אז למה הסקרים טעו לטובת השמאל?

משהו רקוב בממלכת הסוקרים במדינת הפסים והכוכבים • כלי התקשורת בארה"ב, ובהתאמה גם בישראל, מציגים משאלות לב כעובדות מקצועיות

טראמפ והאריס (ארכיון), צילום: אי.פי

לאחר מערכת בחירות צמודה וסוערת בארה"ב הוכרז דונלד טראמפ כמנצח הגדול וכנשיא הנבחר.

טראמפ אמנם ניצח בפער גדול במניין האלקטורים, 312 מול 226, אולם בפועל במניין כלל הקולות הוא גבר על קמלה האריס בפער של 2%, נתון הממחיש כמה ארה"ב היא מדינה מקוטבת מבחינה פוליטית, אולי יותר מאי־פעם בהיסטוריה שלה.

אולם אחת השאלות הגדולות בתום מערכת הבחירות היא מדוע שוב היה פער בין הערכות הסקרים, שהציגו תמיכה רבה יותר למועמדת המפלגה הדמוקרטית, כאשר חלקם אף העריכו שהאריס צפויה לנצח בבחירות, לבין התוצאות בפועל. בסופו של דבר התברר שלא רק שהמועמד הרפובליקני זכה ברוב קולות הציבור האמריקני, אלא שטראמפ אף זכה בכלל שבע המדינות המתנדנדות, בחלקן אף בפער לא קטן.

הפער בין הסקרים לתוצאות האמת ממחיש היטב את הנטייה של הסקרים להיטיב עם המועמדת הדמוקרטית. באריזונה, שבה הסקרים העניקו לטראמפ יתרון של 2%, הוא ניצח בפער של 5.5%, סטייה של 3.5%. בנבאדה חזו הסקרים שטראמפ ינצח בפער של 0.5% בלבד, אולם הוא ניצח בפער של 3%, סטייה של 2.5%. סטייה זהה היתה גם בפנסילבניה, כאשר הסקרים הראו שטראמפ מוביל בפער זעום של רבע אחוז, אולם הוא ניצח בסופו של דבר בפער של 2%. במישיגן, שבה הסקרים חזו ניצחון להאריס בפער של 1%, הבחירות הסתיימו בניצחון של טראמפ בפער של 1.5%, סטייה של 2.5%. גם בוויסקונסין חזו הסקרים ניצחון של האריס, אמנם בפער של חצי אחוז בלבד, אולם הבחירות שם הסתיימו בניצחון של טראמפ בפער של אחוז, סטייה של 1.5%. גם במניין סך כל הקולות הראו הסקרים שהאריס צפויה לזכות ברוב של 1%, אולם תוצאות האמת הסתיימו כאמור בפער של 2% לטובת טראמפ, סטייה של 3%.

למרות שברוב המקרים הפער הינו במסגרת טעות הדגימה, עדיין נשאלת השאלה אם אכן מדובר בטעות תמימה של מרבית מכוני הסקרים או בהנדסת תודעה מכוונת לטובת מועמד הדמוקרטים. העובדה שבחירות 2024 אינן הפעם הראשונה, וכנראה לא האחרונה, שהסקרים עושים הנחה למועמד הדמוקרטים רק מחזקת את הטענה שמשהו רקוב בממלכת הסוקרים במדינת הפסים והכוכבים.

גם בבחירות 2020, כאשר הנשיא המכהן דאז טראמפ התמודד מול ג'ו ביידן, חזו הסקרים שמועמד הדמוקרטים יזכה לרוב של 8% במניין סך כל הקולות, אולם התוצאות בפועל היו 4.5% לטובת ביידן, סטייה של 3.5%. תופעה זהה היתה גם במדינות המתנדנדות.

העובדה שבחירות 2024 אינן הפעם הראשונה, וכנראה לא האחרונה, שהסקרים עושים הנחה למועמד הדמוקרטים רק מחזקת את הטענה שמשהו רקוב בממלכת הסוקרים במדינת הפסים והכוכבים.

במישיגן הציגו הסקרים טרם בחירות 2020 כי ביידן צפוי לנצח בפער של 6%, אולם בפועל הוא ניצח ב־3% בלבד. אולם בעוד הסטייה במישיגן היתה 3%, בוויסקונסין, שבה חזו הסקרים ניצחון של ביידן בפער של 8%, הוא ניצח את הבחירות בפער זעום של 0.5%, סטייה של 7.5%. בצפון קרוליינה הסקרים צפו לביידן ניצחון בפער זעום של חצי אחוז, אולם הבחירות הסתיימו בניצחונו של טראמפ בפער של 1.5%, סטייה של 2%. 

לסיכום, ניתוח של שתי מערכות הבחירות האחרונות בארה"ב ממחישות היטב שהסקרים מיטיבים עם הדמוקרטים. תוך הסתמכות על הסקרים הללו הציגו כלי תקשורת רבים בארה"ב, וגם חלק מכלי התקשורת בישראל, שכאמור ראו בניצחונו של טראמפ תרחיש אימים, מצג שווא כאילו האריס עומדת לנצח.

אולם תוצאות האמת הוכיחו שכל אלו היו משאלות לב מנותקות מהמציאות.

מעניין אם אותם ראשי מכוני הסקרים שטעו ינהגו באותה הגינות שנהגה אן סלצר, "כוהנת הסקרים של אייווה" - שחזתה ניצחון של 3% להאריס באייווה, מדינה שבה טראמפ ניצח בפער של 13%, סטייה של 16% - שפרשה מתפקידה. ימים יגידו...

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר