נאומו של הנשיא ביידן מציב אתגרים גדולים בפני מדינת ישראל. בנסיגה מהתמיכה המקורית של אמריקה במטרתה של ישראל להשמיד את חמאס כליל, הנשיא תומך כעת בהפסקת אש קבועה המאפשרת לחמאס לשרוד. באופן לא מפתיע, הן בחמאס והן ברשות הפלשתינית הגיבו בחיוב לנאום.
ביידן מפציר בישראל להסכים לעיסקת חטופים: "אני קורא להנהגה בישראל לעמוד מאחורי העסקה הזו" // ערוץ היוטיוב של הבית הלבן
כל עוד חמאס מקיים את הפסקת האש, הוא יכול להמשיך לנהל משא ומתן עם ישראל על מילוי תנאיה. אף שחמאס לא ישלוט שוב בעזה או יוכל לבצע עוד מתקפה ב-7 באוקטובר, הנשיא לא שלל תפקיד כלשהו ביום שאחרי.
הזדמנות להבנות חדשות
כוחות ישראליים ייסוגו בינתיים, תחילה, מהאזורים המאוכלסים של עזה ולאחר מכן מהרצועה לחלוטין. מספר משמעותי של אסירים פלשתינים ישוחררו מבתי הכלא.
ישראל, מצדה, תשיג את שחרורם של כל החטופים, החיים וההרוגים גם יחד. יהיו ערבויות לביטחון ישראל, שיתוף פעולה בינלאומי לשיקום עזה ואפשרויות חדשות לשלום ישראלי-ערבי. אם חמאס יפר את הפסקת האש, ארה"ב תתמוך בהמשך המלחמה ותבטיח לצה"ל את אספקת התחמושת.
הנשיא ביידן טען כי תוכניתו מבוססת על זו של ישראל, אם כי קשה להאמין שישראל תסכים להפסקת אש קבועה ולנסיגת צה"ל מבלי לחסל את התשתית הצבאית של חמאס, ולהרוס את המנהרות ומשגרי הרקטות שלו. קשה להאמין שממשלת ישראל, שרק השבוע אמרה שהמלחמה תימשך עוד שבעה חודשים, תסכים לסיים אותה מחר.
ובכל זאת, תהיה זו טעות של ישראל להגיב בשלילה לנאום. הנשיא הדגיש את הצורך לשחרר את כל החטופים ולהבטיח את ביטחונה של ישראל לטווח ארוך. ישראל צריכה לברך על המרכיבים האלה אך גם להשתמש בהם כבסיס לדיון אינטימי בין שתי הממשלות.
להגיע להסכמים על הגדרות
ישראל וארה"ב יחד צריכות להסכים על ההגדרה של הפרה של הפסקת אש. האם זו תהיה רקטה אחת שנורה לעבר ישראל, או שתיים?
עלינו להסכים על המספר המינימלי של חטופים ועל המספר המקסימלי של אסירים ביטחוניים שישוחררו בכל שלב. עלינו להסכים על ערבויות להגנה משפטית ודיפלומטית על ישראל, אם וכאשר הלחימה תתחדש.
נאומו של הנשיא ביידן אכן מציב אתגרים גדולים לישראל, אבל עם כל אתגר מגיעה הזדמנות להבנות חדשות ואפילו פתיחת דף חדש ביחסינו הקריטיים עם ארה״ב.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו