15 שופטים, 13.5 שעות ודיון היסטורי אחד: באופן תקדימי דנו היום (שלישי) שופטי בג"ץ בהרכב מלא בעתירות הדורשות את פסילת התיקון לחוק יסוד השפיטה המכונה חוק צמצום עילת הסבירות. מדובר במקרה הראשון בהיסטוריה של מדינת ישראל, שבו כל שופטי העליון משתתפים בדיון.
במהלך הדיון התפרצה ח"כ טלי גוטליב לדיון בשיח וננזפה ע"י הנשיאה חיות: "כעורכת דין היא יודעת שלא מתפרצים". נציג הממשלה, עו"ד בומבך, עורר סערה כשציין שמגילת העצמאות אינה סמכות: "על מגילת העצמאוות חתמו בבהילות 37 אנשים שלא נבחרו בכלל, זה מקור הסמכות? זה מה שיכבות אותנו?". השופט יצחק עמית לממשלה: ""אני יושב כאן שעות ואני שומע - עשינו חוק רע". כל מה שקרה, דקה אחר דקה.
עדכונים שוטפים
22:55: בני גנץ מגיב לדיום הדרמטי: " בלי שלטון חוק, בלי עליונות המשפט, אין מדינת חוק, ואין לגיטימציה לשלטון. לראש הממשלה יש אחריות להגיד זאת באופן מפורש בקולו ומצופה ממנו שירסן ויגנה חברי קואליציה שיוצאים נגד סמכות בית המשפט. זה מדרון חד ומסוכן".
22:00: השופט עמית: "אני יושב כאן שעות ואני שומע - עשינו חוק רע, אנחנו ידעים שהוא גרוע, ועכשיו נציע להם טריקים ושטיקים לעקוף את זה. אנחנו מציעים לכם לעשות ככה וככה, למה בדרכי עקיפין?".
21:45: בומבך: "פרופסור דותן ביקר בחריפות את פסק דין דפי זהב (הרחבת הסבירות)", ברק-ארז: "וגם הוא התנגד לחוק בומבך: כי היה צריך להתיישר לדעת הרוב באקדמיה". עמית: "נו באמת!" סולברג: "דותן אמר בוועדה דברים מאוד ברורים (נגד החוק)".
21:34: עו"ד אבי סגל שמייצג את רוטמן: "הביטול הוא רק לגבי עילת הסבירות ולא ביטול יתר העילות", השופט כבוב השיב: "בינתיים".
21:15: יו"ר הכנסת ח"כ אמיר אוחנה בכנס בחירות של סיעת הליכוד בית שמש בראשות משה שטרית ושלום אדרי מתייחס לראשונה לדיון היום בבג"ץ: "הכנסת לא תקבל בהכנעה את רמיסתה".
19:42: הליכוד בהודעה: "היסוד הכי חשוב בדמוקרטיה הוא שהעם הוא הריבון. הכנסת מקבלת את סמכותה מהעם. הממשלה מקבלת את סמכותה מהכנסת. בית המשפט מקבל את סמכותו מחוקי היסוד שהכנסת מחוקקת.
"אם בית המשפט יכול לבטל חוקי יסוד, הוא הופך את עצמו לריבון במקום העם. צעד קיצוני זה יערער את יסוד הדמוקרטיה. זהו קו אדום שאותו אסור לחצות".
16:54: עו"ד שרגא: "אנחנו מכירים את האירוע יש כאן ניסיון להיפטר מהיעומ״שית, להחזיר את דרעי לממשלה, לזרוק את היועמשית מתפקידה לא לכנס את הוועדה לבחירת שופטים. תכלית האירוע היא להפוך את המקום הזה למוזאון אפשר להתייחס רק לעילת הסבירות אני מציע לכם לראות את כל התמונה"
השופט שטיין: "הפכתי והפכתי ולא מצאתי עילת התערבות לניסיון למעשה לא חוקתי, הרי כל מה שאתה מתאר לא נעשה"
16:29: השופט כשר לשרגא: "אין קשר בין עצמאות בית המשפט לחוק הזה. העצמאות פירושה עצמאות בקבלת החלטה ולא בהיקף הסמכות".
16:22: עו"ד אליעד שרגא, יו"ר התנועה לאיכות השלטון, החל לטעון נגד צמצום עילת הסבירות.
16:20: עו"ד הלמן: "לבצע פרשנות לחוק כזו שתאיין את הפגיעה שבו, היא למעשה ניסוח מחדש של החוק וביטול שלו".
השופט סולברג: "הרי אתם לא באמת חושבים שזהו סופה של הדמוקרטיה".
16:05: השופט כשר: הקושי שלי הוא שאדוני לא מצליח להסביר מה יש בטקסט של החוק, לא בנבואות המדאיגות של אדוני, בחור עצמו, שסותר את עקרונות היסוד של המדינה שמצדיק את פסילתו?
עו"ד הלמן: "עילת הסבירות היא הכלי המרכזי של שומרי הסף"
15:58: נציג הפרקליטות מתייחס לאפשרות של פיטורי שומרי סף, ורומז לאפשרות של פיטורי היועמ"שית: "הפגיעה היא כבר היום, כבודכם חיים בתוך עמם - אומרים "לא נפטר עכשיו - אחר כך נפטר", הפגיעה בשומרי הסף היא בלתי הפיכה".
15:34: השופט סולברג לנציג היועמ"שית: "אני תמה על הגישה השמרנית שאדוני מגלה, שמרנית במובן הזה שמאז פסק דין דפי זהב (פסק הדין בו הורחבה עילת הסבירות, נ.ב) משנות ה-80 זהו נעצרנו? למה אי אפשר לשמוע על גישה חדשנית לפיתוח"
השופט אלרון: אמרתם שבעשור האחרון ניתנה בסה"כ רק 44 פסקי דין, זה לא פוגע בטיעון שלכם לפסול את החוק?
הלמן עונה: "אני לא מזלזל בחשיבות הנתון, אבל יש פסקי דין שלא נכתבים - יש יועצים משפטיים שעוצרים 30% מהתיקים בייעוץ המשפטי, המדינה משנה את החלטתה לעיתים - ולכן הנתון הוא רק 25% ממה שמגיע לפה"
כבר פעם שלישית שהנשיאה חיות שואלת את נציג היועמ"שית היכן החוק פוגע פגיעה כה אנושה ברכיב הדמוקרטי של המדינה
— נטעאל בנדל Netael Bandel (@netaelbandel) September 12, 2023
15:25: השופטת וילנר לנציג היועמ"שית: "אני לא מבינה את האיזון המשפטי, לפסול חוק יסוד בגלל אפשרות תיאורתית שתתרחש בעתיד?"
עו"ד הלמן: "יש וודאות לנזק עתידי"
הנשיאה חיות: "להתערבות צריכה להיות פגיעה אנושה, אדוני יסביר היכן הפגיעה האנושה"
עו"ד הלמן: "החוק יצר חור שחור. עצם העובדה שמחוקקים בחוק יסוד יש דין אבל אין דיין. יש חובה אך אין מימוש שלה".
השופט מינץ: "אדוני אומר שהמצב המשפטי לפני דפי זהב הוא אינו תקין? ואם ההייתה הסכמה אופוזיציה קואליציה לביטול דפי זהב, גם אז לא תקין?"
הלמן: "אני לא יכול לענות על זה"
15:20: השופט מינץ מעיר להלמן: "אדוני בדבריו שמסתמך על מגילת העמאות - יוצר יש מאין"
עו"ד הלמן: "זה לא יש מאין, אחרת אנחנו מקבלים את האפשרות שממשלת ישראל יכולה לשנות את כל השיטה ולהפוך את המדינה ללא דמוקרטית וזה יהיה בלתי הפיך".
15:17: השופט סולברג: "אם בית המשפט יתן פסק דין על פי מגילת העצמאות אבל נטעה בפסיקתנו, איזו תקנה תהיה לציבור?"
15:10: עו"ד ענר הלמן מהפרקליטות טוען נגד תיקון החוק:
"אם היינו מודאגים שהממשלה ביקשה ייצוג נפרד, וראינו את תגובת הממשלה שמבקשת מבית המשפט להכריע שאין סמכות לבית המשפט להכריע בחוקי יסוד.
"הטענה שלנו שלמעשה הרשות המבצעת באמצעות שליטתה ברשות המכוננת מקדמת את המדיניות שלה ויש לזה כמה השלכות: למשל השלכה בנושא ניגוד עניינים מוסדי לא הכנסת מחוקקת אלא הרשות המבצעת עבור עצמה. אנחנו לא יודעים מה ממשלת ישראל תעשה אי אפשר לדעת מה ילד יום, אם יש פה משהו שצריך להפחיד את אזרחי המדינה כולם - זה האמירה ״סמוך עלינו לא נפגע בחוקי היסוד״.
בהיעדר דיין אין דין. בניגוד לביקורת חוקתית שיש לכאורה כל בית משפט. במקרה הזה זה רק העליון. שאלה משפטית צריכה להיו מוכרעת בכלים משפטיים אבל הכנסת לא יכולה על עצמה".
14:16: זעם במשרד החוץ על הגעתו של השגריר הגרמני לדיון בבג"ץ, כעת שוקלים במשרד כיצד להגיב לכך.
14:10: השופט עמית לנציג הממשלה: "אם אדוני טוען שהמחוקק יכול לעשות מה שהוא רוצה אז אם כל הכבוד זו דמוקרטיה של ועדת קישוט של כיתה ד'"
השופטת וילנר: גם כששאלתי אדוני לא יודע להסביר מה היא סבירות ואומר שזה מושג עמום. המחוקק גם הוא לא הגדיר מהי. משכך, בית המשפט הוא שיהיה רשאי לפרש מהי אותה הסבירות שביהמ"ש הוגבל בה לגבי ממשלה ושרים. אני צודקת שביהמ"ש הוא שיפרש?
עו"ד בומבך: "את רוצה לפרש, שיהיה לך בהצלחה"
13:55: השופטת וילנר: "בוועדת חוקה עלו כל הצעות לחוק, בסוף נבחר החוק הטוטאלי ביותר. אפילו חברי הקואליציה רצו תוצאה אחרת".
השופטת רונן: "נבחרה האפשרות הקיצוניות ביותר"
13:50: השופט סולברג מתייחס לאפשרות לפסול חוק יסוד על בסיס דוקטרינת "התיקון החוקתי הלא חוקתי": "אהרן ברק כתב בעצמו שהתערבות בחוק יסוד מכוח דוקטרינת התיקון החוקתי הבלתי חוקתי היא רק כאשר תהיה למדינה חוקה שלמה, ומשזה לא המצב לא ניתן לעשות בה שימוש"
מדובר באחת הדוקטרינות שעל בסיסן מבקשים העותרים נגד החקיקה - לפסול אותה. בדבריו, שופך סולברג מים צוננים על אפשרות זאת.
13:46: השופט פוגלמן: "יש פער גדול בין החוק לבין מתווה הנשיא. החוק פשוט שאב את סמכויות הביקורת מבית המשפט, בעוד מתווה הנשיא נקט בהסדר כולל"
הנשיאה חיות: "כוונת הדברים היא שאפילו החובה של נבחר ציבור לפעול בסבירות, זה לא כתוב בשום חוק, רק חוק יסוד שאומר שביהמש לא יכול לדון בזה. אבל החובה הראשונית לא כתובה שם, אלא בכללים של בית המשפט"
13:35: דין ודברים על היקף הדיונים בחוק.
השופט פוגלמן: "הדיונים בועדת חוקה ערכו חודש אחד בלבד"
עו"ד בומבך: "היו 14 דיונים על סעיף אחד ויחיד, אתם עורכים רק דיון אחד בעוד אני ביקשתי בסה"כ אחד נוסף בבית המשפט"
השופט פוגלמן: "פה יש פרוצדורה אחרת, אנחנו לא כנסת"
13:24: הנשיאה חיות: "שרי ממשלה מקבלים הרבה מאוד החלטות פרטניות לגבי אזרחים, החוק הזה חוסם כל אפשרות לביקורת, לכל בתי המשפט בהארץ ולא רק מבג"ץ. לאזרח הקטן אין יכולת להוכיח שיקולים זרים ועילות אחרות. החוק לא מאפשר ביקורת שיפוטית גם על סמכויות זר שהואצלו לפקידות. בחוק אין מענה לזה. גם אין מענה מה דינם של הליכים תלויים ועומדים?"
השופט עמית: "בא החוקק ובצורה הכי גורפת מחק חרישה עדינה בת עשרות שנים של בתי המשפט"
השופט גרוסקופף: "מה יאמר שופט לאזרח, אתה צודק אבל אני לא יכול לתת סעד?"
עו"ד בומבך: "מה אתם אומרים, שהמאמר של סולברג מופרך?"
13:01: השופט עמית: "הנתונים הם שבעשר שנים היו בסה"כ 44 פסקי דין לפי עילת הסבירות. עולה שאנחנו בית המשפט המרוסן בעולם. אז מדוע היה צורך בכלל את החוק?"
12:50: נציג הממשלה בומבך תולה את דבריו במאמר של אחד השופטים בדיון: "מאמרו של השופט סולברג בעניין הסבירות הכה גלים והוא זה ששכנע את הממשלה. סולברג נתן עדות מבפנים על הבעיה בעילת הסבירות. הוא לא איזה אקדמאי, הוא אחד משלכם. הוא כתב ששופטים פוסקים לפי תחושות ומונחים עמומים כחומר ביד השופט".
12:35: ח"כ טלי גוטליב התפרצה לשיח בדיון, חיות נזפה: "כעורכת דין היא יודעת שלא מתפרצים".
12:30: השופט סולברג מותח ביקורת על שאר עמיתיו השופטים ואומר: "אנחנו צריכים להיות נאמנים גם להיסטוריה, בן גוריון אמר במפורש שאין מכוחה של מגילת העצמאות לפסול חוקים".
12:10: השופטים שואלים שוב ושוב את בומבך מה מקור הסמכות של הכנסת לחוקק חוקי יסוד, אם לא מגילת העצמאות והחלטת הררי.
עו"ד בומבך מתקשה להשיב ואומר: "רצון העם".
השופטת ברון: "כמעט כל חוקי היסוד קובעים "ברוח מגילת העצמאות"
עו"ד בומבך: "אבל זה רק 'ברוח'".
12:02: נציג ההממשלה עו"ד בומבך מציין כי מגילת העצמאות אינה סמכות: "על מגילת העצמאות חתמו בבהילות 37 אנשים שלא נבחרו בכלל, זה מקור הסמכות? זה מה שיכבול אותנו? גם הכרזת העצמאות האמריקאית אינה מקור הסמכות לרשות המכוננת. הרי להכרזת העצמאות קדמה הכרזת האו"ם, אז אולי הכרזת האו"ם היא מקור הסמכות?".
11:50: נציג הממשלה, עו"ד אילן בומבך: "שאלת פסילת חוק יסוד מכוח דוקטרינת השימוש לרעה בסמכות מכוננת, היא מיותרת משום שאין ממילא מקור סמכות לדוקטרינה. ולהגיד שבית המשפט פסק שיש לו סמכות, זו אינה סמכות".
11:25: אורח לא צפוי: שגריר גרמניה בישראל, שטפן זייברט, נוכח בדיון בבג"ץ. "קורה משהו חשוב בדמוקרטיה של ישראל, רוצים לראות זאת בעצמנו".
The place to be this morning #בגץ pic.twitter.com/x7oVMPgsPg
— Steffen Seibert (@GerAmbTLV) September 12, 2023
11:20: השופטת ברון: החוק אומר 'ביהמ"ש לא ידון בסבירות החלטה', אתה אומר בין סבירות כזאת או אחרת, בכל מקרה אין סמכות לדון. אני צודקת?".
ח"כ רוטמן: "כן".
11:10: השופטים תוקפים את רוטמן וקוטעים את דבריו פעם אחר פעם: "החוק שלכם גורל לכך שזו הפעם הראשונה שיש דין, אבל אין דיין"
רוטמן השיב: "הדיין, כפי שאמרו שופטים בעבר, צריך להיות הכנסת"
10:55: הנשיאה חיות לרוטמן: "לא מדובר כאן בכבוד שלנו, אלא בשאלה אם ידינו יהיו כבולות"
רוטמן השיב: "האמירה ש'הכל שפיט' מעוות ודורשת תיקון. אם תהיו הפוסקים גם בשאלה הזאת, תפרו את האיזונים בשיטה הדמוקרטית".
10:50: השופט כבוב לרוטמן: "מתן זכויות לנשים ולהטבים שהביא ביהמ"ש, זה ביטול רצון העם?".
10:45: ח"כ שמחה רוטמן בדיון: "זכות הבחירה של האזרח היא ציפור הנפש של הדמוקרטיה. פסק הדין עלול לפגוע באותה ציפור הנפש ובבחירות החופשיות. ביהמ"ש נטל לעצמו סמכויות שאין להם אח ורע".
10:35: שופטי העליון מקשים על נציג הכנסת: "להניח שהשרים יקשיבו לעצות של היועץ המשפטי לממשלה מופרך".
ברט מקשה על השופטים בחזרה: "על חששות של עותרים לא פוסלים חוק יסוד. האם הצבעה של 64 חברי כנסת בעניין הסבירות הפכה את המדינה כעת ללא דמוקרטית? לא, אין תשתית עובדתית לכך".
10:30: השופט עמית: "אדוני אומר שיש חובת סבירות, אבל אין לבהימ"ש סמכות פיקוח. אפשר רק לתאר מה היה קורה אילו הייתה חובה לטהר הנשק אבל לא הייתה יכולת אכיפה".
נציג הכנסת, עו"ד ברט: "זה נכון כשמדברים אל ארגוני פשיעה, לא על רשויות מנהליות בישראל כמו הממשלה והכנסת".
10:25: הנשיאה חיות: "החוק פועל הפוך מהמגמה העולמית - בכל העולם מרחיבים את העילה, ואצלנו מצמצמים".
10:20: מחאות מחוץ לבית המשפט העליון נגד הדיון: "בחרנו נתניהו, לא באסתר חיות".
10:10: נציג יועמ"שית הכנסת, עו"ד יצחק ברט: "חוק יסוד הסבירות נסמך במידה רבה על מאמרו של כבוד השופט סולברג"
השופט סולברג השיב: "האם נכון לומר שהחוק מחזיר אותנו למצב שקדם לפסק דין דפי זהב (פסק"ד שהרחיב את הסבירות)"?
ברט: "אני מניח שביהמש יפתח פסיקה בהתאם לחוק".
09:47: השופט סולברג משיב לעמיתיו השופטים: "לכנסת יש את כלי הפיקוח הפרלמנטרי על השרים והממשלה"
עו"ד ברט: "החוק עוסק בעילת הסבירות, הוא לא פוטר את הממשלה מחובת הסבירות".
09:45: גרוסקוף: "הכנסת לא רצתה לתקן את עילת הסבירות, אלא להסיר את הפיקוח של ביהמ"ש על הממשלה והשרים".
עו"ד ברט: "הכנסת לא רצתה לשחרר את הממשלה מפיקוח.."
חיות קוטעת אותו: "על חובה מנהלים חלה על הממשלה ושריה, אז מי אחראי לפקח על כך?"
עו"ד ברט: "אי אפשר היה לחוקק את החוק כחוק רגיל והיה חייב כחוק יסוד בחוקה, כי הסדרת הרשויות ראויה להיות בחוק יסוד"
09:30: הנשיאה אסתר חיות משיבה לדבריו ברט: מאז קום המדינה 26 חוקים שיזמה ועדת חוקה, או שנגעו לענייני הכנסת או שהיו בהסכמה רחבה או גם וגם".
השופטי עמית נוסיף: "תסכים איתנו שקרה כאן משהו חריג".
עו"ד ברט השיב: "אין בחוק או בתקנות הגבלה על ועדת חוקה"
09:17: עו"ד ברט ממשיך לנמק: "חוק היסוד הוא מצומצם, החוק נוגע רק לדרגים הגבוהים ביותר במדינת ישראל: הממשלה והשרים. עילת הסבירות לא בוטלה".
09:15: עו"ד יצחק ברט, נציג יועמ"שית הכנסת, פותח את הדיון, ומדבר בעד החוק: "מרבית חברי הכנסת סברו שהשימוש של בתי המשפט כיום רחב מדי ולכן החליטו להגביל".
09:12: קרב ציוצים בטוויטר - חברי האופוזיציה, בתגובה לקואליציה, מצייצים יחד: "הכנסת תקבל כל פסיקת בג"ץ".
09:10: 15 שופטי העליון נכנסו לאולם, והדיון בחוק צמצום עילת הסבירות החל.
09:05: חברי הכנסת אריאל קלנר, צבי סוכות, הר מלך חנוך מלביצקי, שמחה רוטמן, ניסים ואטורי והשרה אורית סטרוק, צייצו יחד בתיאום את אותו המסר: "הכנסת לא תקבל בהכנעה את רמיסתה"
הכנסת לא תקבל בהכנעה את רמיסתה
— שמחה רוטמן - Simcha Rothman (@rothmar) September 12, 2023
8:40: לראשונה: גיל לימון ואביטל סומפולינסקי, שני המשנים ליועמ"שית, הגיעו יחד לדיון בבג"ץ.
07:50: יו"ר האופוזיציה, יאיר לפיד, כתב לקראת הדיון: "כל הויכוח על השאלה "האם מותר לבג"ץ לפסול חוקי יסוד" לא תקף במקרה הזה. זה לא חוק יסוד".
בג"ץ לא ידון הבוקר בחוק יסוד. כל הויכוח על השאלה "האם מותר לבג"ץ לפסול חוקי יסוד" לא תקף במקרה הזה. זה לא חוק יסוד. זה לא דומה לחוק יסוד.
11 שנה אני חבר כנסת. הייתי ראש ממשלה ושר, אני אפילו בנו של שר משפטים לשעבר. אני יודע איך נראה חוק יסוד, אני יודע איך מחוקקים אותו.— יאיר לפיד - Yair Lapid (@yairlapid) September 12, 2023
07:30: שר המשפטים, יריב לוין, תקף הבוקר: "הדיון בבית המשפט העליון, יתקיים בחוסר סמכות מוחלט, והוא פגיעה אנושה בדמוקרטיה ובמעמד הכנסת".
07:05: פעילי "אם תרצו" הניחו רבע טון בננות בכניסה לבית המשפט העליון: "דיון שיזכר לדראון עולם - ברוכים הבאים לרפובליקת הבננות של בג"ץ".
בעמדת הממשלה, שהוגשה על ידי עו"ד אילן בומבך, הובעה התנגדות חריפה להתערבות בחוקי יסוד. "בהיעדר החלטה של הריבון או נציגיו להעניק סמכות לבית המשפט הנכבד להיות עליון גם על החלטותיו העליונות ביותר, סבורה הממשלה כי אין בכוחו של בית המשפט הנכבד לברוא לו מקור סמכות כזה בעצמו", כתב בומבך בשם הממשלה.
מנגד, היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, הצטרפה אל העותרים וכתבה בתשובתה לעתירות לבג"ץ כי "אין מנוס מלהכריז על בטלותו של החוק". למעשה, לראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל, היועצת המשפטית לממשלה קוראת לבג"ץ לפסול חוק יסוד וליישם את דוקטרינת "התיקון החוקתי הבלתי חוקתי" שמעולם לא יושמה בישראל.
השתתפה בהכנת הידיעה: שירית אביטן כהן
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו