בעקבות מתיחות גוברת בתוך ארגון זכויות האדם, אמנסטי אינטרנשיונל השעה את פעילות הסניף הישראלי שלו, כך על פי דיווח של סוכנות הידיעות היהודית (JNS). ההשעיה מגיעה על רקע חילוקי דעות בנוגע לעמדות הסניף בנושא הסכסוך המתמשך בעזה.
הארגון העולמי אישר את ההשעיה באמצעות דוברו, שציין "מספר אירועים" הקשורים להנהגת הסניף הישראלי. הדובר ציין כי אירועים אלה כללו "בעיות משמעותיות בממשל התאגידי" ותלונות מרובות על אפליה.
הסניף המקומי מגן על חיילי צה"ל
"התקבלו תלונות על התנהגות גזענית כלפי פלשתינים מצד מספר חברי הנהלה של אמנסטי ישראל מאז 2021, שהובילו להתפטרותם", אמר הדובר ל-JNS. הדובר הוסיף כי חברים לשעבר אלה השתמשו בפלטפורמות תקשורת שונות כדי להתבטא נגד מה שהם מתארים כגזענות אנטי-פלשתינית בתוך הסניף הישראלי ומעבר לו.
איש צוות בסניף התל אביבי, שדיבר בעילום שם עם JNS, הכחיש את הטענות בדבר גזענות כלפי פלשתינים. המקור הדגיש כי הסניף הישראלי, שהוקם ב-1964 ונמנה עם הסניפים הוותיקים ביותר של הארגון, מתייעץ באופן קבוע עם אנשי צוות ערבים ויהודים בהכנת הצהרות ודו"חות.
ההשעיה מגיעה בעקבות מתיחות גוברת בין הסניף הישראלי לארגון האם. ב-5 בדצמבר, אמנסטי העולמית פרסמה דו"ח בן 296 עמודים תחת הכותרת "אתה מרגיש תת-אנושי", שהאשים את ישראל ברצח עם בעזה. הדו"ח טען כי חיילי צה"ל ביצעו מעשים האסורים על פי אמנת רצח העם, כולל הרג וגרימת נזק חמור לפלשתינים בעזה.
הסניף הישראלי, הפועל כישות משפטית עצמאית, דחה בתוקף את טענות רצח העם. עמדתו מבוססת על האמונה שלמרות שהיקף האלימות אינו ניתן להכחשה, הראיות אינן עומדות בקריטריונים המשפטיים המחמירים לרצח עם, כפי שמפורט באמנה למניעה וענישה של פשע רצח העם. בפרט, הארגון מצביע על היעדר "כוונה ספציפית" להשמיד פלשתינים כקבוצה, מרכיב מפתח הנדרש להוכחת רצח עם.
לא הפעם הראשונה
זו אינה הפעם הראשונה בה נרשמים חילוקי דעות בין הארגונים. ב-2022, כאשר אמנסטי העולמית הגדירה את יחס ירושלים כלפי הערבים הפלשתינים כ"אפרטהייד", אנשי צוות הסניף הישראלי מתחו ביקורת על ההערכה וכינו אותה "בעייתית", "פגומה" ו"מזיקה".
גורמים רשמיים בישראל האשימו בעבר את הסניף המקומי בהפרת חוקי החרם באמצעות תמיכתו באמברגו נשק וקידום רשימה שחורה המכוונת נגד יישובים יהודיים ביהודה ושומרון. בשנה שעברה, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הנחה את רשות המסים הישראלית לחקור את הטבות המס שמהן נהנה סניף אמנסטי המקומי, כאשר משרדו הביע חששות לגבי עצמאות הארגון בהינתן ש-80% מתקציבו מגיע ממטה אמנסטי העולמי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו