מלחמת חרבות ברזל: יותר מ-900 שוטרים נזקקים לטיפול נפשי, כ-1,400 להכרה בנזק גופני

שוטרי וחוקרי מז״פ שנטלו חלק בזיהוי גופות ובפעילות מבצעית הביעו רצון להיפגש עם קצין בריאות הנפש • במחוז דרום הוגשו 526 בקשות, מתוכן 464 שוטרים גם על הכרה בפגיעה נפשית • יו"ר הוועדה: "המדינה ששלחה אתכם לקרב – צריכה לדאוג לכם עד סוף חייכם"

תחנת המשטרה בשדרות ב-7 באוקטובר. צילום: דובר צה"ל

הוועדה לביטחון לאומי של הכנסת נערכת בימים אלו לדיון על המענה הנפשי לשוטרי משטרת ישראל שלחמו באירועי ה-7 לאוקטובר. בדיון שנערך היום (שני), נחשף כי 946 שוטרים וחוקרי מז"פ, שנטלו חלק בזיהוי גופות ובפעילות מבצעית, הביעו רצון להיפגש עם קצין בריאות הנפש.

מנתוני משרד הביטחון עולה כי 1413 שוטרים הגישו בקשה להכרה פיזית ונפשית בעקבות מלחמת חרבות ברזל, כאשר במחוז דרום הוגשו 526 בקשות, מתוכן 464 שוטרים גם על הכרה בפגיעה נפשית.

זיהוי גופות במכון לרפואה משפטית אחרי 7 באוקטובר, צילום: גדעון מרקוביץ'

יו"ר הוועדה, ח"כ בועז ביסמוט אמר כי בשבעה באוקטובר, כשמדינת ישראל הייתה תחת מתקפה, ״אתם הייתם שם שוטרי משטרת ישראל. רצתם לתוך האש. נלחמתם בחירוף נפש מול מחבלים צמאי דם, חסמתם בגופכם את הדרך למסע הרצח. המדינה ששלחה אתכם לקרב – צריכה לדאוג לכם עד סוף חייכם״.

ח״כ אלמוג כהן אמר ״לצערי בשבוע שעבר אחד מהשוטרים שלח יד בנפשו. יש פערים של אי הבחנה בין אלה שיצאו להילחם וראו את הזירה וחיים אותה. הארגון צריך לתת מעטפת של 100% ואנו צריכים לעשות מאמץ".

ח"כ מירב בן ארי פנתה לנציגי משטרה ושאלה איך הגענו למצב ששוטרים מתלוננים ויש דפוס של הזנחה. "כמה שוטרים פנו ועד כמה המשטרה עושה תהליך להגיע אל אותם שוטרים? רוב האנשים בעיקר בתפקידים שכאלה יש נטייה פחות לקבל את הטיפול והסיוע. מה המענה שאתם נותנים לאותם שוטרים על כל המעגלים שהם היו ובני משפחתם?".

ח"כ בועז ביסמוט (ארכיון), צילום: אורן בן חקון

סנ"צ רויטל נבות, ראש מענה נפשי במשטרה סיפרה על פעילות המשטרה ואמרה "על מנת להגיע למרבית השוטרים שלקחו חלק בלחימה לקחנו בשלב הראשון 10,000 שוטרים לשיחות חיזוק וויסות. בשלב השני היו שיחות עיבוד בכל המשלטים קב"נים נתנו ליווי לפצועים ויש מעטפת שלמה שמלווה אותם".

ח"כ כהן שאל האם יש ארגז כלים שיקומי ויש הבדל בטיפול למי שלחם פיזית ובא במגע לבין המעגל הפריפרי? "אני חושב שיש הבדל בין שתי הקבוצות והמענים צריכים להיות שונים כי הצורך הוא צורך שונה".

ח"כ אלמוג כהן, צילום: אורן בן חקון

סנ"צ נבות השיבה כי בשלב המידי כל מי שלקח חלק בלחימה קיבל מעטפת טיפולים גם על ידי משרד הביטחון. "היתה פנייה יזומה לתחנות. בנוסף, הוצאנו קריאה למי שמעונין שקב"ן ייצור עימו קשר ומתוך 26,000 אלף איש 948 שוטרים אמרו שהם מעוניינים. 40 אלף שוטרים עברו סדנאות, עשרת אלפים עברו מרחבי מרפא. אנו בתוך התהליך עדיין והאירוע עוד לא נגמר".

שרית טריניס, מנהלת מחוז דרום במשרד הביטחון ״אני מטפלת בכמה מאות שוטרים במחוז שלנו. אנו לא מטפלים לפי סיפור הגבורה של האדם אלא חומרת הפציעה בנפש והפיזי. יש עשרות מענים מסוגים שונים לדברים שעולים מהפצועים בשלב הזה בעיקר מהשוטרים. והם כעצמם אומרים שהם מקבלים את כל מה שהם חושבים ואגף השיקום נותן הכל. הבעיה היא שכאשר אדם ששרת כל חייו במשטרה מוצא את עצמו בגיל מסוים ללא עבודה כי הוא מופרש בגלל אי כשירות. פה צריך לעשות שינוי ולתת עוד זמן".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר