אחרי הגינויים, מגיעים גם האיומים: אנליס דודס, שרת הפיתוח הבינלאומי בממשלת בריטניה הצהירה כי אם ייושם חוק אונר"א אזי יהיו לכך "השלכות", כולל אפשרות להשעיה נוספת של רישיונות מכירת נשק לישראל.
רק בשבוע שעבר הצהירה דודס כי בריטניה תמשיך שלא לספק נשק התקפי לישראל ונכון לעכשיו, "אין חשש שהייצוא הבריטי לישראל יכול לשמש ל'הפרות חוק בינלאומיות".
כאמור, בבריטניה מתנערים מהאיומים שהשמיעה מוקדם יותר השרה דודס על אמברגו נרחב על ישראל. דובר מטעם משרד החוץ הבריטי מסר: "השעינו את רשיונות הייצוא הרלוונטיים בשימוש על ידי ישראל בפעולות צבאיות בלחימה בעזה, בעקבות חוות דעת שקבעהנו סיכון ברור שעלול להיות שימוש בפרטי ייצוא ברייטיים לביצוע או לסייע בביצוע הפרות חמורות של החוק ההומניטרי הבינלאומי. אנחנו לא נגיב על ספקולציות לגבי החלטות עתידיות בייצוא הנשק"
למעשה, יצוא נשק התקפי מבריטניה נפסק לחלוטין למעט אספקת חלקי חילוף ורכיבים הקשורים למטוס ה-F35 שעדיין מועברים מבריטניה לישראל, מאחר שמדובר על התחייבות חוזית שבריטניה מחויבת לעמוד בה. לדבריה של דודס הצטרפו חברי פרלמנט נוספים שגינו את המהלך של ישראל ואת העברת שני החוקים שיפגעו ברצף פעילותה של סוכנות הפליטים.
בספטמבר הודיעה ממשלת בריטניה כי השעתה כ-30 רישיונות יצוא נשק לישראל שנעשה בהם שימוש אפשרי בעזה בשל "חששות מפני הפרות חוק הקשורות למשפט ההומניטרי הבינלאומי".
מנגד, מפלגת הפטריוטס האירופית, המפלגה השלישית בגודלה בפרלמנט האירופי, דורשת מהאיחוד לעצור את המימון לסוכנות אונר״א בשל מעורבותה בטרור. זאת על רקע הגינוי שסיפק שר החוץ של האיחוד האירופי למהלכי החקיקה בכנסת.
הכוח הימני באיחוד עולה בזכות בחירתן של מפלגות ימין שמרניות שפועלות לא רק בניסיון לקדם מהלכים פרו ישראלים אלא בעיקר כדי למנוע את אלו שרוצים לפגוע בישראל על רקע המלחמה המתמשכת בעזה ולבנון. בעוד סיכויי ההצלחה של הדרישה מטעם מפלגת הפטריוטס לא גבוהים.
בתוך כך גורם באיחוד האירופי אומר היום ל"ישראל היום" כי הם פועלים לבצע רפורמות באונר"א. לדבריו, "הנציבות עבדה בחודשים האחרונים עם אונר"א כדי להגביר את תהליכי הבקרה והנייטרליות בסוכנות, בהתאם לממצאי החקירה שביצע האו"ם בעקבות ההאשמות נגד חלק מהסוכנות במעורבות בטבח".
"בנוסף מונה צוות שיפקח על יישום תוכנית הפעולה שהציגה אונר"א על יישום המלצות הביקורת העצמאית בראשות שר החוץ הצרפתי לשעבר לחיזוק השליטה והפיקוח. הנציבות תמשיך לעקוב מקרוב אחר יישום הפעולות הללו כדי להבטיח שהסוכנות תפעל בציות מלא לעקרונות ההומניטריים, לרבות נייטרליות".
בתוך כך, הפלשתינים מתכוונים לפנות למועצת הביטחון של האו"ם, לעצרת הכללית של האו"ם ולארגונים בינ"ל נוספים ביניהם המועצה לזכויות אדם בעקבות חקיקת חוקי אונר"א. באש"ף אף קראו לגרש את ישראל ממוסדות האו"ם, אם זו לא תחזור בה מהחלטתה בעניין אונר"א. כעת יפעלו המדינות בארגון האו"ם כדי לכנס את מועצת הביטחון ומשם לקדם צעדים לביטול החקיקה או כאלה שיובילו לסילוק ישראל מהאו"ם.
מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף, חסין אלשיח', אמר השבוע כי "יש לאמץ עמדה ערבית ובינ"ל אחידה, התומכת באונר"א ועובדיה בשטחים הפלשתיניים", וקרא גם הוא למועצת הביטחון לאלץ את ישראל ליישם החלטות בינלאומיות בנושא.
״אונר״א היא חלק עיקרי מהבעיה"
שר התפוצות והמאבק באנטישמיות עמיחי שיקלי, מסר לעיתונאים זרים במהלך מסיבת עיתונאים: ״מדינות שממנות את אונר״א ממנות בעצם את חמאס. יש קולות באיחוד האירופי שמתחילים להבין את זה״.
״אומרים שנדרש כפר כדי לגדל ילד, נדרש גם כפר כדי לגדל טרוריסט״, המשיך. ״אונר״א היא חלק עיקרי מהבעיה ולא חלק מהפיתרון, הנרטיב הפלשתיני ואי קבלת מדינת ישראל הוא מה שמוביל את אונר״א וחשוב שהעולם יבין זאת. מדינת ישראל יכולה לשתף פעולה עם ארגון הפליטים של האו״ם בנוגע למלחמה הנוכחית, אך אין שום סיבה שעבור הפלסטינים תהיה סוכנות מיוחדת שמנציחה את הבעיה ולא תפתור אותה לעולם. זו המהות של אונר״א״.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו