בניגוד לעמדת ישראל: האו"ם מנסה לחקור עבירות מין של חמאס

בירושלים לא מעוניינים בשת"פ בגלל ההטיה האנטי-ישראלית של הוועדה • חקירה עצמאית גם עלולה לפגוע בקורבנות

בית שנשרף עד היסוד בקיבוץ ניר עוז.. צילום: יוסי זליגר

למרות הסירוב של ישראל לשתף פעולה: ועדת חקירה של האו"ם מנסה לאתר קורבנות של עבירות מין של חמאס כדי לקיים חקירה עצמאית בארץ.

מדובר בוועדת חקירה לסכסוך הישראלי-פלשתיני מטעם מועצת זכויות האדם של הארגון. נציגי הוועדה פנו אל אזרחים ואל ארגוני נשים בישראל בבקשה לסייע באיתור הקורבנות והעדים. אנשי הוועדה התעניינו גם בחומרים שונים ובראיות שנאספו על ידי הארגונים.

מיצג למען השבת החטופים, צילום: דידי מדיה

פניית הוועדה אל גורמים אזרחיים בישראל באה לאחר שהמדינה סירבה לשתף פעולה עם פנייה רשמית ששיגרה אליה הוועדה. הסיבה לסירוב: במשרד החוץ סבורים כי "המועצה לזכויות אדם, ועדת החקירה שהוקמה במסגרתה ושלושת העומדים בראשה ידועים בעמדותיהם האנטי-ישראליות מלכתחילה". נציגות ישראל במועצת זכויות האדם אמרה כי, "קורבנות ישראלים לעולם לא יקבלו צדק מוועדת החקירה הזו".

מסקנות כל ועדות החקירה עד היום היו נגד ישראל. עם זאת, השופט ריצ'ארד גולדסטון, שחיבר את הדוח על מבצע צוק איתן, חזר בו ממסקנותיו לאחר שישראל - שסירבה לשתף פעולה בגיבוש הדוח - הציגה לו ראיות.

ארגונים ישראליים מיישרים קו עם משרד החוץ

מכל מקום, אזרחים וארגונים שהוועדה יצרה עימם קשר פנו אל משרד החוץ וזה המליץ להם ליישר קו עם מדיניות החוץ של ישראל.

בכמה מהארגונים אמרו ל"ישראל היום" כי חקירה עצמאית כזאת של האו"ם, ללא מעורבות גורמי מקצוע ישראליים, עלולה לפגוע בקורבנות ובעדים, ואף לזהם את החקירות הפליליות שמנהלות הרשויות בישראל. הארגונים אימצו את המלצת משרד החוץ שלא לשתף פעולה.

אחד הארגונים מנסה להקים טריבונל בינלאומי אחר, שיחקור את פשעי שבעה באוקטובר באופן ממוקד - ולא במסגרת העיסוק בסכסוך הישראלי-פלשתיני כפי שעושה הוועדה. גם במשרד החוץ דנים ביוזמה ומעוניינים בגוף בינלאומי אובייקטיבי שיחקור את אירועי הטבח.

שגריר ישראל באו"ם, גלעד ארדן, בדיון של מועצת הביטחון, צילום: Evan Schneide

לפני כשבועיים קיימה ישראל ישיבה מיוחדת באו"ם כביקורת על שתיקת ארגוני הנשים ומוסדותיו הרשמיים של האו"ם נוכח עבירות המין של מחבלי חמאס. לכך מתווספת פעילות בארץ ובעולם של ארגוני הנשים בישראל.

מנהלת הלובי נגד אלימות נגד נשים, יעל שרר, שמסייעת לגורמי החקירה בישראל, התראיינה בכלי תקשורת ברחבי העולם וסיפרה בין השאר כי נשים וגברים נפגעו מינית גם לאחר מותם. פרופ' רות הלפרין-קדרי, לשעבר סגנית נשיאת ועדת האו"ם לביעור האפליה נגד נשים, וכיום שותפה במיזם האזרחי לאיסוף הראיות לעבירות המין של חמאס, פועלת מול מוסדות האו"ם למען ישראל.

"נוסיף לבקש מידע מהרשויות"

דובר ועדת החקירה של האו"ם, טוד פיטמן, מסר בתגובה ל"ישראל היום": "הנציבות הקדישה תשומת לב מיוחדת מתחילת חקירתה להאשמות על פשעים על רקע מגדרי, עם דגש על רצח ולקיחת בני ערובה, אונס וצורות אחרות של אלימות מינית. הנציבות פרסמה קריאות להגשת מידע על פשעים על רקע מגדרי מאז 7 באוקטובר 2023.

"הנציבות מעוניינת ליצור קשר עם קורבנות ועדים והזמינה מדינות ויחידים, קבוצות וארגונים להגיש מידע לגבי פשעים ספציפיים אלה שבוצעו על ידי חמושים ב־7 באוקטובר 2023 ולאחר מכן. הנציבות ביקשה ממדינת ישראל גישה כדי לחקור פשעים בינלאומיים, אך לא קיבלה עד היום תגובה. הנציבות תוסיף לבקש מידע מהרשויות הישראליות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר