כולנו צריכים לשוב ולהתרגל לזה, ממשל טראמפ ובעלי התפקידים שמינה הנשיא הנכנס, אינם פקידי הממשלים ה"רגילים". השפה בוטה וישירה בהרבה, האיומים על השולחן ואינם דיפלומטיים - ומנגד המחוות והתמורה נדיבות במיוחד.
את התזכורת הזו קיבל ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ישירות מסטיב וויטקוף שליחו החדש של טרמפ למזרח התיכון, במפגש בביתו. וויטקוף הכחיש דיווח כי דרש לפגוש את נתניהו למרות השבת, אבל סיפר כי אמר לראש הממשלה: "אם אינך מעוניין בעסקה, רק תגיד ואני טס חזרה לוושינגטון לעדכן את הנשיא הנכנס".
גורם בממשל הנכנס אמר לרשת NBC כי ההנחיה שקיבל וויטקוף מטרמפ הייתה: הבא את החטופים או שתחזור ותסביר למה נכשלת. בדיווח ב-NBC מבוקר יום א' נאמר כי וויטקוף לא רוצה לתת לעיסקה ליפול, ולכן הוא יגיע שוב לאזור בשבועות הקרובים והוא אף שוקל ביקור ברצועת עזה.
לא נאמר מי יארח אותו או אם תיאם עם ישראל. בירור שלנו העלה כי לא הייתה עדיין פנייה כזו, ובירושלים למדו על הכוונה הזו רק מהתקשורת. גורמים אמריקנים אמרו ל"ישראל היום" כי אם יחליט וויטקוף להגיע הוא יתאם זאת עם ישראל, אבל יבקר גם בשטח שלא בשליטת צה"ל. הכוונה היא לבקר במרכזי סיוע הומניטריים שמנהלים ארגונים בינלאומיים. סידורי אבטחה שם יהיו מסובכים להחריד, אבל האיתות של וויטקוף הוא: אני רוצה לבוא ולראות בעיניים ולא לשמוע על מה קורה רק מהצד הפלשתיני או מהצד הישראלי.
גורם מדיני ישראלי בכיר ביקש להדגיש כי ממשל טראמפ רואה עין בעין עם ישראל את מטרות המלחמה לרבות השבת כל החטופים והפסקת שלטון חמאס ברצועת עזה. הגורם הודה כי הגישה הישירה של וויטקוף "מצריכה התאמות", כדבריו, אבל טען כי הקשר שנוצר עם השר רון דרמר ועם נתניהו עצמו טובים מאוד.
אבל ברור שבירושלים יש דאגה, למשל מהציטוט של אחד מאנשי צוותו של וויטקוף לרשת NBC: "יש לזכור שיש הרבה אנשים, קיצוניים, פנאטים, לא רק מהצד של חמאס, גם מהימין הישראלי, הנחושים לפוצץ את כל העסקה". מעין השוואה מכוערת יש לומר, בין חמאס לימין הישראלי, כשאפשר לנחש שהכוונה למפלגות עוצמה יהודית והציונות הדתית. בירושלים מקווים כי הפגישה בין נתניהו לטראמפ הצפויה לראשית החודש הבא, כנראה בטרם יסתיים השלב הראשון של העסקה, תביא ליישור קו, ובעיקר על מטרת הפלת שלטון חמאס.
אגב, בכתבה ב-NBC אומר הבכיר האמריקני מצוות וויטקוף כי יש אפשרות שבמסגרת שיקום עזה מאות אלפים מתושביה יצאו זמנית למדינות אחרות, ואחת מהמדינות שהוזכרו היא אינדונזיה.
לרבע את המעגל
ובחזרה לעסקה. המחלוקת הצפויה על הפרק היא יישום שלב ב'. אופטימלית, בתום השלב הזה מסתיימת הלחימה ומוחזרים כל החטופים. הבעיה היא שישראל וגם ממשל טראמפ הודיעו רשמית שתנאי לכך הוא הפסקת שלטון חמאס ברצועה, ופירוזה מנשק. חמאס מתנגד לכך ורוצה להישאר בשלטון, ובאופק לא נראית דרך לרבע את המעגל.
בצד מדינות ערב, סעודיה והאמירויות תומכות גם הן בדרישה הישראלית הזו, וויטקוף כך לפי מקורות אמריקנים שמע זאת ישירות ממוחמד בין סלמאן יורש העצר בחודש שעבר. איך זה משתלב עם הרצון לקיים את העסקה במלואה? לא משתלב.
לכן יש שתי אפשרויות. האחת שחמאס יכנע בתמורה להצעה הנבנית בימים אלה ואת פרטיה נביא בהמשך השבוע. השנייה, שטראמפ יכפה על נתניהו להתפשר על החזרת חטופים מבלי להפיל את חמאס, לפחות לא בשלב הזה. קשה לראות כיצד יוכל נתניהו לקבל את האפשרות השנייה שמשמעה יהיה מחיר ביטחוני, מדיני ופוליטי כבד מנשוא.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו