שופט בית המשפט המחוזי בני שגיא גזר היום (ראשון) 8 שנות מאסר על מייק בן ארי, שהורשע באחת מפרשיות הונאת המשקיעים הגדולות בתולדות ישראל. בן ארי הודה במסגרת הסדר טיעון בהונאת קרוב ל-1,000 משקיעים במאות מיליוני שקלים. ההסדר קבע טווח ענישה שבין 5 ל-9.5 שנות מאסר.
על פי כתב האישום, בן ארי, הבעלים והמנהל של חברת EGFE, גייס מאות מיליוני שקלים ממאות משקיעים. הוא הבטיח תשואות חריגות בסיכון נמוך ומסר מצגים כוזבים על אופי ההשקעות ונזילות הכספים.
בפועל, בניגוד למצגים שהוצגו למשקיעים, נהג בן ארי בכספי המשקיעים כבשלו והשתמש בהם בהתאם לצרכיו ורצונותיו. בן ארי שילם לחלק מהמשקיעים את הריבית התקופתית או פרע את הקרן בעת שנדרשה באמצעות כספי משקיעים אחרים. בנוסף, העביר את הכספים שגויסו מן המשקיעים לחשבונות בנק בשליטתו והשקיע אותם בנכסים ומיזמים שחרגו מהמצגים שהוצגו למשקיעים, ואף רשם את חלקם על שמו הפרטי. כמו כן, השתמש בן ארי בכספי המשקיעים לשורה ארוכה של שימושים אישיים, ביניהם רכישת נכסי נדל"ן והענקת הלוואות פרטיות למקורביו.
בן ארי נמלט מישראל במאי 2021 בדרכון מזויף, תוך הפרת צו עיכוב יציאה ותנאי שחרור. הוא הוסגר לישראל בדצמבר 2022. לאחר הסגרתו, הגיע להסדר טיעון עם הפרקליטות. במסגרת הדיון בטיעונים לעונש, הפרקליטות דרשה 9.5 שנות מאסר, בעוד הסנגוריה ביקשה 5 שנים. מהעונש שנגזר יופחתו כשנתיים מעצר שכבר ריצה בארץ ובחו"ל. בחצי השנה הקרובה, בן ארי אמור לשתף פעולה עם הנאמן בתיק הפירוק, במטרה להשיב כספים למשקיעים שנפגעו. זאת, בנוסף לכספים שכבר נתפסו על ידי המדינה בהליך הפלילי.
חשוב לציין כי העונש שנגזר על בן ארי נחשב מקל יחסית לפרשיות הונאה דומות. לדוגמה, אמיר ברמלי, שהונה בהיקף דומה אך פחות משקיעים, נידון ל-14 שנות מאסר וקנס של 600 אלף שקל.
בבית המשפט במסגרת הדיון בטיעונים לעונש, הדגישה פרקליטות מיסוי וכלכלה כי מדובר באחת מהונאות המשקיעים החמורות שהיו בארץ - שפגעה במאות משקיעים. בנוסף ציינה כי במסגרת הסדר הטיעון נקבע כי העונש שיוטל על בן ארי תלוי, בין היתר, בסכום הכסף שיוחזר למשקיעים שהפסידו את כספם ובתרומתו של הנאשם לכך.
"התוכנית העבריינית של בן-ארי עמדה בכל ציפיותיו במשך שנים", כתב בפסק הדין השופט בני שגיא. "שנה אחר שנה, משקיע אחר משקיע, שקר אחר שקר, הוא גזל מאות מיליוני שקלים. רובם של קורבנותיו הרוויחו את הכסף בעמל רב. היו אלה כספים שנחסכו ליום סגריר, כספים שנועדו לטובת הילדים. הוא ראה כל אחד מהקורבנות כפוטנציאל כספי ותו לא".
עוד התייחס לטענת ההגנה לפיה לא מדובר היה מלכתחילה בתוכנית מרמתית. "התוכנית פעלה למעלה עשור ואפשרה לבן-ארי לחיות חיי נוחות; טענות ההגנה לקוחות מסרט אחר ומרוחקות שנות אור מהמצב העובדתי, בן-ארי הוא אדם מניפולטיבי ומתוחכם ובעל יכולת לעורר אמון, בעזרתם הרס את חייהם של קרוב ל-1,000 קורבנותיו".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו