מבט מלמעלה: הפתרון הטכנולוגי שמחזיר את תחושת הביטחון לתושבי העוטף

אירועי אוקטובר ערערו באופן עמוק את תחושת הביטחון של תושבי העוטף, גם אלו שגרים במרחק גדול יותר מגדר המערכת • אנשי הקיבוצים לא חיכו יותר מדי והתארגנו על רכישת רחפנים, כאמצעי הגנה והתרעה נוסף ויעיל במיוחד • "אמצעי האבטחה הקיימים אינם מספיקים"

רחפנים יודעים לספק מידע מהשטח ולתת תמונת מצב רחבה. ארכיון , רויטרס
רחפנים יודעים לספק מידע מהשטח ולתת תמונת מצב רחבה. ארכיון. צילום: רויטרס

אירועי אוקטובר ערערו באופן עמוק את תחושת הביטחון בקרב יישובים וקיבוצים בעוטף עזה ובאזורים אחרים בישראל. כחלק מתהליך שיקום היישובים וחיזוק הקהילות, ישנה גם בחינה מחודשת של תפיסת ומרכיבי הביטחון השוטף של אותם יישובים.

מושב תלמי יפה, למשל, שוכן כ-8 קילומטר מהגבול עם עזה. רק יישובים במרחק של 7 קילומטר זכאים לגדר חכמה, והמושב נאלץ להתמודד בשנים האחרונות עם מקרים חוזרים ונשנים של גנבים שפרצו את הגדר וגנבו כלי רכב בחסות הלילה. בשיחה עם "ישראל היום", מספר רבש"צ היישוב, יריב פסלסקי: "אמצעי האבטחה הקיימים אינם מספיקים. מי שרוצה לפרוץ - פורץ".

שער הכניסה לקיבוץ ניר עוז. הפעלת רחפנים כאמצעי ביטחון מספקת שכבת הגנה והתרעה נוספת. ארכיון, צילום: לירון מולדובן

פסלסקי מספר על הדבר המהותי ביותר שהשתנה מאז ה-7 באוקטובר. "כרבש"צ' ההתמודדות העיקרית היא עם אובדן תחושת הביטחון של התושבים, שמפחדים הרבה יותר. כל חפץ הוא חפץ חשוד, כל אדם זר - מעורר חשד. התושבים מבקשים מאיתנו לבדוק כל דבר קטן".

זיהוי איומים וסיוע בקבלת החלטות

יישובים בעוטף עזה, ובאזורים אחרים בישראל, מחפשים כעת אמצעי ביטחון נוספים, שיספקו שכבת הגנה נוספת ויעזרו גם לנסוך תחושת ביטחון בתושבים - ואחד מהם הוא רחפנים. לרחפנים, גם הדגמים האזרחיים, יש כיום יכולות מאוד גבוהות.

הם מסוגלים לסרוק את השטח מלמעלה ברזולוציה גבוהה, לשדר תמונה בזמן אמת לגורמים רלוונטיים, לזהות איומים ולסייע בקבלת ההחלטות. גם ההזנקה וההפעלה של הרחפנים היא כיום יותר פשוטה ונגישה. במקביל, גם עלותם של רחפנים לצרכים הללו היא זולה באופן יחסי ונאמדת בכמה עשרות אלפי שקלים.

רחפן. מסוגלים לסרוק את השטח מלמעלה ברזולוציה גבוהה, לשדר תמונה בזמן אמת, לזהות איומים ולסייע בקבלת ההחלטות., צילום: אי.אף.פי

בתלמי יפה, כמו גם בישובים אחרים בסביבה, גייסו התושבים כסף זמן קצר לאחר המלחמה ורכשו באופן עצמאי רחפנים המצוידים בחיישן תרמי לראיית לילה. "גילינו שזה כלי יעיל מאוד. אם אני צריך לבדוק משהו מרוחק, נאמר כמה מאות מטרים מגדר היישוב, אני פשוט מרים רחפן ומקבל מיד תמונה רחבה ישירות לסמארטפון. זו טכנולוגיה פשוטה מאוד להפעלה ואני יודע שעוד יישובים רבים באזור רכשו רחפנים לאותה מטרה".

טייסת רחפנים אזורית

כמענה נוסף לצורך של התושבים וכתמיכה ביוזמות העצמאיות הללו, מוקם בימים אלה בעיר אשקלון מוקד הטסה מבצעי, אשר יהיה מאויש במפעילי רחפנים. המוקד מופעל על ידי חברת Cando Drones, בשיתוף מרכז החדשנות של אשקלון.

ל-Cando יש צי של עשרות רחפנים, מרחפני-מיני קלי משקל ועד מוניות מעופפות, והיא מתמחה בהיבטים השונים של פרויקטים מבוססי רחפנים - מהכשרת מטיסים ולוגיסטיקה ועד רגולציה, והשתתפות בפיילוטים שונים ב"מיזם הרחפנים הלאומי".

צי הרחפנים של Cando Drones, צילום: Cando

המפעילים במוקד מבצעים מרחוק משימות אבטחה שוטפות ביישובי האזור, ובאזורים נוספים, בין אם באמצעות צי הרחפנים של החברה או רחפנים של כיתות כוננות. המוקד גם מצויד במערכת שליטה ובקרה של חברת High Lander הישראלית לניהול ציי רחפנים ומרחב אווירי.

לדברי יוליה כץ, סמנכ"לית אסטרטגיה ב-Cando, "רחפנים מתחילים לתפוס מקום באבטחת ישובים, ומהווים שכבה משלימה, ואפקטיבית ביותר, למשימות אבטחה שוטפת. הם כמו 'עיניים בשמיים' ומספקים תמונת מצב רחבה ומיידית של כל מה שקורה במרחב. זה רלוונטי לא רק במקרים של פעילות חבלנית, אלא גם בתאונות דרכים, פשיעה חקלאית, שריפות וכדומה".

לפני כשבועיים במסגרת "פרויקט הרחפנים הלאומי", הדגימה Cando את היכולות של המוקד לבצע במקביל משימות שונות באזורים שונים. בהדגמה, הוטסו במקביל 7 רחפנים  לביצוע משימות אבטחה בקיבוצים זיקים וגברעם שבעוטף עזה, והפעלת מערכת "רחפן בקופסה" בקיבוץ רמת הכובש בשרון, וכן משימות אכיפה ופיקוח בעיר אשקלון.

"פיתחנו תפיסת הפעלה המאפשרת לנהל אירועים מתוך חמ"ל או כל מקום אחר מתוך חמ"ל, על סמך תמונה בזמן אמת. עם הזמן, והתפתחות הטכנולוגיה והרגולציה, הרחפנים הללו יהפכו לחלק בלתי נפרד מעיצוב השגרה הביטחונית של כולנו", מסכמת כץ.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר