מחקר: קרוב למחצית מהאמריקנים גרים סמוך לאזורים שנפגעו מאסונות אקלים

ניתוח של "הוושינגטון פוסט" מראה כי יותר מ-600 בני אדם קיפחו את חייהם בשיטפונות, שריפות וסופות הקשורות במשבר האקלים בשנה החולפת • החשש הגדול: 2022 תהיה גרועה בהרבה

הוריקן איידה. הריסות של בית בלואיזיאנה  , רויטרס
הוריקן איידה. הריסות של בית בלואיזיאנה , צילום: רויטרס

יותר מ-40% מהאמריקנים חיים במקומות שנפגעו כתוצאה מההתחממות הגלובלית ונזקי משבר האקלים ב-2021, כ-80% חוו גל חום קיצוני – כך עולה מניתוח חדש של "הוושינגטון פוסט".

שנת 2021 הייתה ללא ספק במספר אסונות האקלים חסרי התקדים פקדו את כל העולם, שיטפונות באירופה, שריפות ביוון וטורקיה, תנאי מזג אוויר קיצוני ותופעות שטרם נתקלנו בהם כמו גשם בכיפת השלג של גרינלנד. ארצות הברית הושפעה במידה ניכרת משינויי האקלים, כפי שמגלה גם הניתוח הבא. כבר שנים ששריפות קשות פורצות בקליפורניה, ונראה כי הן מתפשטות לאזורים נוספים. רק לפני כשבוע פרצו שרפות קשות בקולורדו, שפגעו ברכוש רב ובעקבותן עשרות אלפים פונו מבתיהם. גלי החום שפקדו את האזור היו קיצוניים במיוחד, לצד הוריקנים קשים שהובילו להרס רב, גם בתקופות בהן לא אופייניים אירועי מזג אוויר דומים. 

על פי הניתוח שביצע "הוושינגטון פוסט", בהתבסס על נתונים ממשלתיים רשמיים ודיווחים בתקשורת, במהלך 2021 לפחות 656 בני אדם קיפחו את חייהם באסונות שנבעו ממשבר האקלים כמו שריפות, שיטפונות וכדומה. אסונות אלו פקדו 820 מחוזות בארה"ב, ואחד מכל ארבעה אמריקנים הושפע מהם במידה מסוימת.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:31
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:31
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected
    • default, selected

    תיעוד השריפות שפרצו בקולורדו // צילום: רויטרס

     
    בית עולה באש במהלך שריפת הענק מרשל בקולורדו, צילום: איי.אף.פי

    לפי נתוני מִנהל האוקיינוסים והאטמוספירה הלאומי, האסונות הובילו לנזק של כ-104 מיליארד דולר לפחות, כשעוד טרם חושב הסכום הכולל על ידי הגורמים הרשמיים בהתחשב בסך האירועים, כולל אלו שאירעו בסוף השנה. סוכנות החירום הפדרלית הכריזה על כשמונה אירועי חירום במהלך 2021, המספר הגבוה ביותר של מקרים מאז 1998.

    החשש הגדול הוא ש-2022 צפויה להיות אפילו חמורה יותר, ככל שטמפרטורת כדור הארץ מוסיפה לעלות - אנו הולכים ומתקרבים לנקודה ההתחממות הקריטית של יותר מ-1.5 מעלות צלזיוס. גם ועידת האקלים בגלזגו שהתקיימה השנה לא הביאה בשורות מעודדות ולא הוחלטו בה צעדים על משמעותיים במיוחד. על פי החישובים נכון למצב כרגע, עד סוף המאה צפויה התחממות של יותר מ-3 מעלות.

    נזקי השריפה בקולורדו, צילום: איי.אף.פי

    כאמור, רק בשבוע שעבר פקדו את קולורדו שריפות חריגות. המדענים הופתעו מאוד מהתזמון, מההתפשטות המהירה וממוקדי השריפה. השריפה "מרשל" התפשטה על פני 6,000 דונם תוך שעות בשל הרוחות החזקות. האדמה והעשב באזור החלו להתייבש בקיץ בשל בצורת של עשרות שנים. לדברי ג'ניפר באלץ', מדענית ומנהלת מעבדת מדעי כדור הארץ באוניברסיטת קולרדו, התקופה שבין יוני לדצמבר הייתה החמה ביותר שתועדה ובין התקופות היבשות ביותר באזור דנוור מאז תחילת שנות ה-60 - מה שהפך את התנאים לשריפה לסבירים יותר, גם בזמנים פחות אופייניים.

    אחרי השריפות הקשות, הגיע שלג וכיסה את ההריסות השרופות - מה שרק הדגיש את קיצוניות מזג האוויר. ואילו בצפון פלורידה ירד שלג שהפתיע במיוחד את תושבי המקום, שלא רגילים לראות פתיתי לבנים באזור.

    Video Player is loading.
    Current Time 0:00
    Duration 1:31
    Loaded: 0%
    Stream Type LIVE
    Remaining Time 1:31
     
    1x
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • captions off, selected
      • default, selected

      במהירות 240 קמ"ש: הוריקן איידה פגע בניו אורלינס, ארכיון // צילום: רויטרס

      הגורם המרכזי לשריפות הענק: שינויי האקלים

      כמו כן, מחקר שפורסם בחודשים האחרונים חיזק את הקשר בין משבר האקלים לשריפות הגדולות של השנים האחרונות. המחקר, שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה, מוכיח כי שינויי האקלים הם הגורם המרכזי לשריפות הענק שפרצו בשני העשורים האחרונים במערב ארצות הברית. המחקר עסק בשאלה מה גרם לעלייה הדרמטית בכמות השריפות ובודק האם מדובר בהשפעה של שינויי האקלים או שפשוט מדובר בשינוי טבעי של דפוסי מזג האוויר. על פי תוצאות המחקר, 68% מהעלייה ברמות ה-"גירעון לחץ האדים" (VPD) בין השנים 1979-2020 נובעת משינויי האקלים, בעוד היתר הן משינויים טבעיים בדפוסי מזג האוויר.

      ה-VPD מייצג את ההבדל בין כמות המים הקיימת בפועל באטמוספירה לבין המקסימום שהאטמוספרה יכולה להחזיק. ככל שההפרש גדול יותר, נמשכים יותר מים לאוויר מהאדמה והצמחים, וכשהם מתייבשים - נוצרים תנאים שהולכים ומובילים לשריפות.

      שיטפונות בפילדלפליה, ספטמבר 2021, צילום: איי.פי
      השריפות בקליפורניה // צילום: רויטרס,

      "תוצאות המחקר מצביעות על כך שאזור מערב ארצות הברית עבר ככל הנראה את סף קריטי, ושלהתחממות הגלובלית יש השפעה גדולה יותר על העלייה בגירעון בלחץ האדים מאשר ההשפעה שיש לשינויים הטבעיים באטמוספירה", אמר אז פרוספור רונג פו, אחד מכותבי המחקר.

      נראה כי תוצאות המחקר מוכיחות את עצמן בנתונים ובמציאות, כשהשריפות רק מתפשטות ברחבי ארה"ב ונראה כי תנאי מזג אוויר קיצוני צפויים לפקוד אותו גם ב-2022. ולכן – אנחנו חייבים להיערך לשינויי האקלים בהקדם בכל רחבי העולם ולנקוט בצעדים משמעותיים כי להימנע מלהגיע לנקודת האל חזור, שנראה שאנו מאוד, אבל מאוד קרובים אליה.

      טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

      כדאי להכיר