התסמונת שלא הכרתם: המחלה שגרמה לאישה להאמין שבעלה בוגד בה עם אחותה

אחרי נישואים של 30 שנה ואירוע מוחי, אישה בת 50 פיתחה לפתע קנאה פתולוגית קיצונית • המקרה החריג חושף את הקשר בין פגיעה מוחית להתפתחות הזיות על בגידה • מהי תסמונת אותלו וממה היא נגרמת?

תסמונת אותלו היא מצב פסיכוטי שבו אדם משוכנע לחלוטין שבן או בת זוגו בוגדים בו - ללא כל ראיה ממשית. צילום: GettyImages

תסמונת אותלו קרויה על שם המחזה "אותלו" של וויליאם שייקספיר, שבו (זהירות, ספוילרים) הדמות הראשית אותלו, מפקד צבא מכובד, משתכנע בטעות כי אשתו דסדמונה בוגדת בו. למרות שאין לכך כל הוכחה, הוא נופל קורבן למניפולציות, והטרגדיה מסתיימת ברצח אשתו החפה מפשע ובהתאבדותו. התסמונת היא מצב פסיכוטי שבו אדם מפתח קנאת פתולוגית ומשוכנע לחלוטין שבן או בת זוגו בוגדים בו, ללא כל ראיה ממשית.

מחקר חדש, בהובלת החוקרת גיטה הג'יג' מאוניברסיטת קזבלנקה, שופך אור על המנגנונים המוחיים שעלולים לגרום לתסמונת המסוכנת הזו. המחקר מתאר מקרה נדיר ומטלטל של אישה בת 50, ללא היסטוריה פסיכיאטרית קודמת, שחייה השתנו ללא הכר בעקבות שבץ מוחי.

מבישול ארוחת ערב לסיוט בהקיץ

האישה, שהייתה נשואה יותר משלושים שנה, התמוטטה לפתע במטבח ביתה בזמן שבישלה. בבית החולים התגלה כי היא עברה שבץ שפגע באזור המוח הנקרא תלמוס - אזור המצוי במרכז המוח ואחראי על העברת מידע חושי ומוטורי מהגוף למוח, וכן ממלא תפקיד חשוב בהכרה ובשינה. השבץ פגע בתלמוס משני צדי המוח, עם פגיעה משמעותית יותר בצד הימני – מה ששיבש מעגלים מוחיים החיוניים לשיפוט ושליטה בדחפים.

לאחר שהייה של שבועיים בבית החולים, במהלכם חוותה הזיות וקשיי ראייה, מצבה השתפר והיא שוחררה לביתה. אולם כיומיים לאחר השחרור, החלו להופיע סימני תסמונת אותלו. תחילה האשימה את בעלה בבגידה עם אחותה, ובהמשך - עם בתה של חברה. התנהגותה הפכה אובססיבית: היא בדקה שוב ושוב את הטלפון הנייד של בעלה, עקבה אחריו והעירה אותו באמצע הלילה כדי להאשימו בבגידה. מחשבותיה התמקדו אך ורק בבגידה המדומיינת, והיא איבדה עניין בכל דבר אחר בחייה.

שנה לאחר השבץ, הקנאה החריפה עד כדי אלימות קשה - האישה תקפה את בעלה בכלי נשק חד בשני מקרים נפרדים. לבסוף, הצליחו הרופאים לטפל במצבה באמצעות תרופות אנטי-פסיכוטיות, והתסמינים נעלמו.

הקשר בין המוח לקנאה

לאחר שבץ מוחי, פסיכוזה היא התסמין הפסיכיאטרי השלישי בשכיחותו. במקרים של פסיכוזה, הפרעות דלוזיוניות (מחשבות שווא) הן הסוג הנפוץ ביותר. מבין סוגי הדלוזיות, הנפוצה ביותר היא מחשבות שווא של רדיפה, ובמקום השני - קנאת שווא, כמו במקרה המתואר.

החוקרים מסבירים שתסמונת אותלו יכולה להופיע כחלק מהפרעה פסיכוטית כמו סכיזופרניה, כתוצאה משימוש באלכוהול וסמים, במחלות ניווניות של המוח כמו פרקינסון, או בעקבות שבץ מוחי. ממצאי המחקר מדגישים את החשיבות של זיהוי וטיפול מהיר בתסמונת זו, במיוחד לאור התוצאות המסוכנות שעלולות להתפתח ממנה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר