"בשל הפרות של זכויות אדם התבצעות כלפי הפלשתינים": הנציג העליון למדיניות החוץ והביטחון באיחוד האירופי, ז'וזפ בורל הודיע היום (רביעי) לשגרירי מדינות האיחוד כי בצעד חסר תקדים הוא מתכוון לבקש במפגש שרי החוץ של מדינות האיחוד האירופי שיתקיים בשבוע הבא להשעות את סעיף "הדיאלוג הפוליטי" עם ישראל.
לדברי גורם דיפלומטי באיחוד, סוכנויות וארגוני זכויות אדם עצמאיים בינלאומיים העבירו מידע מוצק על הפרת זכויות אדם המתבצעת על ידי צה"ל, המנוגדות להסכמים בין ישראל לבין האיחוד האירופי, ולכן חובה לקיים דיון על האפשרות להשעות את השיח הפוליטי עם הגורמים הדיפלומטיים הישראליים.
הונגריה, צ'כיה, ואפילו אוסטריה צפויות להתנגד
הדיון יתבצע כבר ביום שני במסגרת מפגש 27 שרי החוץ של מדינות האיחוד האירופי בשאיפה לקדם דיון שכזה במסגרת הישיבה הצפויה על הסכם האסוציאציה המאגד את מערכת היחסים בין ישראל לבין האיחוד האירופי. תאריך למפגש זה עוד לא נקבע אך הוא צפוי להתקיים בעוד מספר חודשים.
היחסים בין ישראל לנציג העליון של האיחוד האירופי נמצאים בשפל מזה זמן רב וביתר שאת על רקע המלחמה בעזה ובלבנון. בורל, אשר צפוי לסיים את תפקידו בראשון לדצמבר, אז תחליף אותו הנציגה החדשה קאיה קאלאס, מביא לשולחן המועצה האירופית מהלך חסר תקדים וראשון מסוגו נגד ישראל.
"המהלך מעביר מסר שההתנהלות של ממשלת ישראל בתקופה הנוכחית פוגעת ביחסים שלה עם אירופה, והמהלך של הנציג העליון למדיניות החוץ והביטחון מסמל שהיחסים בין ישראל לאירופה אינם כשגרה וההתנהלות של ישראל אינה תקינה. כעת הנושא גם חייב לעלות לדיון במפגש הצפוי בין ישראל לבין האיחוד האירופי בנוגע לעתיד הסכמי הסחר בין הצדדים".
עוד מוקדם לקבוע לאן המהלך של בורל, שהינו אחד מהמהלכים האחרונים לקראת סיום כהונתו, ישפיע בעתיד על ישראל במישור של המשפט הבינלאומי לדוגמה. אולם כן ברור שמדינות כמו הונגריה, צ'כיה, ואפילו אוסטריה וגרמניה צפויות להתנגד להצעתו.
בורל, בתפקידו כממונה מטעם האיחוד האירופי על מדיניות החוץ והמדיניות הביטחונית, וכסגן נשיא הנציבות האירופית מתח ביקורת נוקבת הן על זוועות 7 באוקטובר והן על ההרס ברצועה. כהונתו של בורל תסתיים בהמשך השנה, ותחליף אותו קאיה קאלאס, ראש ממשלת אסטוניה לשעבר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו