ריצת האמוק כדי לתפוס את האוטובוס או הזינוק במדרגות בניסיון להשיג את השכן שלא החזיק לכם את דלת המעלית עשויים לא רק לחסוך לכם זמן, אלא גם להציל את חייכם. מחקר חדש ופורץ דרך שפורסם ב-JAMA Oncology חושף קשר מסקרן בין תנועות מהירות וירידה בסיכון לפתח סוגים שונים של סרטן, כפי שמבשר לנו ChatGPT.
המחקר, שמקורו באוניברסיטת סידני באוסטרליה, נקט בגישה לא שגרתית על ידי שימוש בנתוני מעקב אחר פעילות של למעלה מ-22,000 אנשים. המחקר מצא שאלו שעסקו בפרצי תנועה נמרצים שנמשכו עד שלוש דקות ביום, כמו ריצות מאולתרות אחרי אוטובוסים או מעליות, הראו ירידה של 30% בסיכון לחלות בצורות מרובות של סרטן.
סוזן גילכריסט, שם מכובד בתחום הקרדיולוגיה ומחקר הסרטן, שיבחה את המחקר כצעד בולט בהבנת יחסי הגומלין בין פעילות גופנית ומניעת סרטן. בעוד שהיתרונות הרבים של הקפדה על פעילות גופנית הוכרו זה מכבר, מחקר זה מראה שאולי לא בהכרח צריך אפילו ללכת לחדר כושר כדי ליהנות מיתרונות חשובים מאוד שלה.
המחקר מתבסס על ראיות קיימות לכך שפעילות גופנית ממלאת תפקיד מרכזי בהפחתת הסיכון לסרטן. מחקרים קודמים הוכיחו כי אנשים העוסקים באופן קבוע בפעילות גופנית מפגינים סבירות נמוכה יותר לפתח סוגים שונים של סרטן, כולל סרטן השד, הקיבה, שלפוחית השתן, המעי הגס והדם. עם זאת, הגילוי של מחקר חדש זה הוא שהעצימות ומשך הפעילות הגופנית עשויים להיות גמישים יותר מכפי שחשבו בעבר. הנתונים מרמזים שאפשר לקצור את הפירות של פעילות גופנית על ידי שילוב פרצי תנועה קצרים ונמרצים בשגרת היומיום.
הרעיון מאחורי המחקר מבוסס על המושג "פעילות גופנית לסירוגין באורח חיים נמרץ", או בקיצור VILPA. בעוד שפעילות גופנית קבועה ומתמשכת מספקת ללא ספק שפע של יתרונות בריאותיים, המחקר מצביע על כך שאנשים עדיין יכולים להפיק יתרונות משמעותיים מהתפרצויות מאמץ אקראיות המשקפות את האינטנסיביות של אימונים ייעודיים יותר.
עמנואל סטמטאקיס, החוקר הראשי, הדגיש שאפילו אנשים הנרתעים משגרת פעילות גופנית קונבנציונלית יכולים לרתום את הכוח של פרצי האינטנסיביות המהירים הללו לטובתם. "ממצאי המחקר שלנו רלוונטיים במיוחד לאנשים שאינם מתלהבים מפעילות גופנית בשעות הפנאי", הצהיר. עבור אלה שאולי לא נוטים ללבוש בגדי אימון וללכת לחדר הכושר, אימוץ של כמה רגעים של תנועה נמרצת לאורך היום יכול לשמש כחלופה מושכת.
כמובן, זה לא מהווה חלופה למשטר אימונים קבוע. מומחים אף מזהירים שלמרות שהממצאים בהחלט מסקרנים, יש צורך במחקר נוסף כדי לבסס קשר סיבתי ישיר בין VILPA לבין סיכון מופחת לסרטן.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו