X

הקולות החמודים של הדולפין הזה שוברים לבבות מסיבה עצובה

חוקרים הקליטו אלפי קולות של דולפינים סמוך לחופי דנמרק – אלא שה"שיחות" הללו אינן בין כמה דולפינים, אלא בין דולפין בודד לעצמו

דולפין מסוג דולפינן מצוי בחופי ישראל (ארכיון). צילום: ד"ר אביעד שיינין

דולפין בשם דֶלֶה, שחי בתעלת סְוֶונְדְבּוֹרְגְסוּנְד שבדנמרק, הפתיע חוקרים כשהתגלה כי הוא מנהל "שיחות" ארוכות – עם עצמו. ממצאי מחקר חדש שפורסם לפני כשבועיים בכתב העת Bioacoustics חושפים תמונה עצובה של יצור חברתי החי בבדידות.

בספטמבר 2019, תושבי האזור הבחינו בדולפינן מצוי (בלעז קוראים לו ‘דולפין אף-בקבוק’) זכר, שהתמקם בתעלה – תופעה נדירה באזור זה של הים הבלטי. דולפינים אלה, הידועים כיצורים חברתיים החיים בלהקות, אינם מתגוררים בדרך כלל באזור זה, מה שהפך את נוכחותו של דלה למסקרנת במיוחד.

"חשבתי שנקלוט כמה שריקות רחוקות או משהו דומה. בהחלט לא ציפיתי להקליט אלפי קולות שונים", מספרת ד"ר אולגה פילַטוֹבַה, ביולוגית ימית מאוניברסיטת דרום דנמרק ומובילת המחקר. במהלך 69 ימים בלבד, בין דצמבר 2022 לפברואר 2023, הקליטו החוקרים 10,833 קולות שונים, ביניהם 2,291 שריקות, 2,288 רצפי נקישות מהירות (המזוהות לעתים עם תוקפנות), 5,487 צלילים טונליים בתדר נמוך ו-767 קולות הקשה.

"לדולפינים יש מה שמכונה 'שריקות חתימה', הייחודיות לכל פרט, בדומה לשם", מסבירה פילטובה. "אם לא היינו יודעים שדלה חי לבדו, היינו עשויים להסיק שקבוצה של לפחות שלושה דולפינים מעורבת באינטראקציות חברתיות שונות".

החוקרים מעלים מספר השערות לגבי התנהגותו הקולית של דלה:
* ייתכן שאלו התפרצויות רגשיות לא רצוניות, בדומה לאדם הצוחק לעצמו כשהוא קורא משהו מצחיק;
* אפשר שהוא מנסה למשוך תשומת לב של דולפינים אחרים, אם כי זה נראה פחות סביר לאחר שלוש שנים של חיים בבדידות באזור;
* ייתכן שהדיבור העצמי משמש כהסחת דעת מבדידותו.

"דולפינים בודדים נתפסים כחריגים, כמוזרים, ואף אחד לא באמת מצפה מהם להפיק קולות ששווה לתעד", אומרת פילטובה. ואולם, המחקר הנוכחי מעלה שאלות מרתקות על התקשורת והרגשות של דולפינים. תיאה טיילור, מנהלת פרויקט הדולפינים של סאסקס, שלא הייתה מעורבת במחקר, אמרה לאתר Live Science כי "זה פותח שאלות רבות לגבי האפשרות להשתמש בתקשורת של דולפינים כדי להבין יותר על ההתנהגות והרגשות שלהם בטבע".

המחקר לא רק חושף את עולמו הקולי העשיר של דלה, אלא גם מדגיש את המורכבות הרגשית של יונקים ימיים ואת הצורך בהמשך מחקר להבנת התקשורת והתודעה שלהם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר