מנהיג המחתרת הכורדית קורא להניח את הנשק: "לפתח את שפת השלום"

המנהיג הכלוא של מפלגת הפועלים הכורדית (PKK) עבדאללה אג׳לאן קרא לארגון לפרק את עצמו • ההצהרה ההיסטורית יכולה לסלול את הדרך לתהליך שיביא לסיום הסכסוך שנמשך כבר 40 שנים וגבה את חייהם של עשרות אלפים • "לוקח על עצמי את האחריות ההיסטורית לקריאה זו", אמר המנהיג הכלוא בכלא בטורקיה מזה כ-25 שנים

עבדוללה אג'לאן כמנהיג ה-PKK, 1992 , AFP
עבדוללה אג'לאן כמנהיג ה-PKK, 1992. צילום: AFP

עבדאללה אג׳לאן, המנהיג הכלוא של מפלגת הפועלים הכורדית (PKK) קרא היום (חמישי) לארגונו להניח את נשקו ולפרק את עצמו, במה שנראה כמהלך היסטורי שעשוי לשים קץ למרד הכורדי בן 40 השנים בטורקיה.

"אני קורא להניח את נשק, ואני לוקח על עצמי את האחריות ההיסטורית לקריאה זו," אמר אג׳לאן בהצהרה שהועברה דרך משלחת מחוקקים מהמפלגה הכורדית שביקרה אותו בכלא. אג׳לאן, בן 75, קרא לחברי מפלגתו לכנס קונגרס ולקבל החלטה פורמלית על פירוק הארגון. "כל הקבוצות חייבות להניח את נשקן וה-PKK חייב לפרק את עצמו", אמר בהודעתו.

חברי המשלחת הפרלמנטרית בפגישה עם אג׳לאן בה נמסרה ההצרה, צילום: AFP
מפגין כורדי בעיר קמישלי, ברקע דגל ה-PKK, צילום: AFP

ה-PKK המוגדר כארגון טרור על ידי טורקיה, ארצות הברית והאיחוד האירופי, פתח בהתקוממות נגד המדינה הטורקית ב-1984 במטרה להקים מדינה כורדית עצמאית. במהלך השנים, הארגון ריכך את דרישותיו לאוטונומיה מוגבלת וזכויות כורדיות מורחבות בדרום-מזרח טורקיה. אג׳לאן הוסיף כי כעת "יש לפתח את שפת עידן השלום והדמוקרטיה".

מאז פרוץ המרד, נהרגו יותר מ-40 אלף בני אדם, בעימותים שהתמקדו באזורים הכפריים בדרום-מזרח טורקיה בעלי הרוב הכורדי. הארגון ביצע גם פיגועים בערים גדולות כמו אנקרה ואיסטנבול. אג׳לאן הוסיף שה-PKK פנה למאבק חמוש רק לאחר שנחסמו דרכו הפוליטית של העם הכורדי ואילו כעת ישנה הזדמנות "לשקם את מערכת היחסים ההיסטורית בין הטורקים לכורדים".

המהלך של אג׳לאן בא כארבעה חודשים לאחר שבן בריתו הפוליטי של הנשיא טאיפ ארדואן, הפתיע את אנקרה כשהציע שאג׳לאן יוכל להשתחרר אם יכריז על סיום המרד של קבוצתו. מפלגת השלטון AKP של ארדואן תמכה בהצעה. אוג'אלאן נלכד בקניה על ידי כוחות מיוחדים טורקיים בשנת 1999, ונידון למוות, עונש שהומר למאסר עולם לאחר שטורקיה ביטלה את עונש המוות באוקטובר 2002. מאז הוא כלוא בבידוד כמעט מוחלט באי ליד איסטנבול.

ארדואן. בדרך לשלום היסטורי עם המחתרת הכורדית?, צילום: REUTERS
מפגינים באיסנטבול נושאים דגל עם דמותו של אוג'לאן, צילום: AP

קריאתו של אג׳לאן עשויה להיות בעלת השלכות נרחבות לא רק עבור טורקיה, אלא גם עבור האזור כולו, במיוחד צפון עיראק וסוריה. בשנים האחרונות, הלחימה התמקדה בצפון עיראק, שם מוצאים חמושים מ-PKK מסתור בהרים. אנקרה יצאה בשורה של מבצעים נגד החמושים באזור, כולל תקיפות מהאוויר.

בנוסף, טורקיה מנהלת לחימה נגד מיליציית ה-YPG המבוססת בצפון סוריה כחלק מכוחות הקואליציה של האוטונומיה הכורדית במדינה (SDF). בטורקיה רואים בארגון כשלוחה של ה-PKK, ופועלים בשטח סוריה נגד הקבוצה – באופן ישיר באמצעות הצבא הטורקי ובאופן עקיף על ידי מיליציות מורדים סוניות. ה-SDF הוא גם בעל ברית מרכזי של ארה"ב במלחמה בדאעש.

כבר ב-2013 ניהל ארדואן שיחות עם אג׳לאן בניסיון להגיע להסכם, אך השיחות קרסו והובילו להתחדשות הקרבות. בשלב, זה לא ברור אם המורדים הכורדים באזור ההררי של מזרח טורקיה וצפון עיראק אכן יקבלו את קריאתו של אג׳לאן ויניחו את נשקם. במהלך שנות הלחימה צמחה הנהגה חדשה וצעירה לארגון שרואה באג׳לאן, המכונה "אפו" סמל לגבורה והקרבה. אך לא ממש מנהיג בפועל.

אם אכן יהיה, יבוא הקץ לסכסוך שעיצב הפוליטיקה הטורקית והיה בעל השפעה גם המדינות באזור. הסכם שכזה יכול להשפיע גם המו"מ שמקיים השלטון החדש בדמשק, שנתמך על ידי אנקרה, עם נציגי האוטונומיה הכורדית בדבר השתלבותם בשלטון החדש ובצבא החדש.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר