הצעת חוק לתיקון האסיפה הבוחרת של הרבנות הראשית תעלה מחר (ראשון) להצבעה בוועדת חוקה. הצעת החוק קובעת באופן תקדימי כי עשרת הרבנים בגוף הבוחר, הנבחרים על ידי הרבנים הראשיים, חייבים להחזיק בתעודת הסמכה של הרבנות – קרי, גברים בלבד. זאת, תוך התעלמות מהשינויים וההתפתחויות שחלו בעולם התורה הדתי בעשרות השנים האחרונות. המתנגדים לחוק דורשים לא לשנות את נוסח החוק באופן שיגביל את מינוי הנשים.
הצעת החוק גם מבקשת להגדיל את ייצוג הנשים באסיפה הבוחרת ב-8% בלבד מהשיעור שהתקיים בבחירות האחרונות, בעוד המתנגדים דורשים לפעול להגדלת ייצוג הנשים עד לשיעור של 40% ולקבוע כי ברשויות המקומיות ימונו נבחרות ציבור.
בדיון הוועדה, שהתקיים ביום שלישי, עלתה דרישה להכניס לאסיפה הבוחרת גם נשות הלכה - נשים שלמדו שנים ארוכות במוסדות לימוד תורניים.
לטענת המתנגדים להצעת החוק, מפלגת הציונות הדתית מהססת לקדם את זה מחשש להרגיז את המפלגות החרדיות. "במקום לשאת את מהפכת לימוד התורה של נשים בציונות הדתית, שוב המפלגה שנושאת את השם הזה מתרפסת בפני החרדים ומוותרת על הערכים הבסיסיים שלה" אומר אחד המתנגדים לחוק.
"נדמה שהציונות הדתית נכנעים שוב לתכתיבים חרדיים"
אוהד וייגלר, מנהל מחלקת מדיניות ציבורית בעמותת "עתים", עמותה ללא מטרות רווח, המסייעת לציבור הישראלי לנווט בסבך הבירוקרטי של שירותי הדת בישראל: "מהפכת לימוד התורה לנשים היא אחת המהפכות המשמעותיות ביותר שקרו בעשורים האחרונים בעולם היהודי. במקום שמפלגת הציונות הדתית תפעל לביסוס והרחבת מקומן של נשות ההלכה בציבוריות הישראלית נדמה שהם עומדים להכנע שוב לתכתיבים חרדיים. לח"כ רוטמן ישנה הזדמנות אולי חד פעמית לקדם את ההכרה החשובה במפעל האדיר הזה ואסור לפספס אותה."
יו"ר הוועדה, שמחה רוטמן, טוען כי הגוף הבוחר את הרבנים פועל מאז ימי הרב קוק, כלומר כבר כמאה שנה, הרבה לפני שהוקמה מפלגת ש"ס, והוא פועל בכפוף להחלטת מועצת הרבנות הראשית שקבעה כי רב הוא אדם שקיבל תעודת הסמכה בשם 'כושר' לרבנות – כלומר גבר. רוטמן דוחה את הטענות המועלות בנוגע לייצוג נשים בתפקידי רבנות, ומבהיר כי הוא תומך בהגדלת ייצוג הנשים ותרומתן, במיוחד בתחום יועצות ההלכה, אך לא תחת הכותרת של "רב".
"בג"ץ לא יכול להחליט מי נכלל תחת הכותרת של "רב". זה כמו שבג"ץ יגיד להסתדרות הרפואית מי נחשב רופא" אומר רוטמן. "לי יש ביקורת על הרבנות הראשית שיש לה פסיקה לא לעלות להר הבית, אבל אני לא אוציא פסק הלכה שאנשים לא יכולים להר הבית. הסמכות האחרונה במקרה הזה היא מועצת הרבנות הראשית שקבעה כי תחת הכותרת "רב", נמצאים גברים שקיבלו תעודת 'כושר' לרבנות. אם יום אחד הרבנות תחליט שנשים יכולות להיות מוסמכות כרבניות זה משהו אחר".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו