ה"וול סטריט ג'ורנל" חושף את המהלכים מאחורי הקלעים שהובילו להסכם לשחרור החטופים.
סטיב ויטקוף, יזם נדל"ן מניו יורק ושליחו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ למזרח התיכון, נפגש בשבת האחרונה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו והעביר לו מסר נחרץ מהבוס שלו: הגיע הזמן להסכם הפסקת אש בעזה.
גורם המעורה בשיחות סיפר לעיתון האמריקני כי ויטקוף - חברו של טראמפ שהיה עמו במגרש הגולף בעת ניסיון ההתנקשות בספטמבר - הבהיר לנתניהו כי על המשא ומתן להגיע להכרעה וכי על המשלחת הישראלית לקבל סמכות לקבל החלטות. "הנשיא ידיד גדול של ישראל", אמר ויטקוף לנתניהו, "ועכשיו הגיע הזמן להשיב באותו מטבע".
מיד לאחר הפגישה שיגר נתניהו את ראש המוסד לדוחא, לשבוע של משא ומתן אינטנסיבי. ביום שישי אישר הקבינט את ההסכם, שיכלול הפסקת אש של לפחות שישה שבועות, החזרת חטופים ושחרור מחבלים.
ההסכם עדיין שברירי, והשלב הבא של השיחות, שיעסוק בסיום המלחמה, צפוי להיות מורכב אף יותר, שכן ישראל וחמאס חלוקים בשאלה האם יש להפסיק את הלחימה באופן קבוע. הנשיא הנבחר הבטיח לישראל כי אם חמאס יפר את ההסכם, ארה"ב תתמוך בחזרה ללחימה.
לפי "וול סטריט ג'ורנל" ביום שלישי הועברה טיוטה סופית לחמאס לאישור, והמתווכים הקציבו לארגון שמונה שעות להשיב. אולם גם זמן רב לאחר שחלף הדדליין, חמאס לא השיב - מה שיצר רגעים מתוחים ומביכים לאחר כל האיתותים החיוביים שהועברו קודם לכן.
לבסוף חזר חמאס לשולחן המשא ומתן, בטענה שהוא עדיין לומד את הפרטים ומבקש לשנות חלק מהסעיפים המוסכמים. בכירים אמריקנים הבהירו לחמאס כי לא יהיו שינויים נוספים.
פרט מעניין שנחשף בעיתון האמריקני מתייחס לאופן שבו התנהל המשא ומתן בדוחא: המשלחות הישראלית וזו של חמאס שהו באותו בניין, בקומות נפרדות אך זו מעל זו, כשראשי הצוותים הקטרי והמצרי מתרוצצים ביניהן עם מסרים. סוגיה מרכזית שוויטקוף סייע לפתור בימים האחרונים הייתה החשש בקרב אנשי חמאס שישראל תחזור ללחימה לאחר שתקבל את החטופים שהוגדרו הומניטרים בשלב הראשון.
ויטקוף מסר להם, באמצעות המתווכים, כי אם כל הצדדים יכבדו את ההסכם, טראמפ יעודד משא ומתן משמעותי בשלב השני. חמאס, שקודם לכן דרש ערבויות בכתב שישראל לא תחזור ללחימה, הסכים להתקדם על בסיס ההתחייבויות המילוליות של טראמפ.
"אי אפשר לדמיין שיושבים למשא ומתן בלי להציב דדליין, אחרי שהעניין נמשך 15 חודשים", אמר גורם המכיר את השיחות שערך ויטקוף.
ה״וול סטריט ז׳ורנל״ מספר גם על מעורבותה של ד״ר מרים אדלסון, התורמת הבכירה למפלגה הרפובליקנית. מאז הקיץ שעבר, משפחות החטופים יצרו קשר עם טראמפ ומעגל מקורביו, כולל פגישות פנים מול פנים ושיחות זום עם אדלסון, ויטקוף והסנאטור טד קרוז. המפגשים הללו השפיעו על טראמפ, שהביע תמיכה עקבית במצוקת המשפחות והפגין תסכול גובר מחוסר ההתקדמות במגעים. "הייתי אומר שהנשיא מתוסכל מאוד", אמר ויטקוף לכתבים במאר-א-לאגו לפני צאתו לשיחות בדוחא.
המסר התקיף של טראמפ והשפעתו התגלו כמכריעים בימים האחרונים של המשא ומתן. כשהתעוררו חילוקי דעות אחרונים בין הצדדים - חמאס התעקש לקבוע מי מהאסירים הפלשתינים ישוחררו, בעוד ישראל דרשה להאריך את זמן הישארות כוחותיה בציר פילדלפי - טראמפ התערב שוב. "בכנות, זה חייב להיות סגור לפני שאני נשבע אמונים", אמר בראיון רדיו ביום חמישי. שעות ספורות לאחר מכן, לשכת נתניהו הודיעה שהושגה הסכמה. המתווכים ציינו כי דבר מהותי בהסכם לא השתנה.
עם זאת, הדרך עוד ארוכה. ראש ממשלת קטאר, מוחמד בן עבד א-רחמן אל-ת'אני, שמילא תפקיד מרכזי במשא ומתן, סיכם זאת בפשטות כשהכריז על ההסכם: "זו רק ההתחלה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו