התעללות רגשית היא תבנית של התנהגות בה אדם אחד חוזר שוב ושוב על פעולות לא פיזיות של תוקפנות או מניפולציה כלפי אדם אחר, אשר פוגעות בשלומו הנפשי. אנשים שחווים התעללות רגשית עשויים לחוות השלכות נפשיות רבות כמו דימוי עצמי נמוך, ספק עצמי, דיכאון וחרדה.
אם אתם, או מישהו בסביבתכם, חווים התעללות רגשית, חשוב לזכור כי ההתנהגות של מישהו אחר לעולם אינה באשמת הקורבן. התעללות רגשית יכולה להיות קשה לזיהוי, וגם כאשר מזהים את הסימנים, ייתכן וקשה לצאת מהקשר. זוהי אתגר נפוץ, אך מומחים לבריאות הנפש ממליצים בעדינות לפתח תוכנית בטיחות, לצאת מקשר רעיל וליישם אסטרטגיות לריפוי.
סוגי התעללות רגשית
אנשים שמתעללים רגשית משתמשים במגוון טקטיקות לשליטה באחרים. מדברי הבהרה ועד להימנעות מאהבה פיזית, ישנם מספר סוגי התעללות רגשית.
התעללות רגשית יכולה להתרחש במגוון הקשרים, ולא רק במערכות יחסים רומנטיות. אפשר להיות במערכת יחסים מתעללת רגשית גם עם חברים, קרובי משפחה, קולגות ואף מנטורים.
מבוגרים הזקוקים לטיפול מלא נמצאים בסיכון גבוה להתעללות רגשית על ידי המטפל שלהם - בין אם מדובר בעובד שכיר או בקרוב משפחה. באותו אופן, גם ילדים נמצאים בסיכון גבוה להתעללות רגשית מצד הורים, הורים חורגים, מטפלים, מורים ומאמנים.
המטרה של התעללות רגשית היא לבודד ולהשתיק את הקורבן. הנה כמה טקטיקות נפוצות של התעללות רגשית:
בידוד: ניסיון לנתק אתכם מהאנשים שאתם אוהבים או לקבוע עם מי תוכלו לדבר או לבלות.
איומים: איומים לפגוע בכם, בילדיכם, בחיות המחמד שלכם או בעצמם כדי להטיל פחד לגבי בטחונכם או בטחון מישהו שאכפת לכם ממנו.
הימנעות: סירוב לתת אהבה, חיבה, תשומת לב או תמיכה - דבר שיכול לגרום לכם להרגיש שאינכם חשובים או שאינכם טובים מספיק.
הקטנה: הקטנת המחשבות, הרגשות או האמונות שלכם, מה שיכול לגרום לדימוי עצמי נמוך.
ביקורת: הערות ביקורתיות לגבי הכישורים שלכם, המראה שלכם או הבחירות שלכם כדי להפחית את הביטחון העצמי שלכם.
האשמה: האשמתכם בתאונות, ויכוחים או אתגרים בקשר כדי לשכנע אתכם שאתם הבעיה.
ביוש: לגרום לכם להרגיש בושה או השפלה לגבי משהו כמו המשקל שלכם, המראה שלכם או הפעולות שלכם.
גזלייטינג: להעמיד פנים שלא שומעים אתכם או מבינים על מה אתם מדברים, לומר לכם שאתם מגזימים או דרמטיים, ולהטיל ספק במציאות שלכם וביציבות המנטלית שלכם.
השפלה: הפעלת דומיננטיות או גרימת עליונות עליכם באמצעות בדיחות על חשבונכם או שימוש בנושא רגיש כדי להביך אתכם.
מניפולציה: שימוש במניפולציות רגשיות או באמירות שגורמות לכם להרגיש אשמה כדי לגרום לכם לעשות מה שהם רוצים.
שיגעון: הכחשת משהו שקרה, מה שגורם לכם לפקפק בזיכרונות שלכם ויכול אפילו לגרום לכם להרגיש דלירים או היסטריים.
סימני התעללות רגשית
כיוון שהתעללות רגשית לעיתים קרובות עדינה וקשה לזיהוי, חשוב לשים לב גם לאופן שבו האדם מתנהג כלפיכם וגם לאופן שבו ההתנהגויות האלו גורמות לכם להרגיש. אם אתם מרגישים:
- מבודדים או לבדכם
- מרוחקים חברתית ממשפחתכם, חבריכם וקולגותיכם
- בעלי דימוי עצמי נמוך
- בלתי אהובים
- חסרי תקווה וערך
- תלויים באדם המתעלל בכם
- משנים את המראה, הפעולות או הלבוש שלכם כדי לרצות את האדם המתעלל בכם
- תקועים במערכות יחסים שלכם
- מפסיקים לעשות דברים שאתם אוהבים ומרגישים שאתם מאבדים את זהותכם או עצמאותכם
- מרגישים שאתם הולכים על קליפות ביצים סביב האדם המתעלל בכם
- נענים לדרישות של האדם המתעלל בכם
- חוששים להכעיס או לגרום לקנאה של האדם המתעלל בכם
- מתביישים במי שאתם או במעשיכם, גם כאשר לא עשיתם שום דבר לא בסדר
- שמים לב לשינויים בהרגלי השינה, האכילה או ההיגיינה שלכם
- חווים עצבות, דיכאון, חרדה או מתח
השלכות התעללות רגשית
אנשים שחווים התעללות רגשית נוטים לסבול מחרדה ודיכאון בשיעורים גבוהים יותר, וגם מסיכוי גבוה יותר לפתח הפרעות אכילה, הפרעת שימוש בסמים או אפילו נטיות אובדניות.
התעללות רגשית משפיעה על האופן שבו אתם תופסים את עצמכם, מה שעשוי להוביל לשינויים בדימוי העצמי שלכם, ביכולתכם לווסת רגשות ובדפוסי החשיבה שלכם. למשל, אנשים שחווים התעללות רגשית נוטים להיות שליליים ופסימיים, במיוחד בכל הנוגע לעתיד או למטרותיהם. הם גם עשויים להימנע ממצבים חברתיים או להרגיש שאינם ראויים לזמנם או תשומת לבם של אחרים.
יתרה מכך, התעללות רגשית היא התקפה מתמדת על האוטונומיה ותחושת הזהות שלכם, מה שמכרסם בביטחון העצמי ובערך העצמי שלכם. אתם עלולים להרגיש חסרי ערך, חסרי תקווה, חסרי אונים או בלתי אהובים - כל אלה יכולים להגדיל את הסיכון לפתח הפרעת מצב רוח. למעשה, רבים מהמחשבות והרגשות שאנשים שחוו התעללות רגשית חווים הם אותם רגשות שמרגישים אנשים עם דיכאון.
איך להתמודד עם התעללות רגשית
אם אתם חווים התעללות רגשית, חשוב שתכירו במציאות שלכם. התעלמות או חיי התעללות רגשית עלולים לשנות את מהלך חייכם. אך אם תכירו בכך שאתם נפגעים ותנקוטו בצעדים לטיפול במצב, יש לכם סיכוי טוב יותר להפוך את הנזק שנגרם ולשפר את איכות חייכם.
המפתח הוא לבנות רשת תמיכה תחילה. תצטרכו אנשים סביבכם שיעזרו לכם לשפר את הקשר או לעודד אתכם לעזוב את הקשר, במיוחד אם מצבכם המתעלל מסובך או מסוכן. פנו למשפחה ולחברים לקבלת עצות, עזרה או כל תמיכה אחרת שאתם עשויים להזדקק לה. ייתכן גם שתשקלו לפנות לספק בריאות או למומחה לבריאות הנפש לקבלת עזרה נוספת.
אם אינכם מוכנים לעזוב את הקשר, שקלו את האסטרטגיות הבאות כדי למזער את השפעות ההתעללות הרגשית על שלומכם הנפשי:
- קביעת גבולות עם האדם המתעלל ועקביות אם הם מפרים את הגבולות.
- הימנעות מהתעסקות עם האדם כשהוא משתמש בטקטיקות התעללות כלפיכם.
- הסרת עצמכם ממצבים מסוכנים או שמירה על שתיקה אם זה לא בטוח לעזוב.
- פיתוח תוכנית בטיחות, אפילו אם אתם מאמינים שהאדם המתעלל רגשית בכם לא יפגע בכם פיזית.
מהי תוכנית בטיחות?
תוכנית בטיחות היא תוכנית שאתם יוצרים כדי להוריד את הסיכון לפגיעה כשאתם מתמודדים עם מצב מתעלל. בדרך כלל, תוכנית בטיחות נכתבת על ידיכם וכוללת צעדים שתוכלו לנקוט כדי להישאר בטוחים. היא גם עשויה להכיל מספרי טלפון חשובים ומידע חיוני אחר במקום אחד כדי שיהיה לכם כל מה שאתם צריכים אם תצטרכו לעזוב במהירות. אם החלטתם לפנות לקבלת תמיכה, ישנם מספר ארגונים בישראל שיכולים לסייע לכם. החלטה לקבל תמיכה היא אישית וחשובה. בעזרת גורמי תמיכה, תוכלו להתחיל במסע ההחלמה ולהחזיר לעצמכם את הביטחון והערך העצמי.
התעללות רגשית יכולה להחמיר לאלימות פיזית, במיוחד אם אתם מתכננים לעזוב. למעשה, הזמן המסוכן ביותר עבור אדם שמתעללים בו הוא כאשר הם עוזבים קשר או מנתקים קשר. מחקר אחד מצא כי אנשים שפגעו או הרגו את בני זוגם עשו זאת בשל איומים על פרידה או פרידות בפועל.
זכרו, למרות שאינכם יכולים לשלוט כיצד האדם המתעלל רגשית מתייחס אליכם, תוכלו לשלוט בתגובתכם. כמו כן, זכרו שאינכם יכולים לשנות אדם מתעלל, לא משנה כמה תנסו. למרות שיש אנשים שמשתנים, אחוז האנשים שמתעללים רגשית ומשתנים הוא נמוך מאוד.
איך להחלים
קבלת טיפול היא אחת הדרכים הטובות ביותר להחלים מהתעללות רגשית, במיוחד אם אתם מתמודדים עם חרדה, דיכאון או אפילו הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD). מחקרים מראים כי טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) הוא יעיל במיוחד בסיוע לאנשים להחלים אחרי שחוו התעללות. טיפול קוגניטיבי-התנהגותי יעזור לכם ללמוד לווסת את הרגשות והמחשבות שלכם ולהתאים את ההתנהגויות שלכם במידת הצורך.
חשוב גם לזכור כי ההתעללות אינה באשמתכם. אתם לא גרמתם להתעללות ולא יכולים לשלוט בה. אך ישנם משאבים זמינים שיסייעו לכם להתאושש מהמכות הרגשיות שחוויתם. בעזרת עזרה ותמיכה, תתחילו להחזיר לעצמכם את הביטחון העצמי ואת תחושת הערך שלכם.
הכתבה הוכנה בסיוע כלי הבינה המלאכותית ChatGPT.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו