X

10 המאכלים הגרועים ביותר לאכול

אם התזונה היומית שלכם מלאה במזונות עתירי סוכר, שומן רווי, מלחים, ועוד כוכבים מן המטבח המעובד, אתם במסלול סיכון בריאותי משמעותי. הקפדה על תזונה בריאה, לעומת זאת, יכולה לשפר את הבריאות הכללית ולמנוע מחלות כרוניות. אנשים שאוכלים חמש מנות של פירות וירקות כל יום חיים יותר מאנשים שלא

כוכב במטבח המעובד. מזון מטוגן. צילום: freepik

הבחירות התזונתיות שלנו משפיעות בצורה משמעותית על בריאותנו ואיכות חיינו. למרות הפיתויים המהירים והטעימים של אוכל מעובד ומזון מהיר, ישנם מזונות שפשוט עדיף להימנע מהם. מזונות אלו לא רק משפיעים על המשקל שלנו, אלא גם עלולים לגרום לנזקים בריאותיים רציניים, כולל שבץ. גם אם מדי פעם אתם מעדיפים פרוסת עוגת תפוחים על פני תפוח, רצוי שבשאר הזמן תעשו בחירות בריאות יותר. במאמר זה, סקירה בסיוע ChatGPT, של עשרת המזונות שכדאי לכולנו הימנע מהם. 

משקאות מוגזים

משקאות מוגזים מכילים סירופ פרוקטוז גבוה, צבעי מאכל, חומרים משמרים ועוד מרכיבים לא רצויים. הם לא רק משמינים, אלא גם עלולים לגרום לעששת ולבעיות בריאותיות אחרות כמו סרטן, הזדקנות מוקדמת ושיבוש הורמונלי. חלק מהסוגים מכילים שמן צמחי מוברם (BVO) הקשור לבעיות זיכרון וליקויים עצביים. צריכת משקה מוגז דומה לשתיית סוכר נוזלי בשל הריכוז הגבוה של הסוכר. האם המעבר לסודה דיאטתית מפחית את הסיכון הבריאותי? המעבר לסודה דיאטתית עשוי להפחית את צריכת הסוכר, אך אינו מבטל את כל הסיכונים הבריאותיים. 

ממתיקים מלאכותיים

הממתיקים המלאכותיים, אמנם דלי קלוריות, אך אינם בהכרח בריאים. כל אמריקאי צורך בממוצע כ-68 קילוגרם סוכר בשנה, מתוכם 13 קילוגרם סוכר שולחן. ממתיקים מלאכותיים עשויים להוות סיכון בריאותי אף שהם דלי קלוריות.ממתיקים מלאכותיים עלולים להעלות את הסיכון לבעיות בריאותיות כמו עלייה במשקל, תסמונת מטבולית, סוכרת סוג 2 ומחלות. 

רטבי מדף יציבים

רטבים אלו מכילים חומרים משמרים ותוספים כמו צבעי מאכל, ממתיקים ושומנים רעים. רטבים יציבים למדף מיוצרים כך שלא יתקלקלו במהירות ולכן מכילים חומרים משמרים וכימיקלים שונים המשפיעים על הבריאות שלנו.

מכילים חומרים משמרים ותוספים כמו צבעי מאכל, ממתיקים ושומנים. רוטבי מדף יציבים,

דג חרב וכמה סוגי טונה

דגים אלו עלולים להכיל רמות גבוהות של כספית, שהיא נוירוטוקסין שעלול להזיק למוח המתפתח של עובר או ילד צעיר. צריכת דגים עתירי כספית כמו דג חרב, טונה אלבקור וכמה סוגים נוספים אינה מומלצת לנשים בהריון, מניקות וילדים.

פופקורן למיקרוגל

פופקורן למיקרוגל מכיל כימיקלים מזיקים כמו די-אצטיל ו-PFOA. הכימיקלים המשמשים ליצירת טעם החמאה ואיטום השקיות עלולים לגרום למחלות נשימה ומחלות נוספות. בנוסף, תהליכי העיבוד והכימיקלים המשמשים להכנת הפופקורן עלולים לגרום לבעיות בריאותיות חמורות כמו סרטן ומחלות לב.

     

View this post on Instagram

           

A post shared by TOPPERS (@topperssnacks)

מרגרינה מוצקה

מרגרינה מוצקה מכילה שומנים רוויים ושומני טרנס הפוגעים בבריאות הלב. שומנים אלה מעלים את רמות הכולסטרול הרע ומעלים את הסיכון למחלות לב ושבץ. חלק מהמוצרים עדיין מכילים שומני טרנס, שהם אחד הגורמים המרכזיים למחלות לב וכלי דם. עדיף להשתמש בשמנים צמחיים בלתי רוויים כמו שמן זית או קנולה.

בייגלה

בייגלה עשוי לרוב מקמח לבן מעובד המכיל קלוריות ריקות ומעט סיבים תזונתיים. צריכת בייגלה מקמח לבן מעלה את הסיכון להשמנה, מחלות לב וסוכרת סוג 2. כדי להפחית את הסיכון, מומלץ לבחור בייגלה מחיטה מלאה או בייגלה קטן יותר, ולהימנע מתוספות עתירות קלוריות כמו גבינות שמנת מתוקה.

     

View this post on Instagram

           

A post shared by B is for Bagel (@bisforbagelbook)

בשר מעובד

בשר מעובד מכיל כמויות גבוהות של נתרן וחומרים משמרים. צריכת בשר מעובד כמו נקניקים, נקניקיות ובייקון מעלה את הסיכון למחלות לב, סרטן וסוכרת סוג 2. בנוסף, מחקרים מראים שבשר מעובד מכיל גם כימיקלים מסרטנים אשר מגבירים את הסיכון לסרטן מעי הגס ומחלות נוספות. מומלץ לצרוך בשר מעובד במתינות ולהעדיף בשר לא מעובד. האם קיימות חלופות בריאותיות לבשר מעובד? כן, קיימות חלופות בריאותיות כמו עופות רזים, דגים וחלבונים מהצומח כמו קטניות. 

עמוס בשומנים רוויים ונתרן. בשר מעובד, צילום: Freepik

חלק ממוצרי החלב

חלק ממוצרי החלב מכילים הורמונים כמו rBST המשפיעים על הבריאות. מומלץ לבחור במוצרי חלב אורגניים ללא הורמונים ולבחור במוצרי חלב דלי שומן. בנוסף, חלב ומוצריו מכילים לא פעם שומן רווי העלול להעלות את רמות הכולסטרול בדם. יש להעדיף מוצרי חלב דלים בשומן או ללא שומן.

כל דבר מטוגן

מזון מטוגן מכיל תרכובות כימיות רעילות הנוצרות בטמפרטורות גבוהות. צריכת מזון מטוגן מעלה את הסיכון למחלות לב, שבץ וסוגי סרטן שונים. תרכובות כמו אקרילמיד הנוצרות בטיגון עלולות לגרום לסרטן ולמחלות כרוניות נוספות. עדיף להימנע מצריכת מזון מטוגן ולבחור בשיטות בישול בריאות יותר כמו אפייה או גריל. מזון מטוגן בטמפרטורות גבוהות עלול ליצור תרכובות כימיות רעילות.

מכיל תרכובות כימיות רעילות הנוצרות בטמפרטורות גבוהות. מזון מטוגן, צילום: GettyImages
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר