הנשיאה בדימוס חיות תוקפת: "הניסיון להציג את המתווה כ'פשרה' - אחיזת עיניים"

חיות התייחסה למצב החריג בו נמצא בית המשפט העליון, שפועל ללא נשיא קבוע ובהרכב חסר של 12 שופטים במקום 15 וכינתה אותו "תכנית לריסוק מערכת המשפט" • השופטת בדימוס חיות אמרה את הדברים במהלך כנס שנערך לכבוד פרישתה באוניברסיטת תל אביב

נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, אסתר חיות, בכנס לפרישתה. צילום: דוברות אוניברסיטת תל אביב

נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, אסתר חיות, יצאה היום (שלישי) בביקורת חסרת תקדים נגד המתווה המשפטי המקודם בימים אלה על ידי שר המשפטים יריב לוין.

בדברים שנשאה בכנס לכבוד פרישתה, שנערך באוניברסיטת תל אביב, חשפה חיות את המשבר העמוק בו שרויה מערכת המשפט ואת הסכנות הטמונות במתווה המוצע.

שר המשפטים יריב לוין. "המתווה שהוא מציע - אחיזת עיניים", צילום: גדעון מרקוביץ'

"אין זה סוד כי מאז פרישתי טרם מונה נשיא קבוע לבית המשפט העליון", פתחה חיות את דבריה, תוך שהיא מתארת את המצב החריג בו נמצא בית המשפט העליון. "ואם לא די בכך, בית המשפט פועל בהרכב חסר של 12 שופטים במקום 15, על כל המשמעויות הנובעות מכך", הוסיפה.

במוקד נאומה עמדה ביקורת נוקבת על המתווה המשפטי המקודם בימים אלה. "למרות הימים הקשים שעוברים על כולנו, ולמרות הצורך לשלב זרועות במאמץ משותף לקום יחד מן השבר שחווינו", אמרה חיות, "יש מי שסבור כי זוהי שעת כושר לקדם תכנית, שאותה כיניתי עוד בינואר 2023, כתכנית לריסוק מערכת המשפט".

הנשיאה בדימוס הזהירה מפני הניסיון להציג את המתווה הנוכחי כפשרה מוסכמת. "בל נטעה", הדגישה, "הניסיון להציג את המתווה המקודם בימים אלה, כמתווה 'פשרה' ו'כהסכמה רחבה' איננו אלא אחיזת עיניים". לדבריה, "מדובר באותה גברת בשינוי אדרת. אותה פוליטיזציה, אותה מכה אנושה לעצמאותה, לאי-תלותה של הרשות השופטת, וממילא לזהותה הדמוקרטית של המדינה".

נשיא אוניברסיטת תל אביב, פרופ' אריאל פורת בכנס לכבוד הנשיאה, צילום: דוברות אוניברסיטת תל אביב

פרופ' אריאל פורת, נשיא אוניברסיטת תל אביב, התייחס במהלך הכנס לשני אירועים מכוננים בכהונתה של השופטת חיות: פסק דינה בעניין פסילת התיקון לחוק הסבירות, ונאומה התקיף בתגובה להכרזת שר המשפטים לוין על המהפכה המשפטית. פורת ציין כי נאומה חסר התקדים של חיות, בו הגדירה את תכנית לוין כ"תכנית לריסוק מערכת המשפט", היווה את יריית הפתיחה למחאה שהצליחה לבלום את המהפכה המשפטית. לדבריו, מהלך זה חשף פן ייחודי באישיותה של חיות, שהבינה כי בימים שאינם ימי שגרה חלים כללי חירום, וכי על שופטים לחרוג ממנהגם לדבר רק דרך פסקי דין.

נשיא האוניברסיטה הדגיש כי לנוכח האיום המתגבר של אי-ציות הרשות המבצעת לפסקי הדין של בית המשפט העליון, הדוגמה של חיות צריכה לשמש נר לרגליהם של שופטים אחרים. לדבריו, במצבים בהם "שוברים את הכלים", יתכן שיהיה צורך לומר דברים ואף לעשות מעשים, במסגרת החוק, מעבר לערוץ הרשמי של פסקי הדין.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר