אל תדברו על ריבונות. לפחות לא באנגלית, ובוודאי לא בדרך של "בקשה מאמריקה". לא מומלץ לשאול את חברינו בעולם מה דעתם על האדמות ששוחררו במלחמת ששת הימים. לפי הלך הרוחות בוושינגטון, תומכינו בממשל טראמפ דווקא מבקשים מאיתנו לעמוד איתנים ולקבל החלטות עצמאיות. ישראל היא מדינה ריבונית בעשור השמיני שלה, ועליה לצעוד קדימה בעצמאות מלאה ובביטחון עצמי. זה נכון גם, ואולי במיוחד, בתהליכים מדיניים.
הנשיא טראמפ הבהיר כבר בתחילת כהונתו: ארה"ב מעריכה עמידה איתנה ודיבור ישיר. פעולה הפוכה עלולה להזיק לנו. ארה"ב שואפת להתחזק, ומצפה מבעלות בריתה לשמור על חוסן בעצמן. בקשת אישור היא הבעת חולשה, ואמריקה מצפה שנעמוד על שלנו, ובכך נזכה לתמיכתה.
אל לנו לפנות לבעלי ברית כדי שיעצבו עבורנו מדיניות. זה מתכון לערבוב שיקולים זרים. טראמפ הוכיח סימפתיה רבה כלפינו, אמונה אמיתית ותמיכה ביעדינו, אך יש לו אתגרים משלו. "להפוך את אמריקה לגדולה שוב" - זה הסלוגן שזכה לתמיכת רבים המחפשים עתיד חזק יותר. הכלכלה בכאוס, הגבול הדרומי פרוץ, והפשיעה היא איום ממשי.
"הניחו לנו להתנהל, ואל תערבו אותנו בפרטים קטנים" - מסר זה מתאים לעם חופשי עם חזון ודמוקרטיה משלו. ולא, ימשיכו גם חברינו הטובים לנסות להבין, ללחוץ ולהשפיע, במקום לעודד אותנו ולהגן על עמדותינו ועל מדיניותנו.
לא רק ההווה מטריד את ארה"ב. המנהיגים בוושינגטון רואים כוחות המאיימים על המרקם התרבותי שלהם - אנטישמיות, ערעור ערכי המשפחה, מתקפה על המסורת האמריקנית. הם מבקשים מאיתנו: "תנו לנו לדאוג לבית שלנו קודם". עם רוב רפובליקני בבית הנבחרים, בסנאט ובבית הלבן, הממשל מתמקד בנושאים דחופים בתוך הבית פנימה: כלכלה, הגירה וביטחון.
כל עוד ממשלת ישראל עומדת איתנה, קובעת מדיניות ופועלת ליישומה - אנו זוכים לגיבוי אמריקני. אך אם נפנה לקבל הנחיות, מייד יישמעו קולות אחרים. את התיאוריה הזאת כבר הוכחנו בשיחות על המשך הלחימה בעזה. החלת הריבונות הישראלית על יהודה ושומרון? זה לא בראש סדר העדיפויות האמריקני. נכון, זהו הממשל הידידותי ביותר לישראל אי־פעם, אך דווקא משום כך הוא מצפה מאיתנו להיות בעלת ברית אוטונומית. תומכינו בארה"ב רואים את עוצמתנו הכלכלית, הטכנולוגית והצבאית, ומצפים שנפעל בהתאם. "כוח" ו"תעוזה" הן מילות המפתח להצלחה בעידן טראמפ.
עקשנות וצדקת הדרך - אלה העקרונות של מערכת היחסים שלנו עם ארה"ב. המדיניות והאסטרטגיות המרכזיות שלנו הן שלנו בלבד. הוויכוח הפנימי בסוגיית הריבונות הוא ענייננו. כשנקבל החלטות לגבי עתידנו - אנו מצפים לקבל תמיכה מצד בעלת בריתנו, ולא להכתבות.
Strong Friends Make Great Allies - זהו הסלוגן שצריך ללוות אותנו בקביעת מדיניות, להבנת בעלת הברית ולהשגת יעדים כמדינה חופשית. גם לחברים הטובים ביותר יש אינטרסים משלהם. בל נתפתה לחשוב שאחרים ידאגו לנו יותר טוב מאיתנו. אנחנו נוביל - והם יצטרפו.
הכותבת היא יועצת פוליטית, שותפה מייסדת של Yes! Israel Project, חברה בפורום ריבונות ויועצת בכירה במפלגה הרפובליקנית
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו