רכיב שנמצא בכל בית: החומר שיכול לעשות מהפכה בטיפול בסרטן

חוקרים יפנים גילו כי רכיב זול ונפוץ המצוי במוצר ביתי פשוט יכול להגביר משמעותית את יעילותו של טיפול בסרטן ראש וצוואר, תוך צמצום הפגיעה ברקמות בריאות

דבק לילדים. פשוט וזול. צילום: freepik

חומר פשוט ונפוץ המצוי בדבק לילדים עשוי להוביל למהפכה בטיפול בסרטן - כך עולה ממחקר חדש שנערך באוניברסיטת טוקיו. המחקר מצא כי חומר זול ונגיש בשם פוליויניל אלכוהול (PVA), הקיים בין היתר בדבק לילדים, יכול לשפר משמעותית את יעילותם של טיפולי הקרנות בסרטן.

המחקר, שפורסם בתחילת החודש, מתמקד בשיפור יעילותה של תרכובת המכילה בורון - יסוד כימי המשמש בטיפול חדשני בסרטן. "גילינו ש-PVA, שנמצא בדבק נוזלי, משפר דרמטית את היעילות של התרכובת, שעד כה לא נעשה בה שימוש בתרופות כי נחשבה חסרת תועלת", מסביר פרופ' טקהירו נומוטו, החוקר הבכיר במחקר. "כשמשלבים את שני החומרים יחד, התוצאות מרשימות: הטיפול מצליח להגיע לתאי הסרטן ולהישאר שם לאורך זמן - ואפילו טוב יותר מהתרופות הקיימות כיום".

המחקר מתמקד בשיפור שיטת טיפול חדשנית שאושרה לראשונה ביפן ב-2020 לסרטן ראש וצוואר. בטיפול זה, החולים מקבלים תרופה המכילה בורון - יסוד כימי שיכול להגיב להקרנות בצורה ממוקדת. הבורון מתרכז בתאי הסרטן, ולאחר מכן המטופלים עוברים הקרנות מיוחדות בעוצמה נמוכה. ההקרנות גורמות לבורון להגיב ולהשמיד את תאי הסרטן, בעוד שתאים בריאים שלא קלטו את הבורון נותרים ללא פגע.

הטיפול נמצא יעיל במיוחד נגד סרטן ראש וצוואר, וכעת החוקרים מקווים שהתגלית החדשה תאפשר להרחיב את השימוש בו גם לסוגי סרטן נוספים.

סרטון מ-2020 על הטיפול החדשני בבורון והקרנות מיוחדות

הפתרון לא רק פשוט - הוא גם זול

במחקר החדש, שנערך על ידי תלמיד המחקר קקרו קונאריטה ופרופ' נומוטו, התגלה כי השילוב של החומר מהדבק עם תרכובת הבורון החדשה מייצר תוצאות טובות יותר מהטיפול הקיים כיום. התרכובת החדשה מצליחה להתמקד טוב יותר בתאי הסרטן ופחות בתאים בריאים. הבעיה הייתה שעד כה היא לא הצטברה מספיק בתאים, אך השילוב עם החומר מהדבק פתר את הבעיה הזו.

"קיים ביקוש רב לפיתוח תרופות לטיפול בסרטן, והמחקר והפיתוח האחרונים התמקדו בשילובים מורכבים של חומרים יקרים", מדגיש פרופ' נומוטו. "אנחנו מודאגים שכאשר טיפולים כאלה ייכנסו לשימוש, הם יהיו כה יקרים שרק מספר מצומצם של חולים יוכל להרשות לעצמו אותם. במחקר שלנו שאפנו לפתח טיפול פשוט, יעיל וזול".

כעת פועל צוות המחקר לקידום שיתוף פעולה בין התעשייה לאקדמיה במטרה להרחיב את המחקר. הצלחת המחקר עשויה לסמן דרך חדשה בפיתוח טיפולים לסרטן - כאלה שיהיו לא רק יעילים יותר, אלא גם נגישים לקהל רחב יותר של חולים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר