אם אכן ההצהרה הרוסית מיום רביעי תבוא לידי ביטוי בנסיגה רוסית מלאה מהגדה הימנית של נהר הדנייפר, מדובר בסופו של קרב איתנים מתמשך על מחוז חרסון ובירתו, העיר חרסון, שבמהלכו הצליח הצבא האוקראיני להתיש ולשחוק מערך כוחות עצום ומובחר של הרוסים.
צבא רוסיה כבש את המחוז בסערה בתחילת חודש מרץ, כשכוחות מחצי האי קרים זרמו לדרום אוקראינה והצליחו לכבוש שטחים נרחבים, בעודם הם מתקדמים לכיוון העיר אודסה במטרה לנתק את קייב מהים השחור. העיר חרסון עצמה נפלה ב-2 במרץ, כשכוחות מוטסים רוסיים הצליחו לחצות את הדנייפר לאחר פעולה מוטסת באזור נובה קחובקה, שתפסה בהפתעה את הצבא האוקראיני. סוכנים רוסים הצליחו למנוע את פיצוץ הגשרים על הנהר ואפשרו לכוחות המשוריינים הרוסיים לחצות ולהשתלט על העיר וסביבותיה.
מפקד הכוחות הרוסיים באוקראינה, הגנרל סורוביקין, מודיע על הצורך לסגת מחרסון ושר ההגנה שויגו מאשר
לאחר שצבא רוסיה נהדף מסביבת העיר מיקולייב במהלך חודשי האביב, החזית במחוז נותרה במצב סטטי ומומחים סברו כי קייב תפתח במתקפת נגד שמטרתה לשחרר את חרסון, העיר הגדולה ביותר שנפלה לידי הצבא הרוסי במהלך המלחמה כולה. אך במקום לפתוח במתקפת נגד חזיתית מול הכוח הרוסי, שכלל עשרות צוותי קרב גדודיים ויחידות של הכוחות המוטסים, בקייב החליטו לנקוט באסטרטגיה שונה.
סגן המושל של הממשל הרוסי בחרסון מת בתאונת דרכים / רויטרס
הצבא האוקראיני הפגיז באופן שיטתי, תוך שימושי בטילי "הימארס" ארוכי טווח את הגשרים, המפקדות ומאגרי התחמושת והאספקה של הצבא הרוסי במשך חודשים, כשהם קוטעים את שרשראות האספקה של הכוחות הרוסיים, מונעים מהם לעבור למתקפה או לפעול בגזרות אחרות. תחת הפגזה בלתי פוסקת, הצבא הרוסי נאלץ להביא אספקה בדוברות וספינות נהר וכוח האש שלו פחת משמעותית כתוצאה ממחסור בפגזים. בנוסף, פעילות של פרטיזנים אוקראינים הטרידה את מערך הכיבוש הצבאי הרוסי ופגעה במורל של הכוחות.
במהלך חודש אוקטובר הצליחו האוקראינים להשיג פריצה קרקעית במזרח המחוז והצליחו לכבוש רצועת שטח רכבה על הגדה הימנית של הדנייפר, דוחקים את הרוסים מערבה ודרומה, כשהם מאיימים לכבוש את אזור סכר נובה קחובקה. בשלב זה החלו בצד הרוסי להישמע דיווחים על תכנון נסיגה אפשרית, שתאפשר לרוסים להיפרש לקו הגנה הגיוני יותר על הגדה השמאלית של הנהר.
עד כה נראה כי הנסיגה הרוסית היא נסיגה מאורגנת ומסודרת, כמו הנסיגה מקייב ומצפון אוקראינה. מדובר בהישג ברור לקייב, שהצליחה להכות ולשחוק את הצבא הרוסי לסגת מאחד הכיבוש הצבאיים המשמעותיים ביותר שלו במהלך הלחימה. עם זאת, מדובר בנסיגה שתציב את האוקראינים בבעיה. פינוי הכוח האדיר שהוצב בחרסון ישחרר עבור רוסיה כמה יחידות גדולות ומאומנות היטב שיוכלו לפעול בגזרות אחרות, כמו בחזית דונבאס, שם מצויים האוקראינים במגננה. בעוד האוקראינים יתקשו להמשיך ולהתקדם מעבר לדנייפר, הרוסים יוכלו להשתמש בכוחות הרעננים והאספקה שתתפנה על מנת ליטול את היוזמה ולנסות להגיע להישגים משמעותיים בלחימה עד חודשי החורף.