המלחמה שינתה את חוקי המשפחה

עבר בקריאה שלישית תיקון חוק להכרה בבן זוג או בבת זוג של נופלים להט"בים כאלמן צה"ל או כאלמנת צה"ל • נסו לחשוב אם חוק מהסוג הזה יכול היה לעבור בקואליציית ימין־חרדים שלא בימי מלחמה

חברי הקואליציה , צילום: יונתן זינדל/פלאש90

אם לפני חמש שנים הייתם מציעים לקולגה או ללקוח "לקבוע פגישה בזום" - הוא לא היה מבין מה אתם רוצים ממנו. אם בראיון עבודה הייתם דורשים בתנאי ההעסקה לפחות שני ימי "עבודה מהבית" - כנראה הייתם צריכים לחפש משרה על הירח.

המונחים האלו הצטרפו לחיינו כאשר מגיפת הקורונה היוותה זרז חסר תקדים בשוק העבודה, שמשפיע שנים רבות קדימה.

גם המלחמה משאירה חותם אזרחי בחיינו ומביאה איתה שינויים ומהפכות ביחס לנושא המשפחה בישראל, שבימים רגילים חלקם אולי לא היו מגיעים לאישור כלל.

מאז פרוץ המלחמה דווח על גל פניות של הורים שכולים, בני משפחה ובנות זוג לבצע הליך שאיבת זרע מחללי המלחמה. בשלב ראשון הופצה הוראת שעה לבתי חולים מטעם הייעוץ המשפטי לממשלה, המתירה להורים שכולים לבקש את ביצוע ההליך בבתי חולים שונים בארץ מבלי להידרש לצו בית משפט. נוסף על כך, מיזם "אחרי" של ארגון "משפחה חדשה" מאפשר כעת לחיילים בחזית לחתום על מסמך, שבו הם מביעים את "רצונם והסכמתם להמשכיות במקרה של אסון באמצעות שימוש בזרעם".

אך השינוי המשמעותי ביותר הוא ב"חוק ההמשכיות" שמקודם כעת בכנסת וכבר אושר בקריאה טרומית, ואשר צפוי להקל את אישור הבקשות ולדלג על השלב שבו נדרשת הסכמה מפורשת מהנפטר - טרם מותו - לבצע את ההליך.

תיקון חוק נוסף שכבר עבר בקריאה שלישית, וגם הוא נעלם ברעש ההפצצות והמלחמה, מכיר לראשונה גם בבן זוג או בבת זוג של נופלים להט"בים כאלמן צה"ל או כאלמנת צה"ל.

מדינת ישראל מסתכלת עכשיו בעת גיוס המילואים על מאמץ משפחתי משותף, ולא רק מתבוננת בראייה צרה על שיפוי ומימון של האיש/ה המגויס/ת

החוק התקבל בעקבות נפילתו של חבר הקהילה הגאה, קצין לוט"ר סרן (מיל') שגיא גולן הי"ד. נסו לחשוב אם חוק מהסוג הזה יכול היה לעבור בקואליציית ימין־חרדים שלא בימי מלחמה. ושימו גם לב להחלטה התקדימית שקיבלו משרד הביטחון ומשרד האוצר. לראשונה מדינת ישראל החליטה לשפות את בני הזוג של אנשי המילואים ונשות המילואים.

לא מדובר רק על פיצוי בגין אובדן ימי עבודה והכנסות, אלא גם על שיפוי על פי ההוצאות האובייקטיביות שהתווספו עקב ניהול משק הבית על ידי הורה אחד (שמרטפות, מימון נסיעות, ועוד).

בעצם, מדינת ישראל מסתכלת עכשיו בעת גיוס המילואים על מאמץ משפחתי משותף, ולא רק מתבוננת בראייה צרה על שיפוי ומימון של האיש/ה המגויס/ת. זהו שינוי תפיסתי חשוב שגם הוא צפוי ללוות אותנו בעתיד, כשמן הסתם יבוא לידי ביטוי גם במקומות נוספים.

בשש אחרי המלחמה כולנו ניתן את הדעת באופן מעמיק יותר על כלל השינויים שנכנסים כעת לחיינו. המלחמה הזאת תשפיע על מדינת ישראל כמעט בכל תחום, אך נראה כי נושא המשפחה והתא המשפחתי יעמוד במרכז השינויים והתמורות שמלחמת חרבות ברזל תשאיר איתה ליום שאחרי.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר