המלחמה הקרה: הקשישים שנפגעים מהחורף מתכוננים לגל הקור

גל הקור שהגיע למחוזותינו היום העלה חששות רבים בקרב אוכלוסיית הקשישים בישראל, שנאלצת פעמים רבות להתמודד עם נזקי מזג האוויר - לבד • ״כלכלית, אנחנו לא יכולות להרשות לעצמנו לחמם שטח כל כך גדול״, מעידה אחת הקשישות שמתגוררת בירושלים • ״אף אחד לא דופק על דלת ביתי״, מוסיפה קשישה נוספת

שלג בקיבוץ אלרום (ארכיון) , אייל מרגולין - ג'יני
שלג בקיבוץ אלרום (ארכיון). צילום: אייל מרגולין - ג'יני

גל הקור שפוקד את ישראל החל מהיום (שישי) וצפוי להימשך, לכל הפחות, עד ליום ראשון, מביא עמו התמודדויות מורכבות לאוכלוסיות שנשארות פעמים רבות מתחת לרדאר. גם בירושלים, בה נערכים לקור קיצוני ואף לתרחיש שלג שבתקווה ויצבע את הבירה בלבן בתחילת השבוע הבא, התופעה רחבה ומעוררת דאגה בקרב ארגוני הסיוע השונים.

קשישים (אילוסטרציה), צילום: GettyImages

אלה לופטין, שורדת שואה בת 93, שוכרת דירה בירושלים יחד עם בתה עקב פינויין מקריית שמונה, זאת בשל המלחמה. אלה הייתה במנוסה תמידית עם משפחתה בתקופת מלחמת העולם השנייה, ובעלה היה בין הנצורים בלנינגרד. בתה של אלה, אירינה, היא רופאת שיניים במקצועה ובעלת מרפאת שיניים בקריית שמונה. אירינה לא עובדת מעל לשנה וחצי וכרגע היא המטפלת הבלעדית של אמה. מכורח הנסיבות, השתיים חוות קשיים כלכליים, ומשתדלות להישאר אופטימיות חרף המצב.

״האווירה בצפון מפחידה״, מעידה אלה. ״הרחובות ריקים, אין אנשים. החנויות סגורות, זה נראה כמו עיר רפאים עכשיו. יש שם המון חולדות וחרקים בכל מקום, שהשתלטו על העיר. אני גרה עם בתי בדירה שהיא מקלט זמני בעזרתם של חברים של המשפחה שלנו. זה נוח, אבל זה לא הבית שלנו״. בהמשך, מתייחסת להתמודדות של השתיים עם החורף הירושלמי: ״כלכלית, אנחנו לא יכולות להרשות לעצמנו לחמם שטח כל כך גדול. כדי לשמור על חום, אנחנו משתמשות במפזר חום קטן, ועוברות איתו מחדר לחדר. לעבור את עונת החורף בירושלים הרבה יותר קשה בשבילי מאשר בקריית שמונה, כי מעבר לקור בחוץ יש גם הרגשה של קרירות להיות בבית שהוא לא שלי״.

״אף אחד לא דופק על דלת ביתי"

דאי מהרנג׳י, בת 86, מתגוררת בדירה קטנה בירושלים. דאי עלתה לישראל מאיראן זמן קצר אחרי המהפכה האסלאמית, והיא מספרת כי המלחמה שפרצה בשבעה באוקטובר הזכירה לה את הימים הקשים של מלחמת איראן-עיראק. מהרנג׳י נאלצת להתמודד עם הקור הירושלמי אף היא, והיא מעידה כי החורף בירושלים קשה, בטח לנוכח העובדה כי החימום המרכזי בביתה לא עובד והיא מסתפקת במפזר חום חשמלי קטן. ״קשה לי ללכת, אז אני פשוט מעדיפה להישאר באותו חדר לאורך כל היום״, מציינת. ״הפכתי את החדר שלי גם לחדר שינה, חדר אוכל, חדר לימוד, בית מרקחת ומטבח״. עוד היא מוסיפה על תחושת הבדידות בקרב אוכלוסיית הקשישים בישראל: ״אף אחד לא דופק על דלת ביתי. הקשר היחיד שלי עם אנשים הוא כשאני מגיעה לפעילויות במועדון לקשישים״.

״אף אחד לא דופק בדלת״. נציגת הקרן לידידות יחד עם קשישה בירושלים, צילום: אריק שרגא

העדויות שוברות-הלב מגיעות לפתחם של ארגוני הסיוע השונים, שנאלצים השנה לקיים ״מבצעי חורף״ על רקע המלחמה ובעיקר, על רקע גל קור חריג בהיקפו. בין הארגונים הללו נמנית גם הקרן לידידות, שמקיימת מבצע עבור עשרות אלפי קשישים, משפחות נזקקות, משפחות מפונים, ילדי רווחה, ואף עבור משפחות החטופים והחטופות. הקרן שמה דגש מיוחד על אוכלוסיית הקשישים, במטרה להקל עליהם בכל הקשור לקשיים הכלכליים והרגשיים האופייניים לתקופה מורכבת זו, שרק מתעצמים במהלך החורף.

״החורף השנה, בשילוב גל הקור והמלחמה, יהיה קר וקודר מתמיד הן מבחינה כלכלית והן מבחינה רגשית״, מציינת יעל אקשטיין, נשיאת הקרן לידידות. ״החלטנו להגדיל את תקציב הסיוע לחורף ל-26.6 מיליון ש״ח, פי 2.5 מגובה התקציב בשנה שעברה, עבור עשרות אלפי קשישים ומשפחות מעוטות יכולת. בנוסף, לקראת גל הקור הגענו לבתיהם של הקשישים בירושלים ובצפון הארץ וחילקנו להם שמיכות ואמצעי חימום״.

למעשה, בקרן מתכוונים לסייע למעל ל-73,000 איש ואישה בקניית מזון וביגוד חם לחורף. ״זה מחמם לנו את הלב ועוזר לנו לא להרגיש לבד כשאנחנו רחוקות מהבית״, ציינה אלה אחרי שקיבלה סיוע כספי המיועד לקניית מזון ומוצרי חימום. גם דאי, שקיבלה שמיכה מחממת ומימון לסיוע חורף מטעם הקרן, אמרה בהתרגשות: ״אני כל כך שמחה כשהם מגיעים לבקר אותי. מעולם לא זכיתי לכזו תשומת לב״.

במסגרת ההיערכות העירונית, פועל מינהל קהילה בירושלים לאיתור דרי רחוב ועבור מתן מענה לאוכלוסיות הזקוקות לכך. במקביל לכך, פועל מוקד 106 הזמין עבור האוכלוסיות הללו במיוחד. זאת ועוד, החמ״ל העירוני מופעל במתכונת חירום ובהשתתפות נציגים מכלל אגפי העירייה, גורמי החירום ונציגים מחברות תשתית ותחבורה ציבורית הפועלים בעיר, במטרה לתת מענה לכל תרחיש אפשרי.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר