ובמקרה זה סימון הטיסה יהיה תחת החברה הראשונה. במקרה זה חברת התעופה שהפעילה את כל הטיסות תהיה אחראית לדאוג לנוסע במקרה של ביטול או איחור - ולא משנה באיזו טיסה היתה בעיה.

בנוסף, שימו לב היטב למספר כרטיסי טיסה: היות שמדובר בשני כרטיסים שונים (או יותר), אתם תקבלו גם שני מספרי כרטיסים/בוקינג שונים.

שימו לב כי שילוב טיסות יכול להופיע לא רק בין טיסות הלוך וחזור אלא גם בטיסות עם עצירות ביניים וטיסות המשך או טיסות פנימיות – גם אם הכל נרכש באותה חברה.

נתב"ג צילום :משה שי,

שילוב טיסות: כדאי לשים לב

  • קראו בעיון את כל פרטי ההזמנה, בדגש על סוג הכרטיסים הנפרדים ומה התנאים של כל אחד מהם
  • שימו לב שלרוב מדובר בשתי חברות תעופה שונות או יותר
  • בדקו היטב שקיבלתם שני מספרי כרטיסים/בוקינג שונים
  • שילוב טיסות יכול להופיע גם בטיסות עם עצירות ביניים וטיסות המשך או פנימיות - גם דרך אותה חברה

נתקלתם בבעיה צרכנית בתחום התעופה? פנו לאמון הציבור.

לאתר שלנו : www.emun.org

בתמיכת הקרן לתובענות ייצוגיות

בשיתוף אמון הציבור

כדאי להכיר