סקר חדש שנערך עבור הכנסת מצייר תמונה מדאיגה של המצב בצפון הארץ, כאשר קרוב למחצית מהמפונים עדיין מתלבטים האם לשוב לבתיהם. הסקר, שנערך לפני פרסום מתווה הפיצויים של שר האוצר, מגלה כי 44% מהמפונים טרם קיבלו החלטה בנוגע לחזרתם ליישובים.
הממצאים, שיוצגו היום (שני) בכנס חירום מיוחד בכנסת, מצביעים על כך שרק 5% מהמפונים החליטו באופן סופי שלא לחזור לבתיהם, כאשר בקריית שמונה האחוז גבוה מעט יותר ועומד על 8%. מבין אלו שכן מתכוונים לחזור, כמחצית צפויים לעשות זאת בחודשיים הקרובים.
כזכור, לפני כשבוע פורסם ב"ישראל היום" המתווה שמציע האוצר למפונים שצפויים להתחיל לחזור לבתיהם בסוף פברואר, לאחר תום 60 ימי הפסקת האש מול חיזבאללה, בכפוף למצב הביטחוני.
על פי המתווה, התושבים צפויים לקבל שני מענקים: מענק עזובה בגובה 15 אלף שקל למשפחה, שנועד לפצות על נזקים שנגרמו לבתים במהלך ההיעדרות, ומענק חזרה בסכום של כ-15 אלף שקלים למבוגר ו-8,000 שקלים לילד. משמעות הדבר היא שמשפחה עם שני ילדים תוכל לקבל עד כ-50 אלף שקלים.
לפי הסקר שיוצג היום בכנסת אפשר ללמוד כי הגורם המרכזי המעכב את ההחלטה לחזור הוא העדר תחושת ביטחון מספקת. בעוד שנושאי החינוך והצרכים השוטפים כמו מגורים ובריאות זכו למענה חיובי, וגם תחושת הביטחון במהלך הפינוי נתפסה כחיובית, ישנה ביקורת משמעותית על היקף הפיצויים שאינו משקף, לטענת המפונים, את הנזק שנגרם להם.
הסקר חושף הבדלים בין היישובים השונים: תושבי שלומי ומטולה מביעים שביעות רצון גבוהה יותר ממרבית הנושאים שנבדקו, אם כי תושבי מטולה חשים פחות מאחרים שהקהילה נשארה מאוחדת בזמן הפינוי, ותושבי שלומי מביעים פחות שביעות רצון מגובה הפיצויים.
ח"כ מאיר כהן: "הסקר הזה הוא קריאת השכמה לממשלה. תחושת הביטחון החסרה, הפיצויים הלא מספקים ופירוק הקהילות מחייבים טיפול מיידי. אנחנו לא יכולים לאפשר לצפון להישאר מאחור".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו