רוצים לדעת כמה כסף תוכלו להרוויח מייצור חשמל בבניין שלכם עקב ניצול הגג ושטחים נוספים? חושבים להתקין מערכת סולרית מעל העסק רק לא יודעים כמה כסף תחסכו עקב הקטנת צריכת החשמל? כעת אתם יכולים לעשות את זה בקלות.
משרד האנרגיה והתשתיות והמרכז למיפוי ישראל (מפ"י) משיקים היום (שלישי) כלי מתקדם, שינגיש לכל אזרח ואזרחית בישראל מידע על פוטנציאל ייצור האנרגיה הסולארית בשטחים המבונים.
המערכת החדשנית מבוססת על שרת המפות הממשלתי (GOVMAP), ומציגה לציבור, באופן מקוון ופשוט, את הפוטנציאל לייצור אנרגיה סולארית בשלל מקומות פרטיים ועירוניים. המערכת כוללת מידע לגבי השימושים הבאים: פוטנציאל ייצור אנרגיה סולארית על גגות מבנים בכלל שימושי הקרקע: מגורים, מסחר, תעשייה, מוסדות ציבור, וחקלאות בשטחים הבנויים ביישובי ישראל. כמו כן היא גם מנגישה מידע המלמד על פוטנציאל ייצור אנרגיה סולארית באמצעות הצללות במרחב הציבורי: מגרשי ספורט, חניונים ציבוריים, בתי עלמין ושטחים ציבוריים נוספים.
המערכת החדשנית שהושקה היום, עושה שימוש באלגוריתמים ובכלי בינה מלאכותית מתקדמים לביצוע מיפוי אוטומטי של שטחים פנויים בהם ניתן להתקין מערכות סולאריות, מנתחת את עוצמת קרינת השמש וגורעת שטחים תפוסים על ידי מערכות סולאריות קיימות.
המערכת גם מחשבת את ההספק המותקן האפשרי של הפאנלים הסולאריים ואת סך שעות הייצור הצפויות שלה. באמצעות נתונים אלו, ניתן יהיה להבין בקלות באמצעות מחשבון בהרצה המופיע באתר משרד האנרגיה והתשתיות, מה פוטנציאל ייצור האנרגיה הסולארית כל גג בישראל, וכן לקבל הערכה לגבי הכנסה שנתית ממכירת החשמל מהגג הזה.
כך לדוגמא, באמצעות המערכת ניתן לראות כי שטח גג בניין מגורים משותף ברחוב קריניצי 11 בנתניה הוא 898 מ"ר, מתוכו ניתן להקים מערכת סולארית בהספק של 67 קילו וואט על שטח פנוי של 504 מ"ר. מספר שעות השמש האפקטיביות לייצור חשמל על גג עומד על 1598 שעות בשנה, ולכן ייצור האנרגיה הצפוי ממנה הוא 107,386 קוט"ש בשנה.
במילים אחרות דיירי הבניין יוכלו לקבל באתר משרד האנרגיה והתשתיות הערכה לגבי ההכנסה השנתית מהמערכת. במקרה זה, אומדן ההכנסה השנתית יעמוד על כ- 51,200 שקלים.
המערכת צפויה במהלך השנה להשתדרג ביכולות נוספות, ביניהן שכבת מיפוי ברזולוציה גבוהה שתאפשר זיהוי הפרעות נוספות על גגות (גריעת דודי שמש ומתקנים טכניים נוספים) לצורך קבלת מידע מדויק יותר לדייר או בעל הנכס.
בנוסף, יפותח באתר משרד האנרגיה והתשתיות לוח מכוונים ("דשבורד") שיסייע לרשויות המקומיות בגיבוש צעדי מדיניות לקידום אנרגיה סולארית בשטחיהן.
כך למשל, כל רשות מקומית תוכל לדעת בלחיצת כפתור את הפוטנציאל בכלל מבני הציבור שלה (בתי ספר, מתנ"סים, גני ילדים ועוד) ובשטחים הציבוריים (כמו מגרשי ספורט, חניונים ופארקים).
המערכת תנתח את כלל הפוטנציאל הסולארי בדו שימוש בישראל ואת ההתקדמות במימוש פוטנציאל זה. הדבר יאפשר לקבוע צעדי מדיניות יעילים, מבוססי נתונים, אשר ישפיעו באופן ישיר על השקעות עתידיות במשק החשמל, בתכנון רשת החשמל, קביעת תמהיל ליחס בין התקנת מערכות סולאריות בדו-שימוש ובשטחים קרקעיים, גיבוש תמריצים כלכליים מאוזנים וכמו כן, בקביעת יעדים חדשים לאנרגיה מתחדשת לשנים 2035, 2040 ו-2050.