X

לגלות את השורשים • 14 ירקות שורש שיחוללו פלאים בבריאות שלכם

מתחת לאדמה, בדממה ובחשיכה, יש אוצרות תזונתיים • ירקות השורש – גיבורי בריאות המשלבים טעם, ערך תזונתי גבוה ורב-גוניות • 12 הכירו מקרוב 12 ירקות שורש מופלאים שיחזקו את גופכם, ישפרו את תפקוד מערכות הגוף ויהפכו כל מנה לחגיגה קולינרית בריאה ומזינה

האופציה הצמחונית. טאג'ין ארטישוק ירושלמי, פול, עלי סלק ובורגול. צילום: אסף קרלה

ירקות שורש הם חלק משמעותי מתפריט תזונתי מאוזן בזכות הערך התזונתי הגבוה שלהם. הם נחשבים למקורות עשירים בוויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים המגיעים היישר ממעמקי האדמה. מעבר לכך, ירקות אלו מצטיינים באינדקס גליקמי נמוך, מה שהופך אותם לאידיאליים לאיזון רמות הסוכר בדם.

מגוון השימושים בירקות שורש הופך אותם לפתרון קל וטעים להכנת מנות מזינות – החל מסלטים ועד מרקים ומאפים. 14 מירקות השורש הבריאים ביותר, יתרונותיהם הבריאותיים ורעיונות לשימוש קל ומהנה.


בטטה

בטטה היא מקור נהדר לוויטמינים A ו-C ולמינרלים כמו אשלגן. ויטמין A שבבטטה מסייע לשיפור הראייה, תורם למערכת החיסונית ותומך בבריאות העור. בנוסף, הבטטה עשירה בסיבים, המסייעים לתחושת שובע ארוכה ולשיפור תהליכי העיכול.

טיפ לשילוב בתפריט: אפשר לאפות בטטה בתנור בתיבול קל של שמן זית, מלח גס וקמצוץ קינמון. התוצאה היא מנה מתוקה וקריספית שמתאימה כנשנוש או כתוספת.

ממעמקי האדמה לצלחת - בטטה אפויה עם צלח גס וקינמון, צילום: המחשה - מידג'רני

גזר

הגזר ידוע בריכוז הגבוה של בטא-קרוטן, אשר בגוף מומר לוויטמין A. הוא חיוני לבריאות העיניים ותורם גם לשיפור מרקם העור ולהאטת תהליכי הזדקנות. הגזר מכיל גם סיבים תזונתיים המסייעים בשמירה על מערכת עיכול בריאה.

שימוש מומלץ: גרדו גזר טרי לתוך סלטים עם לימון ושמן זית, או אפו גזר שלם בתנור עם דבש ותבלינים לקבלת חטיף מתוק ובריא.

ריכוז גבוה של בטא-קרוטן. גשר, צילום: pixabay

סלק

הסלק הוא ירק בעל ערכים תזונתיים יוצאי דופן. הוא עשיר בניטרטים טבעיים שמסייעים בהורדת לחץ הדם ומשפרים את זרימת הדם, מה שיכול לתרום לשיפור הביצועים הפיזיים. בנוסף, הוא מכיל נוגדי חמצון התורמים לניקוי רעלים מהגוף.

שימוש מומלץ: הכינו סלט סלק צלוי עם אגוזי מלך, גבינת פטה ושמן זית – מנה עשירה בטעמים וביתרונות תזונתיים.

עשיר בניטרטים טבעיים להורדת לחץ דם. סלק, צילום: המחשה - מידג'רני

צנון

הצנון, הידוע בטעמיו החריפים, הוא מקור מצוין לוויטמין C, סיבים תזונתיים ואשלגן. הוא מסייע בשיפור תהליכי העיכול ומנקה את הגוף מרעלים. הצנון אף משפר את תפקודי הכבד ותורם להבראת העור.

שימוש מומלץ: הוסיפו פרוסות דקות של צנון לסלט ירקות טרי, או שלבו אותו עם גבינת שמנת על לחם מלא לארוחה קלילה ומרעננת.

צנון וגבינת שמנת על לחם קמח מלא, צילום: המחשה - מידג'רני

שומר

שורש השומר מכיל כמות גדולה של סיבים תזונתיים, ויטמין C וברזל. הוא מוכר ביכולתו לשפר את תהליכי העיכול ולהקל על גזים ונפיחות. תכונות אנטי-דלקתיות הופכות אותו לירק מצוין לשילוב בתפריט היומי.

שימוש מומלץ: פרסו את השומר דק והוסיפו אותו לסלט תפוזים ורימונים – שילוב שיפתיע את בלוטות הטעם שלכם.

כמות גדולה של סיבים תזונתיים. שומר, צילום: congerdesign / pixabay

קולורבי

הקולורבי הוא ירק שורש פריך שמכיל כמות מרשימה של ויטמין C, אשלגן וסיבים תזונתיים. הוא מסייע לשמירה על רמות לחץ דם תקינות, משפר את תפקודי מערכת החיסון ותומך בבריאות העצמות.

שימוש מומלץ: גרדו קולורבי טרי לתוך סלט כרוב וגזר, או פרסו אותו לאצבעות והגישו עם מטבל יוגורט ועשבי תיבול.

בקולורבי כמות מרשימה של ויטמין C. קרפצ'יו קולורבי, צילום: הילה דודאל

ארטישוק ירושלמי

הארטישוק הירושלמי הוא מקור לאינולין, סיב תזונתי שמקדם את בריאות המעיים. הוא עשיר באשלגן ותורם לאיזון רמות הסוכר בדם.

שימוש מומלץ: אפו פרוסות ארטישוק ירושלמי בתנור עם מלח, פלפל ושמן זית לקבלת שבבי ירק פריכים.

קציצות דג עם שום ירוק וארטישוק ירושלמי, צילום: איתיאל ציון

שורש סלרי

שורש הסלרי מכיל ויטמינים C ו-K, אשלגן וסיבים תזונתיים. הוא משמש כנוגד דלקת טבעי ומסייע בניקוי רעלים.

שימוש מומלץ: הכינו פירה משורש סלרי במקום תפוחי אדמה, או שלבו אותו במרק ירקות עשיר.

נוגד דלקת טבעי. קדירת עוף עם שורש סלרי ובצלים, צילום: לירון אלמוג

שורש פטרוזיליה

ירק זה עשיר בברזל, ויטמינים C ו-A וסיבים תזונתיים. הוא תורם לחיזוק מערכת החיסון ולשיפור זרימת הדם.

שימוש מומלץ: הוסיפו שורש פטרוזיליה קצוץ למרק עוף, או הכינו ממנו מחית עם לימון ושום כממרח עשיר בטעמים.

עשיר בברזל. קדירת בקר ושורש פטרוזיליה, צילום: לירון אלמוג

שורש ג'ינג'ר

ג'ינג'ר מכיל תרכובת בשם ג'ינג'רול, בעלת תכונות אנטי-דלקתיות ונוגדות חמצון חזקות. הוא מסייע בהקלת בחילות ושיפור העיכול.

שימוש מומלץ: הכינו תה ג'ינג'ר טרי עם דבש ולימון – משקה מחמם ומחזק לימי החורף.

הקלת בחילות ושיפור העיכול. ג'ינג'ר, צילום: pixabay

שורש כורכום

כורכום מכיל כורכומין, נוגד חמצון רב עוצמה עם תכונות אנטי-דלקתיות שמסייעות במניעת מחלות כרוניות.

שימוש מומלץ: שלבו אבקת כורכום בשייק ירוק או הכינו "חלב זהב" – משקה חם על בסיס חלב, דבש וכורכום.

תכונות אנטי-דלקתיות. אבקת ושורש כורכום, צילום: Getty Images

שורש חזרת

שורש חזרת ידוע בתכונותיו המחטאות וביכולתו לסייע בשיפור תהליכי העיכול.

שימוש מומלץ: הוסיפו חזרת מגוררת לרוטב לסלט, או השתמשו בה כבסיס למטבל חריף לצד ירקות חתוכים.

שיפור תהליכי עיכול. מטבל חזרת, צילום: המחשה - מידג'רני

 

לסיכום, שילוב ירקות שורש בתפריט היומי הוא דרך טבעית וטעימה לשפר את הבריאות הכללית. הם מספקים כמות מרשימה של רכיבים תזונתיים, מגוונים את המנות שלכם ומסייעים במניעת מחלות כרוניות. נסו לגוון ביניהם ולהכין אותם בדרכים יצירתיות, כדי ליהנות מכל היתרונות שהם מציעים.

מקורות אלו שימשו בהכנת הכתבה ונמצאו בסיוע ChatGPT:

HealthlineHealth.com, MedicineNet

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר