אומרים שדיפלומטיה היא אמנות האפשר. לכן גם אל מול הפלונטר הלאומי שלנו ביחסים המתוחים בין ממשלת ישראל לבין הממשל האמריקני קיימות אפשרויות מדיניות. יש תקדימים המעידים על כך, אפילו כאלה מהעת האחרונה.
ב־2010, לדוגמה, הנשיא אובמה דרש הקפאה מיידית של בנייה ישראלית ביו"ש למשך עשרה חודשים. על אף ההשגות של ממשלת ישראל דאז והקושי הפוליטי להיענות לדרישתו של אובמה, ראש הממשלה הסכים להקפאה בתנאי שבתום עשרת החודשים הממשל האמריקני לא יבקש הארכה. ביום סיום תקופה זו ארה"ב יצאה בדרישה להמשיך את ההקפאה לפחות בעוד בשלושה חודשים, דבר שהעמיד את ממשלת ישראל במצב קשה מאוד.
לאחר משא ומתן קדחתני נציגי הממשלה ושליחי הבית הלבן הגיעו לפשרה: ישראל תסכים להצעת ארה"ב תמורת מכירת מטוסי ה־F-35 הראשונים שיסופקו לצה"ל, במחיר מופחת.
"מעל לכל מחלוקת": הנשיא הרצוג מתייחס ליחסי ארה"ב-ישראל // קרדיט: לע"מ
בזכות המשא ומתן הזה הוכחנו שדרך הדיפלומטיה כמעט הכל אפשרי.העיקרון הזה הוכח שוב בשנת 2020 עם חתימת הסכמי אברהם. ממשלת ישראל התחייבה לכאורה, בתיאום עם ממשל טראמפ, לספח את אזור C של יו"ש. מהלך זה היה מטיל בספק את כינון היחסים עם מדינות המפרץ שעמדו אז על הפרק. הדיפלומטים נכנסו לתמונה והציעו עסקה: בתמור לוויתור על תוכנית הסיפוח, ישראל תקבל יחסים דיפלומטיים ראשית עם איחוד האמירויות, לאחר מכן עם בחריין ומאוחר יותר עם סודאן ומרוקו. עסקה זאת אפשרה לראש הממשלה להסביר לתומכי הסיפוח: "נכון שעשינו ויתור כואב, אבל בתמורה קיבלנו דבר ששינה את המשחק מבחינה כספית ואסטרטגית".
השאלה עכשיו היא זאת: האם קיימת תמורה שראש הממשלה יכול לקבל כדי לסגת, ולו קצת, מקידום הרפורמה המשפטית?
בתרחיש אפשרי אחד הנשיא הרצוג, בשיחותיו בארבע עיניים עם ביידן, יכול לעלות כמה אפשרויות. אחת מהן יכולה להיות הסרת הצורך בוויזות, שלגביה עמדת הממשל האמריקני דווקא הוקשחה בימים האחרונים. הצעה שנייה היא התחייבות אמריקנית לשפר את יכולותינו האסטרטגיות מול איום הגרעין האיראני. אפשרות שלישית: נכונותו של הבית הלבן להיענות לבקשתם של הסעודים עבור חבילות נשק אמריקני, ובכך לסלול את הדרך לכינון יחסים בין ירושלים לריאד.
הדיפלומטיה היא אכן אמנות האפשרי, אבל חשוב לציין שהיא לא פתרון פלא לכל מבוי פוליטי סתום. יכול להיות שתהיה תמורה הולמת מהאמריקנים, אך היא עלולה שלא להיות מספקת בשביל חברי הקואליציה מצד אחד, וגם לא עבור המתנגדים לה מנגד. בכל זאת, לנשיא הרצוג יש הזדמנות בעלת חשיבות ביטחונית, וגם חשיבות מוסרית עליונה, לנסות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו