על רקע הקו האנטי-ישראלי התקיף שאימץ בשנים האחרונות ארגון אמנסטי אינטרנשיונל, נוצר משבר של ממש בין הסניף הישראלי של הארגון לבין המטה העולמי בלונדון.
גורמים בקהילת ארגוני זכויות האדם בארץ אומרים כי כמה מראשי אמנסטי בישראל ופעילים רבים מתוסכלים מההתמקדות של הארגון בקמפיין הדה-לגיטימציה לישראל, משיתופי הפעולה האינטנסיביים עם ארגוני BDS ומקידום הנרטיב המציג את ישראל כמדינת אפרטהייד.
נקודת המחלוקת העיקרית נוגעת להתעקשות של אמנסטי אינטרנשיונל לקיים קמפיין מתמשך המציג את מדינת ישראל כולה כמדינת אפרטהייד - כולל בגבולות 1948. על פי משקיפים רבים, קמפיין זה שולל למעשה את זכות קיומה של ישראל כמדינה יהודית.
לעומת זאת, ראשי סניף הארגון בישראל מבקשים להתמקד בהפרות זכויות אדם בשטחי יהודה ושומרון, ומתנגדים להגדרת האפרטהייד המרחיבה של אמנסטי אינטרנשיונל.
את הקו האנטי-ישראלי של אמנסטי אינטרנשיונל מובילה מזכ"לית הארגון אנייס קלאמר. לאחרונה הכין משרד החוץ דו"ח מקיף שניטר את פעילות אמנסטי, ממנו עלתה תמונה קשה באשר ליחס הארגון לישראל.
"אמנסטי מתגלה כאחד הארגונים העוינים ביותר לישראל בעולם, אויב של ממש", אמר לאחר פרסום הדו"ח סמנכ"ל אגף דיפלומטיה ציבורית במשרד החוץ עמנואל נחשון, המשמש גם כדובר המשרד.
"תחת מסווה הומניטרי, ארגון זה מתנהל בצביעות סלקטיבית והפך בשנים האחרונות לחוד החנית של אויבי ישראל, יחד עם איראן, חיזבאללה ויתר שונאי ישראל. נמשיך לפעול ללא לאות לחיזוק ישראל בעולם ולמניעת כל השפעה מאלו הרוצים בהשמדתנו".
לאחרונה מתמודד אמנסטי עם משבר קשה על רקע דו"ח של הארגון שטען כי "טקטיקות הלחימה של הצבא האוקראיני מסכנות אזרחים". הדו"ח נוצל מייד על ידי רוסיה לתעמולה נגד אוקראינה, והוביל להתפטרות של כמה בכירים באמנסטי ולנטישה המונית של תורמים לארגון.
מאמנסטי ישראל נמסר בתגובה לטענות על מתיחות מול המטה העולמי של הארגון: "אין זה חדש שיש פרשנויות שונות לנושא, ואנחנו פתוחים וגלויים לגבי הגיוון בעמדות בתוך הסניף הישראלי. זה די טבעי בתנועה גלובלית, וזו אינה הפעם הראשונה וגם לא האחרונה שתנועה שעוסקת במגוון נושאים לא תהיה תמימת דעים לחלוטין".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו