X

לא צריך לשתף: זה מה שקורה לכם כשאתם מקשיבים למוזיקה לבד

האזנה למוזיקה לבד או עם אוזניות אולי לא נראית כפעילות חברתית – אך מחקר חדש מראה שהיא דווקא יכולה להביא למערכות היחסים שלנו עם סביבתנו תועלת משמעותית

צעיר מאזין למוזיקה רגועה באוזניות  , vecteezy
צעיר מאזין למוזיקה רגועה באוזניות . צילום: vecteezy

האזנה למוזיקה עם אוזניות אולי לא נתפסת כפעילות חברתית, אבל מחקר חדש מאוניברסיטת באפלו מגלה שלהרגל הזה יש יתרונות חברתיים משמעותיים, שרובנו כלל לא מודעים להם. ביקשנו מ-Claude לספר לנו איך בדיוק הקשבה למוזיקה בלי שיתוף שלה עם הסביבה יכולה להועיל לנו מבחינה חברתית.

מוזיקה כתחליף חברתי

"זו דרך נהדרת להעניק לעצמך דחיפה חברתית ולשפר את תחושת הרווחה שלך", אומרת ד"ר אליין פַּרַבַטי, מחברת של מחקר שפורסם בינואר האחרון בכתב העת Psychology of Music. צוות המחקר, שכלל גם את ד"ר אֶשה נאידו ואת פרופ' שירה גבריאל מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת באפלו, הדגים כיצד מוזיקה מתפקדת כ"תחליף חברתי". בניגוד למחקרים קודמים, שהתמקדו באופן שבו מוזיקה מחברת בין אנשים – הן כמאזינים והן כמבצעים – מחקר זה בחן דווקא את ההאזנה למוזיקה "סולו".

לבני אדם יש צורך בסיסי להשתייך, המניע את התנהגותנו בצורה חזקה. כישלון בהתחברות לאחרים עלול להוביל לדיכאון, חרדה והערכה עצמית נמוכה. ישנן דרכים מסורתיות למלא צורך זה, כמו בילוי עם משפחה וחברים – אך ישנן גם אסטרטגיות פחות מסורתיות, פעילויות שאולי לא מזוהות מיד כחברתיות. אלו נקראות "תחליפים חברתיים", ויכולות להגן מפני בדידות, בידוד ואיומים חברתיים, כמו דחייה, באותה מידה כמו זמן שמבלים עם אחרים.

שלוש דרכים להתחבר באמצעות מוזיקה

על פי המחקר, ישנן שלוש דרכים עיקריות שבהן תחליפים חברתיים עובדים:

  1. יחסים פַּרַא-חברתיים – הקשר החד-צדדי בין מעריצים לידוענים;
  2. שקיעה בעולם החברתי – תחושת נוכחות בתוך סביבה חברתית;
  3. היזכרות באחרים – הזכרת קשרים חברתיים קיימים.

"האזנה למוזיקה לבד פועלת כתחליף חברתי לאורך כל שלושת המסלולים הללו", אומרת פרבטי. "כל אחד מהמסלולים הללו יכול לעזור לנו להרגיש פחות בודדים ויותר שייכים. מוזיקה עוזרת לנו להרגיש מחוברים לאמנים; היא יכולה לגרום לנו להרגיש שקועים בעולם המוזיקה; והמוזיקה יכולה להזכיר לנו אחרים".

היא ממשיכה ומצהירה: "אתם עשויים לחשוב שאתם מרגישים מוטיבציה להאזין לשיר האהוב עליכם כי יש לו קצב תופס – אבל סביר להניח שאתם נמשכים (לכך) כי המוזיקה הזו ממלאת את מיכל הדלק החברתי שלכם ועוזרת לכם להרגיש תחושת שייכות".

החוקרים ערכו שני ניסויים: בניסוי הראשון, המשתתפים נשאלו על השימוש שלהם בתחליפים חברתיים ידועים, כמו תוכניות טלוויזיה אהובות, וכן על השימוש שלהם במוזיקה; בניסוי השני, החוקרים תכננו מבחן למדידת היעילות של מוזיקה אהובה כתגובה לאיום חברתי – המשתתפים שיחקו משחק זריקת כדור וירטואלי, המשמש לעתים קרובות למחקר על הדרה חברתית.

"מצאנו שהאזנה למוזיקה האהובה עזרה לאנשים להרגיש פחות בודדים" אומרת פרבטי לגבי תוצאות הניסוי הראשון, "אבל המוזיקה האהובה על מישהו הייתה יעילה יותר בכך מאשר רק האזנה למוזיקה באופן כללי. במילים אחרות, יש משהו מיוחד בהשמעת השיר האהוב עליכם וב'התמסרות' אליו". לגבי הניסוי השני היא אומרת: "אלה שהאזינו למוזיקה האהובה עליהם הרגישו יותר שייכות מאלה בקבוצת הביקורת, מה שמרמז שהאזנה למוזיקה האהובה עליהם חיזקה אותם כנגד ההשפעות השליליות של איום חברתי".

השלכות לחיי היומיום

המחקר מציע תובנה חשובה לגבי הרגלי ההאזנה למוזיקה. פרבטי אומרת שמחקר עתידי עשוי לבדוק את ההשפעה של ז'אנר מוזיקלי מסוים או את ההבדלים האישיים בין שלושת מסלולי התחליף החברתי, ואיזה מהם עשוי להיות חשוב יותר מהשניים האחרים. "עבודה זו היא עוד חלק בפאזל, שמראה כיצד דברים קטנים שאנו עושים בחיי היומיום שלנו עוזרים לנו להיות בריאים ומאושרים ככל האפשר".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר