טרגדיה, תקווה ומיליון שקלים: המאבק המשפטי של האלמנה שהתחתנה מחדש

צעירה שאיבדה את בן זוגה בתאונת דרכים והתחתנה מחדש מצאה את עצמה בליבה של דילמה משפטית • רק בתקופה האחרונה הוגש פסק הדין, שעוסק בהשפעת נישואיה החדשים - וגם בדרך הערכת הכנסה לא מדווחת של בעלה המנוח

טבעת נישואין (אילוסטרציה) // צילום: AFP. צילום: AFP

בספטמבר 2022, בתאונת דרכים קטלנית, נקטעו חייו של בן 24 שהותיר אחריו אישה ושני פעוטות. כשנה וחצי לאחר מכן, כשהאלמנה הצעירה מצאה אהבה חדשה והתחתנה שנית, הפך סיפורה האישי לדילמה משפטית. לאחרונה פסק השופט ערפאת טאהא לזכות האלמנה הצעירה למעלה ממיליון שקלים פיצוי, וציין בפסק הדין כיצד משפיעים נישואיה החדשים על הפיצויים המגיעים למשפחה, כיצד יש להעריך הכנסות לא מדווחות של המנוח והכריע במתח שבין זכותה לפתוח דף חדש לבין הבטחת עתיד ילדיה.

הסיפור החל בספטמבר 2022, כאשר הצעיר נדרס למוות. בעת מותו היה המנוח בן 24 בלבד, והותיר אחריו אישה צעירה ושני פעוטות - בת שהיום בת 4, ובן בן שנתיים. המשפחה הגישה תביעת פיצויים כנגד הנהגת וחברת הביטוח. "אין מחלוקת בין הצדדים בדבר אחריותם של הנתבעים לפצות את התובעים בגין הנזקים שנגרמו להם ולמנוח עקב התאונה", ציין השופט טאהא בפסק דינו, "והמחלוקת התמקדה בשאלת גובה הנזק בלבד".

הצעיר שנדרס למוות הותיר אישה ושני ילדים - כיום בני 4 ושנתיים. אמבולנס (להמחשה), צילום: דוברות מד"א

אחת הסוגיות המרכזיות בתיק נגעה להכנסותיו של המנוח. מעבר להכנסתו המתועדת כמשגיח כשרות, שעמדה על 8,247 שקלים בחודש, טענה המשפחה כי הוא השתכר עוד 5,000 שקלים מעיסוקו כספר - הכנסה שלא דווחה לרשויות המס. להוכחת טענה זו, ביקשה המשפחה להביא לעדות 21 מלקוחותיו. בית המשפט התיר זימון 10 עדים בלבד, אך גם לאחר שמיעתם קבע כי לא הוכחה ההכנסה הנטענת במלואה.

"התמונה העולה מהאישורים והעדויות היא שהמנוח נהג לספר חברים וקרובי משפחה שלו ושל אשתו בימי שישי בשבוע בעיקר", כתב השופט, והעריך כי היו לו כ-60 לקוחות קבועים שהסתפרו אצלו בתדירות חודשית בממוצע, תמורת 40 ש"ח לתספורת. בסופו של דבר, העריך השופט את ההכנסה הנוספת ב-2,000 שקלים לחודש בלבד.

כשנה וחצי לאחר התאונה נישאה האלמנה בשנית לבחור צעיר שלמד בכולל. נישואים אלה העלו שאלה משפטית: האם וכיצד צריכים הנישואים החדשים להשפיע על גובה הפיצויים? השופט טאהא קבע הבחנה חשובה בין הפיצויים המגיעים לאלמנה לבין אלה המגיעים לילדים. לגבי הילדים, קבע השופט כי אין להפחית מהפיצויים המגיעים להם בשל נישואי אמם. "בן הזוג החדש אינו חייב לכלכל את הקטינים, הוא אינו חב במזונותיהם ואין כל ערובה כי הוא יתמוך בהם כלכלית", הסביר.

ביהמ"ש קבע כי יש להתחשב בתמיכה מבן הזוג החדש - אך לא להפחית מפיצויי הילדים, צילום: GettyImages

לעומת זאת, לגבי האלמנה עצמה, קבע בית המשפט כי יש להתחשב בתמיכה הצפויה מבן זוגה החדש. מעדותה של האלמנה עלה כי בן הזוג, שעד לנישואין למד בכולל, עדיין מחפש את דרכו בשוק העבודה. "אז זה, את האמת, עוד לא. הוא עוד לא בעבודה עכשיו, כאילו עוד לא מצאנו את עצמנו כ"כ, לאט לאט, אז מחפשים", העידה האלמנה בכנות.

השופט העריך את כושר השתכרותו העתידי של בן הזוג החדש בגובה שכר המינימום - 5,880 שקלים, וקבע כי יש לנכות את התמיכה הצפויה ממנו מהפיצויים המגיעים לאלמנה. לאחר חישוב מורכב של כל רכיבי הנזק, קבע בית המשפט פיצוי כולל של 1,059,000 שקלים למשפחה, בתוספת הוצאות משפט בסך 6,000 שקלים ושכר טרחת עורך דין בסך 161,000 שקלים. הסכום לדברי השופט, משקף את אובדן התמיכה הכלכלית של המנוח, הפסד שירותי אב, נזק לא ממוני והוצאות קבורה ומצבה, בניכוי קצבאות הביטוח הלאומי (כ-1.18 מיליון שקלים) והתמיכה הצפויה מבן הזוג החדש (כ-651,000 שקלים).

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר