בכירים בפת"ח המתנגדים לאבו מאזן זוממים להנהיג את עזה בלעדיו. בעוד הלחימה ברצועת עזה בעיצומה, אישים בתנועה ומחוצה לה מתחילים לנהל מגעים ולגבש תוכניות פוליטיות ליום שאחרי המלחמה.
אמנם גורמים בקהילה הבינלאומית, ובראשם ארה"ב וצרפת, הודיעו על תמיכה בחזרתה של הנהגת הרשות הפלשתינית לעזה - אך בצד הפלשתיני יש מי שמביעים הסתייגות מאפשרות זו ומבקשים למנוע מאבו מאזן ומאנשיו לעמוד שוב בראש השלטון ברצועה.
בכירים בפת"ח, ובהם גם כאלה שנפלטו משורות התנועה ונמצאים ביריבות עם יו"ר הרשות אבו מאזן ועם מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף חוסיין א־שייח' - המסומן כאחד האנשים המובילים לרשת את התפקיד - פועלים מאחורי הקלעים למצוא נוסחה פוליטית שתיתן מענה לשאלה מי יקבל את "תיק רצועת עזה" בשלב הבא.
אחד השמות שעולים בהקשר זה הוא איש פת"ח המודח מוחמד דחלאן, ששימש בעבר ראש הביטחון המסכל הפלשתיני ברצועה ומי שנחשב בעבר לאחד האנשים החזקים בה. לאחר שהסתכסך עם אבו מאזן והודח על ידיו ב־2011, עבר להתגורר באיחוד האמירויות. מאז הוא זוכה לגיבוי מאבו דאבי ומקהיר, ונהנה מתמיכה בקרב חלק מהציבור בעזה.
מפרוץ המלחמה אנשיו מקיימים מגעים עם מנהיגים בחמאס כדי לדון בעתיד רצועת עזה. רק בשבוע שעבר הגיעו שני בכירים מטעמו, סמיר אלמשהראווי ומאג'ד אבו שמאלה, לקהיר, שם נועדו עם מנהיג חמאס איסמעיל הנייה.
הפגישה והעיתוי שלה עוררו התעניינות רבה וספקולציות בקרב הפלשתינים. אחת הסברות שהועלתה היא שדחלאן יהפוך ל"שליט הרצועה" ויהיה אחראי לשיקומה.
הרשות איבדה אמינות
בצמרת הרשות הפלשתינית מוטרדים מאוד מהרעיון הזה. דחלאן הוא מבחינתם סדין אדום ויריב מר. ברמאללה גם לא אהבו את העובדה שהמפגש נערך בקהיר, במה שעשוי לרמז שהמצרים אינם פוסלים על הסף את האפשרות שדחלאן ואנשיו ימלאו תפקיד רם דרג בעזה. לדברי מקורות פלשתיניים, ברשות חוששים מפני צמיחת הנהגה אלטרנטיבית שבה יהיו חברים "אנשי פת"ח שנפגעו מאבו מאזן".
חיילי צה"ל תוקפים מטרות ברצועה // דובר צה"ל
לדבריהם, החשש ברשות מעליית כוחו של דחלאן גבר בעקבות דברי רה"מ בנימין נתניהו לפני כמה ימים, שלפיהם בתום המלחמה לא יכולה להיות בעזה רשות (פלשתינית) שמחנכת ילדים לשנאת ישראל ומשלמת למשפחות של מרצחים.
"הרשות איבדה הרבה מהאמינות שלה לאורך השנים גם בבית וגם בחוץ, ועכשיו הם מפחדים שדחלאן יחזור לזירה הפוליטית", אמר ל"ישראל היום" אחד הגורמים. "ברשות חושבים שאם דחלאן יצליח לשוב לעזה ולפעול שם, זה אומר שבעתיד הוא עלול לקבל תפקיד גם בגדה, אף שספק אם העם פה יסכים לקבל עליו מנהיג שמוצאו מעזה. בכל מקרה, זו גם אחת הסיבות שבגללן הרשות ותנועת פת"ח מקיימות מגעים מול חמאס למרות האיבה כלפי התנועה".
לא אחריות בלעדית
בשנים האחרונות ניהלה הרשות מלחמת חורמה נגד דחלאן ואנשיו. מנגנוני הביטחון הפלשתיניים ביצעו מעצרים של תומכיו, תוך ניסיון לחסל כל השפעה ונוכחות שלו ברחבי יהודה ושומרון. לעומת זאת, בעזה חמאס התיר לאנשי דחלאן לפעול, ורעייתו ג'לילה אף הייתה מעורבת בחלוקת מלגות ובסיוע כספי לצעירים, לסטודנטים ולמשפחות עניות.
"אחי מן השריון": שיר חדש מנציח את נריה זיסק ז"ל, הקצין שהאמין שהכל אפשרי
"סכנה מיידית לחיילים ברצועה ולתושבי העוטף": האיום מעזה שצה"ל לא יכול לעצור
פרסומת | המירוץ לאולימפיאדה: מהמיונים להישגים
עינב צנגאוקר: "הילד האהוב שלי מתן נחטף בפיג'מה, עידן השתיקה נגמר''
הרמטכ"ל זמיר ימנה צוות שיבחן מחדש את תחקירי 7.10 - זה האלוף במיל' שיעמוד בראש
"בניגוד לאבו מאזן ולחוסיין א־שייח', לדחלאן יש לגיטימציה ברצועת עזה", אמרו מקורות פלשתיניים, תוך שהם דואגים להזכיר כי הוא גדל במחנה הפליטים חאן יונס שבדרום רצועת עזה והכיר את אנשי חמאס שברבות הימים הפכו למנהיגים, ובראשם יחיא סינוואר. "דחלאן צמח בעזה ויודע איך לדבר עם העם הפלשתיני, יש לו קשרים טובים והשפעה בשטח, והוא גם בנה תמיכה במקומות שונים בגדה ובמחנות הפליטים שלה".
בסביבת דחלאן אומרים כי בשלב זה הוא לא מעוניין לקבל על עצמו את האחריות הבלעדית לעזה או להנהיג אותה לבדו (בשוך הקרבות), אלא למלא תפקיד כחלק מקבוצה, וזאת במסגרת תוכנית כוללת שתביא בחשבון את פתרון הסוגיה הפלשתינית גם בשטחי יהודה ושומרון.
"צריך לפתור את הסוגיה כולה, ולא רק את עניין עזה. אם הישראלים חושבים שהוא יבוא לקחת את המפתחות לרצועת עזה ככה, בלי סידורים כוללים לגדה ולעזה ביחד - הם טועים, אבל בכל מצב הוא יהיה חייב למלא תפקיד", אמרו.
עם זאת, יש להזכיר שהכל פתוח, וכשהמציאות תתבהר נראה שהוא לא ימהר להחמיץ הזדמנויות חדשות שיועלו בפניו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו