האפיפיור לשעבר בנדיקטוס ה-16 מת היום (שבת) בגיל 95, לאחר מאבק ממושך במחלת הסרטן, כך נמסר בהודעה מיוחדת של קריית הוותיקן.
רויטרס
"בצער רב אנו מודיעים על מותו של האפיפיור בנדיקטוס ה-16 במנזר מאטר אקלזיה שבקריית הוותיקן. מידע נוסף יימסר בהקדם האפשרי", נכתב בהודעת הוותיקן.
בניגוד לקודמו בתפקיד הרם, יוחנן פאולוס השני, ויורשו - פרנציסקוס, לא היה האפיפיור בנדיקטוס ה-16 אליל המונים. לא הייתה לו הכריזמה הנדרשת לכך ולא המעוף הרוחני להפוך את הכס הקדוש בוותיקן למוסד, המשנה סדרי עולם. עם זאת, בדרכו הוא, בנדיקטוס - או בשם הולדתו, יוזף אלואיזיוס רצינגר - כתב בחייו היסטוריה: רצינגר, שנולד בדרום גרמניה ב-1927, הפך ב-2005 לגרמני הראשון שנבחר כאפיפיור לאחר כ-500 שנים בהן לא שלט גרמני בראשות הכנסיה הקתולית. כמעט 8 שנים לאחר מכן, ב-11 בפברואר 2013, ללא הכנה מוקדמת כלשהי של כמיליארד ו-300 מיליון מאמינים, הודיע הוותיקן על החלטתו של האפיפיור הגרמני לפרוש מתפקידו מסיבות בריאותיות. מאז שנת 1294 לא עזב אפיפיור את הכס הקדוש בעודו בחיים ומרצונו החופשי.
בעת שהודיעו על בחירתו, היה בנדיקטוס האפיפיור הנבחר בגיל המבוגר ביותר מאז 1724 (78 שנים), ועם מותו הפך לאפיפיור שחי הכי הרבה זמן - 95 שנים. שכן, עם פרישתו - כנציג אלוהים על פני אדמה, המשיך לשאת בתואר "אפיפיור אמריטוס", קרי אפיפיור בגמלאות. האפיפיור לאו ה-13 הלך לעולמו ב-1903 בגיל 93. בניגוד לבנדיקטוס הוא מילא את תפקידו עד יומו האחרון.
אך לא נתונים יבשים אלו על מוצא, גיל ופרישה הם שגרמו לבנדיקטוס להשאיר חותם על הכנסיה הקתולית. רצינגר נחשב לאחד התיאולוגים החשובים ביותר שידעה הכנסיה הקתולית במאה השנים האחרונות. השפעתו הרבה על הכנסיה החלה עוד בטרם מונה לאפיפיור, והוא נחשב ליד ימינו של יוחנן פאולוס השני, בשנות כהונתו שסייעו להפלת "מסך הברזל" הקומוניסטי. בנדיקטוס פרסם או היה שותף לכתיבתם של עשרות ספרים, שעסקו בשאלות דת מהותיות וענייניות.
הוא נחשב למנהיג הזרם השמרני בכנסיה, ומתוקף זה מנע גם עוד בטרם נבחר לאפיפיור את קידומן של רפורמות רבות והכרחיות להתאמת הכנסיה לזמנים העכשוויים. הוא עורר ביקורת רבה, כשביטל את החרם על חברי זרמים אולטרא-קונסרבטיביים בכנסיה, בכללם הבישוף מכחיש השואה, ריצ'רד ויליאמסון, וכשנמנע מהתמודדות עם סוגיית הניצול המיני של קטינים בידי בכירי הכנסיה.עם זאת, הוא המשיך את יוזמת קודמו, יוחנן פאולוס השני, להעמיק את הדיאלוג עם היהדות, היה האפיפיור הראשון שביקר בבית כנסת בגרמניה, גינה אנטישמיות והכחשת שואה, ביקר במחנה ההשמדה הגרמני אושוויץ-בירקנאו, וב-2010 היה לאפיפיור השלישי שביקר בישראל.
גם ביקור זה יצר עילות לביקורת כלפי האפיפיור הגרמני, שבנעוריו גוייס בכפיה לשורות ה"היטלריוגנד" ומאוחר יותר לשורות ההגנה האווירית של הרייך השלישי הקורס. בעקבות דברים שנשא ביד ושם, נטען כלפיו שהוא לא מצא את המילים הנכונות להתייחס לששת מיליון הקורבנות היהודים של השואה, לגנות את האנטישמיות ולגלות את הרגשות המתבקשים ממעמד זה. אך כשפרש מתפקידו, שלוש שנים לאחר מכם, שיבחו רבים - בהם נשיא המדינה דאז, שמעון פרס, הרב הראשי באותם ימים, יונה מצגר ומנהיגי ארגונים יהודיים, את תרומתו הרבה של בנדיקטוס לקידום הדו-שיח בין שתי הדתות. הנושא הזה העסיק את רצינגר גם לאחר פרישתו מכס האפיפיור.
בשנים האחרונות לחייו, שבהן חלה התדרדרות עקבית במצבו הבריאותי, חלה גם התדרדרות במצבה של הכנסייה הקתולית ברחבי העולם, בעיקר בגלל חשיפת הפרשות הרבות של ניצול מיני בידי אנשי כנסיה. בגרמניה נרשם ב-2022 מספר שיא של אנשים, שעזבו את הכנסייה הקתולית: כ-360,000 מאמינים לשעבר. מספר טכסי הטבילה לכנסיה הקתולית בגרמניה נמוך באופן משמעותי ממספר ההלוויות שהיא עורכת. בנדיקטוס, אגב, ביקש להיקבר לצד קודמו, האפיפיור הפולני יוחנן פאולוס השני. השניים היו קשורים מאוד זה לזה בחייהם, וכעת גם במותם.
בהכנת הידיעה השתתף נטע בר
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו