מחקר ענק על וויגובי ואוזמפיק חושף: סיכונים בריאותיים שזוהו לראשונה

מחקר שנערך בארה"ב על יותר משני מיליון חולי סוכרת חושף לראשונה את מכלול ההשפעות של התרופות הפופולריות להרזיה • אחד מכל שמונה אמריקנים כבר משתמש בהן - וגם בארץ הן נמכרות בהיקף נרחב

אוזמפיק. פופולריות מטאורית. צילום: REUTERS

סדרת תרופות ההרזיה הפופולריות, שזכו לכינוי "תרופות הפלא" בתקשורת ואף בקרב חלק מהרופאים, עשויות להיות בעלות השפעות מרחיקות לכת על המוח והגוף - כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Nature Medicine. המחקר, שנערך באוניברסיטת וושינגטון ובמרכז הרפואי ליוצאי צבא בסנט לואיס, בחן את השפעותיהן של תרופות מקבוצת GLP-1RA, הכוללת את המותגים אוזמפיק, וויגובי, מונג'רו וזפבאונד.

תרופות אלו, המשמשות לטיפול בסוכרת, מחלות לב והשמנת יתר, כבר נמצאות בשימוש של אחד מכל שמונה אמריקנים. הן ניטלות בזריקה שבועית ומחקות הורמונים טבעיים בגוף, מדכאות תיאבון ומאטות את העיכול, מה שיוצר תחושת שובע ממושכת יותר.

"נוכח החדשנות של התרופות הללו והפופולריות המטאורית שלהן, חשוב לבחון באופן שיטתי את השפעותיהן על כל מערכות הגוף - לא להשאיר אבן שלא הפכנו - כדי להבין מה הן עושות ומה הן לא עושות", אמר החוקר הבכיר במחקר, ד"ר זיאד אל-עלי, אפידמיולוג קליני ורופא כליות.

זריקת ההרזיה וויגובי. מפחיתה סיכון לדמנציה?, צילום: איי.פי

ההשפעות על הגוף: מהמוח ועד הכליות

במחקר נותחו הרשומות הרפואיות של יותר משני מיליון יוצאי צבא אמריקנים שטופלו בסוכרת בין השנים 2017-2023. החוקרים השוו 175 השפעות בריאותיות שונות בין מטופלים שנטלו תרופות GLP-1RA לבין אלו שטופלו בתרופות מסורתיות כמו Jardiance ,Glipizide ו-Januvia.

המחקר מצא סדרה של השפעות חיוביות על המוח וההתנהגות, שחלקן כבר נחשפו במחקרים קודמים: ירידה בסיכון להתקפים אפילפטיים, הפחתה בסיכון להתמכרות לחומרים שונים כמו אלכוהול, קנאביס, סמים ממריצים ואופיואידים, וכן ירידה בסיכון למחשבות אובדניות, פגיעה עצמית, בולימיה והפרעות פסיכוטיות כמו סכיזופרניה. בנוסף, נרשמה הפחתה בסיכון למחלות ניווניות של המוח כמו אלצהיימר ודמנציה. המחקר גם אישש ממצאים ממחקרים קודמים לגבי יכולתן של התרופות להפחית את הסיכון להתקף לב, שבץ ובעיות לב וכלי דם אחרות.

"מעניין לציין שהתרופות הללו פועלות על קולטנים שנמצאים באזורי המוח המעורבים בשליטה בדחפים, תגמול והתמכרות - מה שעשוי להסביר את יעילותן בהפחתת תיאבון והפרעות התמכרות", הסביר ד"ר אל-עלי. "התרופות גם מפחיתות דלקת במוח ומובילות לירידה במשקל - שני גורמים שעשויים לשפר את בריאות המוח ולהסביר את הסיכון המופחת למחלות כמו אלצהיימר ודמנציה".

זריקת ההרזיה זפבאונד. סיכון לאבנים בכליות?, צילום: רויטרס

עם זאת, היתרונות הבריאותיים צנועים יחסית - ירידה של 10 עד 20 אחוז בסיכון לרוב הבעיות הבריאותיות שנבדקו. "אך גם השפעה צנועה זו אינה מבטלת את הערך הפוטנציאלי של התרופות הללו, במיוחד במצבים שבהם יש מעט אפשרויות טיפול יעילות, למשל דמנציה", אמר אל-עלי.

המחקר חשף גם סיכונים משמעותיים: נמצא סיכון מוגבר לבעיות במערכת העיכול כמו בחילות, הקאות ושלשולים, ובמקרים נדירים אף שיתוק קיבה (גסטרופרזיס). החוקרים גם זיהו לראשונה השפעות שליליות אפשריות על הלבלב והכליות, כולל דלקות בלבלב ובכליות ואבנים בכליות - עניינים שעדיין לא היו מזוהים כהשפעות אפשריות לזריקה.

למרות שתופעות אלו נדירות יחסית, הן עלולות להיות רציניות מאוד. הרופאים נדרשים לעקוב בערנות אחר סימנים לדלקת בלבלב ולנטר את תפקוד הכליות אצל אנשים הנוטלים את התרופות הללו. בעיות בכליות עלולות להתפתח ללא תסמינים עד שהמצב מגיע לשלב מתקדם עם אפשרויות טיפול מוגבלות.

"התרופות הללו יכולות להביא תועלת בריאותית רחבה", סיכם ד"ר אל-עלי. "עם זאת, הן אינן נטולות סיכונים. ממצאינו מדגישים את האפשרות ליישומים רחבים יותר של תרופות אלה, אך גם מצביעים על סיכונים משמעותיים שיש לעקוב אחריהם בקפידה אצל אנשים הנוטלים אותן".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר