העתיד על פי סם אלטמן: "האדמה רועדת, התפתחות הבינה המלאכותית לא ניתנת לעצירה"

עולם חדש מופלא: האיש מאחורי OpenAI ו"השם החם" בעולם הבינה המלאכותית, שירטט בהופעותיו בישראל עתיד מבטיח – אבל גם מבהיל ועתיר סכנות • מחשבים יפתחו תרופות ויפתרו את משבר האקלים, אבל המוני משרות יהפכו למיותרות ופיתוח של "סופר-אינטליגנציה" עשוי לאיים על עתיד האנושות • "רוב האנשים עוד לא מדמיינים את האפשרויות שיהיו זמינות עבורנו כבר בעתיד הקרוב" • על ישראל: "יש פה כישרון ואמביציה אדירים, אנחנו בתור הזהב של הבינה המלאכותית; ישראלים – לכו על זה"

בינה מלאכותית (אילוסטרציה). צילום: Getty Images

הלם העתיד: "ההתקדמות של הבינה המלאכותית כבר לא ניתנת לעצירה. כשנתבונן בעתיד על החיים שלנו היום, הם ייראו לנו ברברים" – את הדברים הדרמטיים האלה אמר היום סם אלטמן, מנכ"ל מנכ"ל OpenAI ומי שנחשב לאחד מהשמות המדוברים ביותר בעולם היום בתחום הבינה המלכותית – ביותר שירטט בהופעותיו בישראל.

"האדמה רועדת עכשיו", אמר אלטמן לקהל הגדול שהתאסף לשמוע אותו ואת איליה סוצקבר, המדען הראשי של חברת OpenAI באוניברסיטת תל אביב, "ההשוואה היחידה היא לתקופה שבה הושק האינטרנט. רוב האנשים עוד לא מדמיינים את מה שיהיה אפשרי עבורנו כבר בעתיד הקרוב. אם אתה יזם שמתכנן עכשיו להקים סטראט-אפ, אתה כנראה היזם הכי בר מזל בהיסטוריה, כי אנחנו עומדים בראשיתו של גל טכנולוגי עצום".

"ההשוואה היחידה - לתקופה שבה הושק האינטרנט". סם אלטמן בתל אביב, צילום: גדעון מרקוביץ'

אלטמן וסוצקבר, המבקרים כעת בישראל, הם מהדמויות החשובות ביותר בעולם הבינה המלכותית ומי שעומדים מאחורי תוכנות דוגמת ChatGPT ו-Dall-E, שצברו פופולריות עצומה בחודשים האחרונים לאחר שאיפשרו להמוני משתמשים מרחבי העולם לנהל "שיחה" עם מנוע הבינה המלאכותית וליצור באמצעותו ציורים ואיורים חדשים. בהופעתם היום שירטטו השניים תסריט לעתיד מבהיל ומדהים שטומן בחובו סיכונים אדירים, אבל גם הזדמנויות שקשה לדמיין.

"דברים מדהימים יקרו"

"אנשים בעתיד יחיו הרבה יותר טוב", טוען אלטמן, "אי אפשר לעצור את ההתקדמות של הטכנולוגיה, ואנחנו חייבים לחשוב איך לנהל את זה נכון. אנחנו נמצאים בתקופה הכי מלהיבה לפחות מאז המצאת הטלפון החכם. הבינה המלאכותית תשפיע על כל תחומי חיינו". "דברים מדהימים יקרו כבר בעתיד הקרוב", הוסיפו, "הבינה המלאכותית תעזור לנו להגיע לפריצות דרך מדעיות, להבין את מסתורי היקום, לרפא מחלות. אנחנו כבר רואים את ההתחלה, זה כבר קורה. למערכות של העתיד, לדוגמה, לא תהיה בעיה לטפל במשבר האקלים. אם נוכל להאיץ את ההתפתחות הטכנולוגית באמצעות AI, נפתח מהר יותר טכנולוגיות נקיות לייצור אנרגיה שיקטינו את טביעת הפחמן. וחשוב לזכור שנוכל לבקש מהמחשב לא רק למצוא את הפתרון, אלא גם לבצע אותו. זאת רק דוגמה שמראה כמה רחוק אפשר לחלום".

לא תהיה בעיה לטפל בסוגיות סביבתיות. ועידת אקלים, ארכיון, צילום: GettyImages

בצד האפשרויות, השניים דיברו גם על הסכנות הטמונות בהתפתחויות הטכנולוגיות הקרובות, וטענו כי הן כה גדולות עד שיש לחשוב על שיתוף פעולה עולמי שיסדיר את הפעילות בתחום "בדומה לאופן שבו פועלת הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית". "זה האתגר האולטימטיבי של האנושות", אמר סוצקבר, "בעתיד נוכל לבנות מחשב שיהיה חכם יותר מכל אדם בעולם. זה מטורף. המחשב הזה יוכל בעצמו ליצור תוכנות בינה מלאכותית. זה יכול מאוד מאוד חיובי, אבל גם ממש מסוכן". עם זאת, השניים הדגישו שלטענתם לא יהיה נכון להטיל כעת רגולציה על התחום. "זאת תהיה טעות לעצור או להאט את החדשנות הנהדרת שיש עכשיו", הוסיף אלטמן, "אבל ניתן יהיה להתווכח על זה בעתיד".

סוצקבר הציג שלוש סכנות מרכזיות: לכלכלה, לביטחון והחשש מפיתוח "סופר-אינטיליגנציה" שתצא משליטה. "זה יהיה רעיון רע מאוד", אמר, "תהיה טעות לפתח דבר כזה. אבל עוד לפני כן בתחום הכלכלה יש סכנות משמעותיות. בטווח הקצר הרבה משרות יהיו בסכנה. אנחנו עומדים בפני תקופה של אי-וודאות. צריך לנסח תכניות שירככו את המכה. האנושות צריכה חוזה סוציו-אקונומי חדש". אלטמן הוסיף: "אני אופטימי, יש עודף ביקוש בעולם ובזכות הטכנולוגיה יהיה זינוק אדיר בפרודקטיביות. בטווח הארוך חלק מהמשרות ייעלמו, וחלק יישארו כי הציבור יעדיף שבני אדם יבצעו אותן".

אלטמן וסוצקבר בכנס באוניברסיטת תל אביב, צילום: איי.אף.פי

לדברי השניים, המשק הישראלי וקהילת ההייטק בארץ נמצאים בעמדה טובה לקראת ההתפתחויות העתידיות. "ישראלים, לכו על זה", אמרו לקול תשואות הקהל שכלל יזמים רבים ובכירי תעשיית ההייטק הישראלית, "התקופה הקרובה תהיה תור הזהב של הבינה המלאכותית. אני רואה את הכשרונות הרבים שיש בישראל ושיש ליזמים הישראלים אמביציה של יודעת גבולות. השילוב של שני הדברים האלה הוא כר פורה ליצירת שגשוג. המגוון כאן הוא אדיר, שמענו המון רעיונות וכל אחד היה שונה".

"מיוחד עבורי לבקר בישראל"

ביקורו של אלטמן בישראל קצר, אך דחוס מאוד בפגישות ובהופעות. הבוקר נועד עימו הנשיא יצחק הרצוג. ״אנחנו מאוד מתרגשים שאתם פה״, אמר הנשיא, ״ברור שישראל היא מעצמה במובן הטכנולוגי וכוח מוביל בתחום הבינה המלאכותית, ולכן הביקור שלך כאן מעורר עניין כה גדול״. אלטמן אמר כי הביקור בישראל ״מיוחד מאוד עבורי ברמה האישית. קהילת הטכנולוגיה והסטארט-אפ בישראל מדהימה. המחשבה, המיקוד והדחיפות בהבנה שצריך לדעת איך מנווטים את הסיכונים הגדולים שבטכנולוגיה, על מנת שנוכל ליהנות מהיתרונות שלה, היא המטרה של כולנו. אני עוקב כבר שנים רבות אחרי הטכנולוגיה פה״.

הנשיא הרצוג ואלטמן, צילום: עמוס בן גרשום/לע״מ

לביקורו של אלטמן יש פוטנציאל עסקי לא מבוטל עבור עשרות חברות הטכנולוגיה הישראליות הפעילות בתחום הבינה המלאכותית הרותח. גורמים בענף ההייטק מסרו כי הם מאמינים שאלטמן מביע התעניינות בפעילות העסקית בארץ וכי הוא אף עשוי לבצע אצלנו השקעות או רכישות. ל״ישראל היום״ נודע שאמש נכח אלטמן בארוחת ערב סגורה שנערכה לכבודו במסעדת ״קלארו״ בתל אביב בהשתתפות 12 יזמי הייטק ישראלים מובילים.

גורם שנכח בפגישה סיפר שהנוכחים שוחחו עם בכירי OpenAI על הדרך לגבש אסטרטגיה לאומית לשילוב יכולות הבינה המלאכותית בתעשיית ההייטק הישראלית. לפי גורם נוסף המעורה בפרטים, השווי המצרפי של חברות ההייטק הישראליות שהמנכ״לים שלהם נכחו באירוע מגיע לכ-50 מיליארד דולר.

בינה מלאכותית תסייע לפתור בעיות אקלים?, צילום: אי.פי

קודם לכן נפגש אלטמן עם שר החינוך יואב קיש, והשניים שוחחו בעיקר על האופן שבו ניתן לרתום את הטכנולוגיות החדשות לטובת מערכות החינוך והתעסוקה בעולם. נמסר כי השר התעניין בנושא נוכח ההערכה כי תחומי תעסוקה רבים עתידים לעבור שינויים משמעותיים בעקבות כניסת טכנולוגיות הבינה המלאכותית, והצפי הוא שמשרות רבות יהפכו למיותרות בשנים הקרובות. בכניסה לפגישה, שנערכה במשרדי חברת Masterschool בתל אביב, נתקל השר במפגינים נגד הרפורמה המשפטית, שקראו לעברו קריאות ״בושה״.

לא היה זה המקרה היחיד שבו הוויכוחים הפוליטיים השפיעו על ביקור אלטמן בישראל. במהלך הביקור אלטמן לא צפוי להיפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, ולטענת גורמים שונים בענף ההייטק הסיבה לכך היא ניסיון להימנע מלהיכנס למחלוקת החריפה בנושא הרפורמה. מלשכת ראש הממשלה אמנם נמסר כי ״לא הייתה שום בקשה רשמית של הלשכה לפגישה עם סם אלטמן״, אולם ההערכה בענף היא שהפגישה לא מתקיימת על רקע הביקורת נגד מהלכי הממשלה, שכן רצונו של אלטמן הוא להראות שביקורו בישראל מתרכז בפן מקצועי וטכנולוגי בלבד.

עם זאת, לאחר הופעתו באוניברסיטת תל אביב נמסר כי אלטמן שוחח בטלפון עם נתניהו. מלשכת רה"מ נמסר כי השניים דנו בהזדמנויות ובאתגרים שעומדים בפני העולם ומדינת ישראל ביחס לבינה המלאכותית, וכן על שיתופי פעולה אפשריים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר