מחקר חדש במעבדת המאיץ הלאומית של מחלקת האנרגיה האמריקאית אימתה השערות בנות עשור לגבי התנהגות ייחודית למדי של זהב, שעשויה להיות הסבר (חלקי לפחות) לערכו הרב. נעזרנו ב-Claude כדי להבין מה כל כך מיוחד במתכת שהפכה לסמל של יוקרה.
המדענים ירו קרני לייזר עוצמתיות בשכבות זהב דקות, ולאחר כל אחת מהן השתמשו בקרני רנטגן מהירות כדי ללכוד את הרגע הקצר שבו האטומים של הזהב רטטו מהר יותר, והקשרים ביניהם התחזקו, מה שהפך את הזהב לחזק אף יותר מהרגיל.
מדובר בתכונה ייחודית, שכן חומרים כמו מתכות אחרות וסיליקון דווקא מתפרקים בזמן פגיעת לייזר. המחבר הראשי של המחקר, אדריאן דֶקאמְפּ, מסביר שהממצאים "מאתגרים את ההבנות הקודמות, בכך שהם מראים שמתכות כמו זהב יכולות להתחזק, ולא להינמס, כשחושפים אותן לפעימות לייזר עוצמתיות".
כאמור, מדובר בהתנהגות שמדענים כבר שיערו אותה וחזו אותה בעבר בעזרת סימולציות – אך זו הפעם הראשונה שבה נעשה ניסוי שהצליח לצפות בתופעה הזו במציאות. אמה מקברייד, שהשתתפה במחקר, אמרה כי "הדיוק שבו אנו יכולים למדוד את התופעות הללו ב[לייזר-רנטגן של המעבדה] מדהים, ופותח אפשרויות חדשות למחקר עתידי במדעי החומר".
מנהל המעבדה, זיגפריד גלנצר, אומר שהמחקר "פותר שאלה ארוכת שנים לגבי גרוי מהיר במיוחד של מתכות". אור עוצמתי יכול לשנות לחלוטין את תכונות המתכת. חוקרים מאמינים שהשפעות דומות קיימות כנראה עבור מתכות אחרות, כמו אלומיניום ונחושת.
התובנות עשויות לסייע בפיתוח חומרים חזקים יותר, ולשפר את השימוש בלייזר לעיבוד תעשייתי של חומרים. הצוות מתכנן ניסויים דומים על מתכות שונות, כדי למצוא הבדלים נוספים בין התגובות שלהן לקרני לייזר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו