589 מקרים של תקיפה והתעללות בפעוטות: אישומים נגד שתי גננות מקרית גת

שיטה אמאשו (32) ואוריה בידוש (23) מואשמות בביצוע מעשי התעללות נפשית ב-14 הפעוטות, והתעללות גופנית ב-13 מהפעוטות עליהם הן היו אחראיות • הן הכו אותם סטרו להם, בעטו בהם, משכו בשערם ועוד

הגן בקריית גת בו עבדו הגננות המתעללות. צילום: ללא קרדיט

פרקליטות המדינה הגישה היום (שישי) לבית המשפט המחוזי בבאר שבע כתב אישום נגד שיטה אמאשו (32) ואוריה בידוש (23) מקריית גת. לאחר שבמהלך עבודתן כמטפלות במעון בעיר התעללו נפשית ופיזית מאות פעמים בפעוטות עליהם היו אחראיות.

מכתב האישום שהגישה עו"ד מזל מנשה קסהון מפרקליטות מחוז דרום, עולה כי אמאשו עבדה במשך כארבעה חודשים ובידוש במשך כשלוש שנים כמטפלות במעון חב"ד בקריית גת.

ללא קרדיט

החל מתחילת שנת 2024 עבדו הנאשמות יחדיו בכיתה בה היו 14 פעוטות בגילאי שנה עד שנתיים וחצי, כאשר כל אחת מהנאשמות הייתה אחראית על 7 פעוטות. החל מתחילת חודש מרץ השנה ועד למעצרן באפריל, ביצעו הנאשמות מעשי התעללות נפשית ב-14 הפעוטות, והתעללות גופנית ב-13 מהפעוטות עליהן הן היו אחראיות.

בין היתר הנאשמות נהגו כלפי הפעוטות בקשיחות ואגרסיביות, צעקו עליהם ונזפו בהם, הכו את הפעוטות, סטרו להם, בעטו בהם, משכו בשערם, הניפו את הפעוטות באוויר, הטיחו אותם בכיסאות, במזרונים וברצפה, משכו את ידי הפעוטות באופן המסכן אותם, גררו והזיזו אותם בכוח, דחפו לפיהם מוצץ בחוזקה, אחזו בראשם בחוזקה ועוד.

נדנדות בגן משחקים (אילוסטרציה), צילום: Getty Images/iStockphoto

לא פעם, בזמני הארוחות נהגו הנאשמות להושיב ולהטיח את הפעוטות בכוח לכיסאות, לדחוף אותם עם הכיסאות בכוח לעבר השולחן, להלביש ולהסיר את הסינרים בכוח, לנקות אותם באגרסיביות. לעיתים אמאשו אף הייתה זורקת לעבר הפעוטות את צלחות האוכל.

בנוסף, בשעות בהן היו אמורים הפעוטות ללכת לישון או כאשר היו קמים מהשינה לפני השעה הייעודית, נהגו הנאשמות באלימות ובאכזריות כלפי הפעוטות בין היתר גררו אותם בכוח לעבר המזרון, הטיחו אותם למזרון בכוח לעיתים תוך הנפתם ביד אחת או שתיים באוויר, סובבו את גופם בכוח והצמידו את גופם למזרון וכיסו את כל גופם של הפעוטות כולל את ראשם, בשמיכה. לא פעם, גם כאשר הפעוטות ישנו את שנת הצהריים הייתה אמאשו גוררת אותם בכח מהמזרון, מרימה אותם מיד אחת או שתיים ומטיחה אותם חזרה למזרון ועוד.

אכזריותה של אמאשו התבטאה בכך שבמקרים רבים, תקפה פעוטות שלא תוך כדי טיפול בהם, אלא ניגשה אליהם במיוחד שכשניכר שהם שקטים או עסוקים בענייניהם. כך למשל, קמה ממקומה ונתנה אגרוף לפעוט שישב בשולחן, משכה בשיער של פעוטה אחרת, בעטה בפעוטה שעמדה והפילה אותה לרצפה נהגה לעוות את פניה ולעשות פרצופים מפחידים במטרה להפחיד את הפעוטות שיסורו למרותה ולא פעם זרקה את המוצצים של הפעוטות במרחק רב מהפעוטות כדי שהם יגיעו אליהם בכוחות עצמם.

גן ילדים (אילוסטרציה), צילום: אורן בן חקון

במהלך התקופה בה עבדה אמאשו היא הביאה עמה למעון פעוט עמו יש לה הכרות מוקדמת (1.3) ששהה איתה שם במהלך היום. גם עליו לא חסה אמאשו ובמספר הזדמנויות שונות תקפה אף אותו. בין היתר משכה את הפעוט מידו בעוד גופו מטלטל באוויר, הטיחה את הפעוט לכרית ולמזרון ועוד.

הנאשמות, כמטפלות שהיו אמונות על שלומם ובריאותם של הפעוטות הרכים ניהלו את הכיתה תוך שימוש תדיר באלימות כלפי הפעוטות, כשהן משרות אוירה קשה של אלימות ופחד, ומנצלות את העובדה כי מדובר בפעוטות רכים שאינם יכולים להתגונן מפניהן, ואינם מסוגלים לדווח ולהתלונן על מעשיהן הנפשעים.

זוועה בגן הילדים (אילוסטרציה - לתמונה אין קשר לידיעה), צילום: גדעון מרקוביץ'

בעצם חשיפתם של כלל הפעוטות למעשה האלימות וההתעללות מצד הנאשמות כלפי פעוטות שונים בכיתה באופן ממושך ותדיר, נוכח גילם הצעיר של הפעוטות ופערי הכוחות המובנים בינם לבין הנאשמות, עברו הנאשמות עבירות של התעללות נפשית כלפי כלל הפעוטות בכיתה, כאשר יש בחשיפתם למעשים פוטנציאל לגרימת נזק.

לנאשמות יוחסו עבירות של התעללות בקטין או בחסר ישע, תקיפה סתם של קטין וחסר ישע על ידי אחראי ותקיפה שגרמה לחבלה של ממש בקטין או חסר ישע על ידי אחראי. לאמאשו יוחסו גם עבירות של תקיפת קטין או חסר ישע והשארת ילד בלא השגחה לאחר שהשאירה פעוטות ללא השגחה בחדר החתלה סגור למשך דקות ארוכות.

הנהלת מעון "אלישע" קרית גת מסרה בתגובה: "אנחנו מזועזעים מהמקרים החמורים המובאים בכתב האישום שהוגש נגד הגננות.
מדובר במקרה יחיד שאירע לאחר עשרות שנים של טיפול מסור ואוהב לילדים הרבים המתחנכים אצלנו ואנחנו מגלים אפס סובלנות למקרים מעין אלה".

"מרגע קבלת הדיווח כל הצוות הניהולי נרתם לשיתוף פעולה מלא ואקטיבי עם החקירה והגורמים המוסמכים במשטרת ישראל, ונמשיך לעשות זאת ככל שנידרש. הנהלת המעון התכנסה לדיוני חירום בעקבות האירוע כדי לעשות כל מה שידרש למען רווחתם של הילדים, הכנסנו מערך טיפול תומך עבור הילדים, ואנחנו בקשר רציף עם ההורים, עם הרשות המקומית ועם משרד החינוך כדי לערוך חשיבה משותפת איך ניתן להקל ולרפא את נפשם של הילדים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר