צריכת המים העולמית ב-30 שנים - בכל שנה

לפי מחקר חדש קרחונים איבדו בממוצע כ-273 מיליארד טון בכל שנה

באיזה קצב נעלמים הקרחונים. צילום: Bernhard Staehli, שאטרסטוק

לפי מחקר חדש שפורסם בכתב העת Nature קרחונים איבדו בממוצע כ-273 מיליארד טון קרח בשנה בין 2000 ל-2023, נתון מקביל לצריכת המים של כל אוכלוסיית העולם במשך 30 שנה. שינויי האקלים מאיצים את המסת קרחוני ההרים בעולם, עם עלייה של 36% בהמסת הקרח השנתית מ-2000-2011 ל-2012-2023.

המחקר קיבץ 233 הערכות של שינויי מסה אזוריים בקרחונים מכ-450 מקורות נתונים שנאספו מ-35 צוותי מחקר.

"גם עלייה קטנה של פני הים משמעותית - היא מובילה להצפה תכופה יותר של חופים" ציין פרופסור אנדרו שפרד, על פי הפייננשל טיימס. מאז שנת 2000, קרחונים איבדו כ-6,500 מיליארד טון של קרח, שווה ערך להמסה או התנתקות של שלוש בריכות אולימפיות של קרח בכל שנייה.

החישוב לפיו מסת הקרחונים שנאבדת בכל שנה שווה לצריכה העולמית ב-30 שנים מבוססת על ההנחה שכל אדם צורך שלושה ליטרים ליום ציין מיכאל צמפ, מתאם הפרויקט מאוניברסיטת ציריך.

ב-24 השנים האחרונות, הקרחונים במרכז אירופה איבדו את האחוז הגבוה ביותר של קרח מכל אזור, והם כעת קטנים ב-39% ממה שהיו בשנת 2000. אחוז נפח הקרחונים שאבד השתנה לפי אזור: כ-40% באלפים ובפירנאים, בעוד שאנטארקטיקה ואיי תת-אנטארקטיקה חוו אובדן מסה של כ-2%. בנוסף, האלפים והפירנאים מושפעים במיוחד מהטמפרטורות המוגברות בשל הגובה הנמוך שלהם.

קרחונים הם התורם השני בגודלו לעליית פני הים העולמית, אחרי התחממות האוקיינוסים ולפני המסת כיפת הקרח של גרינלנד, שינויים באחסון מים יבשתי, והמסת כיפת הקרח של אנטארקטיקה.

"קרחונים הם שומרי סף א-פוליטיים וחסרי משוא פנים של שינויי האקלים, והירידה שלהם מציירת תמונה ברורה של התחממות מואצת" אמרה גוון פלאוורס, פרופסור למדעי כדור הארץ באוניברסיטת סיימון פרייזר בקנדה.

"קרחונים רגישים מאוד לטמפרטורות עולות, ו-2023 מדורגת כשנה השנייה החמה ביותר" הסבירה פאני ברון, אחת ממחברות המחקר. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר