מאות נושאים ימתינו לדונלד טראמפ עם חזרתו לבית הלבן בעוד שבוע בדיוק. החלטות, צווים, הנחיות, הכרזות וצעדי מדיניות חדשים, ובהם עצירת ההגירה הלא חוקית לאמריקה, חנינה למשתתפי הפלישה לקונגרס ב־6 בינואר 2021, ביטול ההכרה בטרנסג'נדרים, טיפול בשריפות בקליפורניה, ועוד אינספור נושאים כלכליים ובינלאומיים.
בשונה מאוד מתקופת כהונתו לפני שמונה שנים, טראמפ של 2025 מגיע מוכן באופן יוצא מהכלל לכהונתו השנייה. הוא יודע בדיוק מה דורש התפקיד וכיצד לבצע אותו. בשונה מ-2017, אז הגיע לתפקיד הרם עם צוות קטן ולא מנוסה, הפעם הוא ממלא את כל השורות זמן רב מראש. צוות המעבר שלו מדווח מדי לילה על מינויים חדשים שייכנסו לתוקף כבר ב-20 בינואר, או לאחר אישור בסנאט כמתחייב בחוק האמריקני.
טראמפ כל כך יודע מה מצפה לו, שהוא אפילו ידע לומר לשליח ראש הממשלה, השר רון דרמר, מה לא יספיק לעשות עבור ישראל ביומו הראשון בתפקיד, אלא יחכה ליום השני. דרמר הציג "רשימת מכולת" - והנשיא ואנשיו התעדכנו מצידם על המצב בארץ והציגו את ציפיותיהם. בחלק גדול מהנושאים יש לצדדים אותן עמדות ממש. באחרים ייתכנו פערים.
מה שבטוח, למעט סוגיית החטופים שכבר מטופלת מעשית ופרטנית על ידי אנשי טראמפ, בשאר הסוגיות יידרש בהמשך כוונון מדויק כיצד ליישם את ההשקפות העקרוניות המוסכמות. בסולם הנושאים הבינלאומיים שנמצאים על הכוונת של טראמפ, ישראל בהחלט במקום גבוה - גם בגלל החטופים, ובעיקר בשל המלחמה והבטחת הבחירות של טראמפ לאמריקנים לסיים אותה. ובכן, הנה רשימת הסוגיות הישראליות שממתינות על צלחתו של הנשיא ה־47 של ארה"ב, דונלד ג'יי טראמפ.
על סדר היום
הגרעין האיראני: טראמפ, שפרש כזכור מהסכם הגרעין, מבין היטב את הסכנה המיידית הנשקפת מאיראן. שני ניסיונות משטר האייתוללות להתנקש בחייו רק הוסיפו לנחישותו לפתור את הבעיה, ומהר. מגוון האפשרויות נע מסנקציות אמריקניות חריפות במיוחד, דרך שיתוף פעולה צבאי ישראלי-אמריקני ברמות משתנות, ועד אפילו קואליציה בינלאומית רחבה.
תחמושת לישראל: המחסור בתחמושת, עקב גרירת הרגליים של ממשל ביידן או סירובו לספק סוגים מסוימים של פצצות, נמצא בראש סל הבקשות של ישראל. ביום הראשון או השני לכהונתו צפוי טראמפ להורות על שחרור מוחלט של החסמים ועל האצה מיידית של המשלוחים לצה"ל.
סיום המלחמה ברצועת עזה: באופן אולי מפתיע, הנשיא הנכנס מבטא את רצונו בסיום המלחמה - לאחר ניצחון ישראלי - הרבה יותר ממה שמנהיגי ישראל אומרים. זה לא יקרה מייד, אך כן בתוך כמה שבועות או חודשים. טראמפ צפוי לבקש ואף לדרוש מנתניהו לראות תוכנית או לפחות כיוון פעולה שמובילים את המערכה לקו הסיום.
ביה"ד הפלילי בהאג: ביום הראשון או השני לכהונתו צפוי טראמפ לפרסם צווי עיצומים אישיים חריפים נגד בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC) ונגד כל עובדיו. כפי שפורסם ב"ישראל היום", הסנקציות יכללו הקפאת "החיים הכלכליים" של העובדים, איסור כניסה שלהם לארה"ב ועוד. לצד הצווים הנשיאותיים, בבית הנבחרים ובסנאט כבר החלו הליכי חקיקה נוקשים מאוד נגד ביה"ד וכל מי שישתפו פעולה עימו.
ביטול סנקציות נגד ישראלים: ממשל ביידן הטיל סנקציות כלכליות משתקות על עשרות אזרחים ישראלים. מדובר על ראשי תנועת צו 9, שהפגינו נגד הזרמת האספקה לחמאס, ועל תושבים במאחזים היהודיים ביהודה ושומרון. גם כאן, ישראל ביקשה וטראמפ הבטיח להסיר את הצווים כבר בימים הראשונים. ייתכנו עוד צעדים ברוח זו.
הסכם עם סעודיה: גם ישראל וגם טראמפ רוצים מאוד להשלים את הסכמי אברהם באמצעות הסכם שלום בין ריאד לירושלים. אף שהחזון משותף, יש פערים בעמדות: הסעודים מעוניינים ביכולת לפתח על אדמתם תשתית גרעינית, דבר שמנוגד ליסודות הביטחון של ישראל. כמו כן, הם מצפים להצהרה ישראלית על נכונות לכונן בעתיד "מדינה פלשתינית" - צעד שישראלים רבים מתנגדים לו, בעיקר אחרי טבח 7 באוקטובר.
התחזקות "האחים המוסלמים": לצד הסיפוק הרב מהקרסת הציר האיראני והתמוטטות משטר אסד, בישראל מוטרדים מעליית כוחן של מדינות התומכות באידיאולוגיית האחים המוסלמים, וב"מלחמת הג'יהאד" אשר מהווה חלק בלתי נפרד ממנה. בציר הזה נכללים טורקיה, משטר החסות שלה בסוריה ונסיכות קטאר, אשר באמצעות עוצמתה הכלכלית ומדיניות חוץ מתוחכמת קנתה השפעה עצומה במערב, ובכלל זה בארה"ב. נושא רגיש זה טרם לובן בין הממשל החדש לנתניהו, אך הפך דחוף יותר על רקע ההתפתחויות האחרונות.
ערביי יו"ש ועזה: טראמפ, שרצה להשיג את "עסקת המאה" בתחילת כהונתו הראשונה, לא מדבר כיום על "הבעיה הפלשתינית". רוב האנשים שמינה לתפקידי ביטחון לאומי מחזיקים בעמדות ניציות מאוד, הדומות לאלה של הימין הישראלי. עם זאת, לא ברור היכן הנשיא עצמו עומד כיום, ואם בכלל יעלה את הנושא שכרגע נמצא נמוך בסדרי העדיפויות, אם בכלל.
צפו להפתעות
קיימים נושאים נוספים, כמובן, שיידונו בין אמריקה של טראמפ לישראל של נתניהו. האמריקנים ירצו תמיכה ישראלית - גם אם הצהרתית בלבד - בצעדים שונים שיקדמו מסביב לעולם. למשל, הם צפויים להמשיך ולהסתייג ממעורבות סינית בהשקעות כלכליות גדולות או רגישות בארץ.
הסוגיות גם קשורות זו בזו - טיפול בגרעין האיראני עשוי לגרום לסעודים לוותר על שאיפותיהם בתחום; הזרמת החימושים לישראל עשויה להקל עליה לסיים את המלחמה במהירות, וכן הלאה.
ולבסוף, יש שני נתוני יסוד שחובה לזכור. האחד - בקרב מנהיגי מדינות נהוג לומר ש־80% מסדר היום שלהם מוקדש לבעיות חדשות שצצות, ורק 20% למדיניות שהם מעצבים או תכננו מראש. השני - כשמדובר בטראמפ, הנשיא שהיה הטוב ביותר לישראל אי-פעם ובהפרש גדול מאחרים, הוא אדם שהפתעות ושבירת מוסכמות הן חלק מהכלים שלו להגיע להישגים היסטוריים. כך שצפויות הפתעות, אבל לא לרעת ישראל.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו