היועמ"שית: על הממשלה לדון בהקמת ועדת חקירה ל-7 באוקטובר

גלי בהרב מיארה אמרה כי: "ועדת חקירה ממלכתית היא הכלי המתאים לחקירת 7.10 - חובה על הממשלה לקבל החלטות" • היועמ"שית מזהירה מפני מצב בו העיכוב בהקמת ועדת חקירה עלול לפגוע באפקטיביות החקירה העתידית • בעמדתה היא מדגישה את החשיבות של חקירה עצמאית ובלתי תלויה כ"אמצעי משמעותי להתמודדות עם הסיכונים במישור המשפטי הבין-לאומי" מול בית הדין בהאג •

נתניהו ובהרב מיארה. צילום: אורן בן חקון והרצי שפירא

בתפנית משמעותית בשאלת חקירת אירועי 7 באוקטובר, היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה קבעה היום (רביעי) כי קמה חובה על הממשלה לקיים דיון בנושא הקמת מנגנון חקירה לאירועי המלחמה. בעמדה שהוגשה לבג"ץ, הדגישה היועמ"שית כי ועדת חקירה ממלכתית היא "באופן מובהק הכלי המשפטי המתאים" לחקירת האירועים.

בהרב מיארה מתארת את אירועי 7 באוקטובר כ"צבר נסיבות ייחודי, קיצוני וחסר תקדים בהיסטוריה של מדינת ישראל". היא מדגישה כי האירועים, שגבו את חייהם של למעלה מ-1,200 בני אדם והובילו לחטיפתם של כ-240 ישראלים, מחייבים חקירה מעמיקה שתמנע הישנות אסון דומה בעתיד.

לאחר למעלה משנה וחודשיים מפרוץ המלחמה, טוענת היועמ"שית כי לא ניתן להמשיך ולדחות את הדיון בנושא. "ככל שחולף הזמן ובשים לב לשינויים בעצימות הלחימה, גובר משקלו של הצורך בדיון סדור ומעמיק בסוגיות אלה," נכתב בעמדתה.

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג. , צילום: רויטרס

היועמ"שית מזהירה מפני מצב בו העיכוב בהקמת ועדת חקירה עלול לפגוע באפקטיביות החקירה העתידית. זאת במיוחד לאור העובדה שמבקר המדינה כבר החל בביקורת משלו על האירועים. לדבריה, ביקורת כפולה או מקבילה עלולה "לפגום באפקטיביות של ועדת חקירה ממלכתית" ולהוביל לפגיעה באמון הציבור.

בעמדתה מדגישה היועמ"שית את החשיבות של חקירה עצמאית ובלתי תלויה כ"אמצעי משמעותי להתמודדות עם הסיכונים במישור המשפטי הבין-לאומי". הדברים מקבלים משנה תוקף על רקע ההחלטות האחרונות של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג.

העמדה המשפטית מתנגשת עם גישתו של ראש הממשלה נתניהו, שהביע התנגדות לדיון בנושא לפני תום המלחמה. מזכיר הממשלה מסר בעבר כי "רק בתום המלחמה תידרש הממשלה להחליט איזה סוג ועדה תוקם לחקר אירועי השבעה באוקטובר".

היועמ"שית קובעת כי יש "קושי באי הבאת הנושא לדיון במליאת הממשלה, ודחייתו למועד לא ידוע ובלתי מוגדר". היא דורשת מהממשלה לקיים דיון בנושא "במועד קרוב" ולקבל החלטה סדורה, תוך התייחסות לכלל השיקולים הרלוונטיים.

העמדה הוגשה במסגרת מספר עתירות לבג"ץ הדורשות מהממשלה להקים ועדת חקירה ממלכתית. כעת נותר לראות כיצד יגיב בג"ץ לעמדת היועמ"שית, והאם הממשלה תיענה לדרישה לקיים דיון בנושא בהקדם. 

התנועה לאיכות השלטון: "עמדתה הנחרצת של היועצת המשפטית לממשלה מחזקת את טענותינו ומדגישה את הדחיפות בהקמת ועדת חקירה ממלכתית. מדינת ישראל חוותה את האסון החמור ביותר בתולדותיה, וחובתה של הממשלה לחקור את הכשלים שהובילו אליו ולהסיק את המסקנות הנדרשות. לא ניתן להמשיך ולדחות את הדיון בנושא כה קריטי לביטחונה של המדינה ולאמון הציבור במערכות השלטון. אנו קוראים לממשלה לאמץ את עמדת היועצת המשפטית ולהתחיל מיד בתהליך הקמת ועדת החקירה הממלכתית".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר