אנחנו מבלים כשליש מחיינו בשינה, אבל המוח שלנו לא באמת "מכבה את האור" בשעות האלה. להפך - כמו חתול, הוא עסוק בפעילות חיונית של ניקוי עצמי. כעת, מחקר חדש שנערך באוניברסיטת רוצ'סטר שבניו יורק מספק הבנה חדשה של המנגנון שמאחורי תהליך הניקוי הזה - ומעלה חשש שתרופות שינה נפוצות עלולות לפגוע בו.
"המוח הוא האיבר היחיד בגוף שמוקף בגולגולת קשיחה, ולכן יש לו נפח קבוע", מסבירה פרופ' מייקן נדרגארד מאוניברסיטת רוצ'סטר לאתר נשיונל ג'יאוגרפיק. "בגלל זה, כאשר כמות הדם במוח משתנה, הנוזל המוחי-שדרתי חייב לנוע כדי למלא את החלל - וזו בדיוק הדרך שבה המוח מצליח לסלק מעצמו חומרי פסולת".
איך המוח מנקה את עצמו?
במחקר החדש, שפורסם בכתב העת המדעי Cell, צוות החוקרים בראשות ד"ר נטלי האוגלונד מאוניברסיטת אוקספורד ואוניברסיטת קופנהגן, עקב אחר תנועת הדם והנוזלים במוח של עכברים במהלך השינה. הם גילו שהתהליך מתחיל כאשר המוח משחרר חומר בשם נוראפינפרין - מוליך עצבי שמעורב בתגובת "הילחם או ברח". שחרור החומר גורם ל"מיקרו-התעוררויות" שמובילות להתכווצות כלי הדם במוח.
כשכלי הדם מתכווצים, נוצר מעין ואקום שמושך פנימה את הנוזל המוחי-שדרתי. הנוזל הזה סוחף איתו חומרי פסולת רעילים, כולל חלבונים שקשורים למחלת האלצהיימר וצורות אחרות של דמנציה. התהליך הזה חוזר על עצמו בקצב קבוע של פעם בכל 50 שניות, כמו משאבה טבעית שפועלת במהלך שלב השינה העמוקה.
מה ההשפעה של כדורי שינה?
במחקר התגלה ממצא מדאיג במיוחד: בעכברים שקיבלו את תרופת השינה זולפידם (הנמכרת תחת השם המסחרי אמביאן), המשאבה הטבעית הזו הייתה מדוכאת משמעותית. החוקרים מצאו שהתרופה דיכאה את התנודות הטבעיות של המוליך העצבי נוראפינפרין, מה שהוביל לירידה בזרימת הנוזל המוחי-שדרתי.
אמנם תרופות שינה יכולות לספק הקלה מהירה לסובלים מנדודי שינה, אבל המחקר מעלה שאלות לגבי השפעתן על תהליכים חיוניים המתרחשים במוח בזמן השינה.
פרופ' ברייס מנדר, מומחה מאוניברסיטת קליפורניה באירוויין, מסביר לנשיונל ג'יאוגרפיק שהמטרה אינה רק להירדם, אלא להשיג שינה בריאה ומשקמת. מומחים ממליצים להתייעץ עם רופא הן לפני התחלת השימוש בתרופות שינה והן לפני הפסקתו. בנוסף, הם ממליצים על טיפול התנהגותי-קוגניטיבי לנדודי שינה כטיפול המועדף וכפתרון יעיל יותר לטווח הארוך.
הכתבה מתייחסת למחקר - ואינה מהווה תחליף לייעוץ רפואי
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו