דו"ח מפורט המציג פגיעות והרס עתיקות בהר הבית בחודשים האחרונים, הוגש בימים אלה למבקר המדינה על ידי ארגון "בידינו למען הר הבית", תוך דרישה שיבדוק את התלונות על מחדלי אירועי העלייה להר ביום ירושלים.
הדו"ח מציג, לטענת הארגון, התרשלות בפיקוח ובהגנה על העתיקות בשטח הר הבית, "אשר עברו השחתה, ביזוי ושימוש לא ראוי בתקופה האחרונה", בדגש על תקופת הרמדאן. ב"ישראל היום" דווח על חלקים נרחבים מהפגיעות, מצד מוסלמים שעשו שימוש בחלקי עתיקות כדי לחסום גישה של מבקרים יהודים להר.
הדו"ח מתבסס על מעקב שביצעו צוותים מיוחדים בארגון אחר הנעשה בהר, תוך עדכון מתמיד של רשות העתיקות, של חברי כנסת ושל שר התרבות חילי טרופר. כך, למשל, מוצגים בדו"ח פרטים על קורות עץ עתיקות, שחלקן אומתו כקורות מתקופות הבית הראשון והשני, אשר לטענת אנשי "בידינו" עברו חילול ופגיעה לאחר ששימשו במהלך חודש הרמדאן כספסלים לישיבה ולייבוש של בגדים ושטיחים, ללא כל אישור.
מדובר בקורות שנמצאות דרך קבע במתחם שער הרחמים אשר הפך בפברואר 2019 למסגד, לאחר השתלטות של הווקף הירדני בשיתוף הרשות הפלשתינית.
בארגון דורשים להוציא את העתיקות לשימור, וכן לבצע רפורמה מקיפה בטיפול בעתיקות שבמתחם הר הבית, כולל השבת המצב לקדמותו. הדו"ח מצביע גם על השימוש בעתיקות שבמזרח הר הבית כמחסומים למניעת מעבר יהודים, לפני כחודש ובחול המועד פסח. עתיקות אלה נאספו והושלכו חזרה במזרח ההר, ללא כל שימור ופיקוח.
לדו"ח צורפו גם עשרות תלונות אישיות, שנאספו על ידי אנשי "בידינו", של כמה מהעולים להר ביום ירושלים – מתוך מאות יהודים שלא עלו לבסוף עקב היעדר היערכות מתאימה לכך מצד הרשויות השונות - על חוויות קשות שחוו, לטענתם, מפאת ההיערכות הלקויה בכל הקשור לעליית יהודים להר הבית. התלונות הכילו תיאורים כמו שלוש שעות המתנה בשמש הקופחת וצפיפות רבה, בעיקר של אנשים מבוגרים, עד כדי חשש לסכנת חיים כתוצאה מדוחק של המוני בני אדם.
לדברי מנכ"ל "בידינו", תום ניסני, "ניהול של תורי עלייה צפופים אינו תפקידה של המשטרה, ועליה לדאוג לביטחון האישי בלבד. אני מאמין שמשרד מבקר המדינה יפתח בבדיקה מקיפה לגבי הפגיעות והרס העתיקות בהר הבית, ומקווה שהרשויות ומשרדי הממשלה ייקחו אחריות לאור הממצאים שהצגנו על עליית יהודים להר הבית".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו